Români daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din regiunea Valencia | UPDATE
Continuă să crească numărul celor care şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din Spania.
Articol editat de Camelia Velțan, 30 octombrie 2024, 18:56 / actualizat: 31 octombrie 2024, 14:19
UPDATE, ora 14.10
Drapele ale Comisiei Europene şi ale Parlamentului European au fost arborate joi, 31 octombrie, în bernă, în semn de doliu pentru victimele inundaţiilor „tragice” din Spania şi în semn de „solidaritate” cu poporul spaniol, informează EFE.
Astăzi (joi – n.r.), steagurile noastre sunt arborate în bernă în semn de solidaritate cu poporul spaniol. Plângem cu voi. Împreună ne vom ridica, a declarat preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat în limba spaniolă pe platforma X.
De altfel, şi Comisia Europeană a postat pe aceeaşi reţea de socializare mesajul că inundaţiile din Spania nu sunt doar o tragedie naţională, ci şi una europeană.
Europa este alături de Spania. Astăzi, steagurile noastre sunt arborate în bernă, Parlamentul European se alătură poporului Spaniei pentru a-i plânge pe toţi cei care şi-au pierdut viaţa în timpul tragicelor inundaţii, a declarat pe X preşedinta legislativului european, Roberta Metsola.
În acest sens, preşedintele Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European (REGI), eurodeputatul român Dragoş Benea, a declarat într-un comunicat că frecvenţa şi severitatea tot mai mare a dezastrelor naturale în întreaga UE necesită acţiuni imediate pentru protejarea cetăţenilor noştri.
Mai mult ca oricând, dezastrele naturale recente din multe ţări ale UE, inclusiv în Spania, subliniază urgenţa critică de a adopta propunerea RESTORE a Comisiei: Sprijin regional de urgenţă pentru reconstrucţie, a spus el.
În acest fel, potrivit lui Benea, statele membre şi regiunile afectate vor fi sprijinite şi echipate pentru a răspunde nevoilor urgente, pentru a atenua consecinţele socio-economice ale dezastrelor naturale şi pentru a le consolida rezistenţa la viitoarele riscuri legate de climă.
Uniunea Europeană a activat miercuri, 30 octombrie, sistemul de sateliţi Copernicus, pentru a ajuta la coordonarea echipelor de salvare care se confruntă cu efectele grave ale inundaţiilor provocate de fenomenul meteorologic DANA (acronimul spaniol pentru depresiune izolată la mare altitudine – n.r.) în sudul şi estul Spaniei, care au făcut cel puţin 95 de morţi.
Anunţul a fost făcut de Ursula von der Leyen, care a mai declarat că Spaniei i s-a oferit posibilitatea de a activa mecanismul comunitar de protecţie civilă.
Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene are ca obiectiv consolidarea cooperării în domeniul protecţiei civile între statele membre ale clubului comunitar şi alte zece ţări, pentru a oferi un răspuns mai bun în caz de dezastre.
Agerpres
………………………………………………………………………
UPDATE, ora 13:40
Guvernul spaniol a declarat trei zile de doliu național în urma inundațiilor dramatice din cauza cărora au murit cel puțin 64 de persoane, în sud-estul țării, conform celor mai recente estimări.
Cele trei zile de doliu vor începe joi, 31 octombrie, şi se vor încheia sâmbătă, 2 noiembrie, a declarat ministrul pentru Politici teritoriale, Victor Torres. …………………………………………………………………………..
UPDATE, ora 12:10
22 de români din Spania sunt printre zecile de dispăruţi în urma inundaţiilor devastatoare din estul ţării, care au făcut până acum cel puţin 95 de morţi, marea majoritate în regiunea Valencia.
Echipele de salvare şi-au reluat căutările, cu ajutorul unei unităţi militare specializate, însoţită de câini antrenaţi să descopere prin noroi şi sub dărâmături.
Potrivit corespondentului RRA, noaptea a fost deosebit de complicată pentru supravieţuitori, din cauza temperaturilopr scăzute, a lipsei de curent şi de apă potabilă.
Oamenii se bazează pe ajutoarele de la autorităţi şi de la Crucea Roşie.
Premierul Pedro Sanchez, aşteptat astăzi la Valencia, a promis să reconstruiască infrastructura.
Târziu în noapte, voluntarii s-au retras pentru odihnă pentru a reveni la prima oră a dimineții. Este nevoie de un efort colectiv imens pentru curățarea străzilor și caselor din toate localitățile afectate.
Mai greu este cu autoturismele care zac răsturnate în toate părțile, de multe ori formând adevărate mormane. Încă este menținută starea de alertă extrem în zona Castellionului, unul dintre lacurile de acumulare.
Nu mai face față cantității mari de apă și deja a depășit maginile superioare. De asemenea, este stare de alertă și cod roșu de avertizare de ploi abundente în Catalonia și Andaluzia.
Toate drumurile care leagă Comunitatea Valenciană de restul țării sunt încă blocate. Sunt peste 5000 de camioane blocate pe aceste drumuri, iar azi-noapte încă se vorbea de 1200 de oameni care sunt nevoiți să doarmă în autoturisme pentru că au fost surprinși de ape pe autostrăzi.
Veștile nu sunt bune nici în ceea ce privește traficul feroviar. Reluarea legăturilor Valenciei cu Madridul și cu orașul Alicante va fi posibilă abia începând de săptămâna viitoare.
Alin Petrică (Radio România)
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE, joi, 31 octombrie
13 români sunt dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania, potrivit informaţiilor aflate în verificarea autorităţilor române, prin consulatul din regiunea Valencia, cea mai afectată.
Bilanţul recent arată că sunt 95 de morţi şi zeci de dispăruţi în unul din cele mai mari dezastre naturale din istoria recentă a Spaniei.
Ministerul român de externe avertizează că meteorologii spanioli au emis noi atenţionări de ploi abundente pentru regiunea Valencia, dar şi pentru Andaluzia şi o parte din Catalonia, inclusiv la Barcelona.
Autorităţile atrag atenţia că zborurile operate pe aeroporturile de la Valencia, Alicante şi Castellon pot avea întârzieri, în timp ce calea ferată dintre Valencia şi Madrid rămâne închisă.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Români daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din regiunea Valencia
Ministerul de Externe anunţă că verifică informaţiile potrivit cărora 5 cetăţeni români sunt daţi dispăruţi în Spania în urma ploilor şi inundaţiilor din regiunea Valencia.
Consulatul României la Castellón de la Plana, din regiunea Valencia, a notificat autorităţile spaniole şi aşteaptă un răspuns. Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe:
Oficiul consular a notificat autoritățile spaniole, verificările fiind în curs. De asemenea au fost contactate autoritățile locale din comunitatea valenciană, respectiv delegatul Guvernului în Comunitatea Valenciană și subdelegatul Guvernului în Provincia Valencia, pentru a solicita ca oficiul consular să fie notificat cu privire la existența unor posibili cetățeni români printre victimele și persoanele afectate de inundațiile produse.
Consulatul României la Castellón este în contact permanent cu autoritățile competente, fiind pregătiți să acorde asistență consulară dacă situația o va impune.
Reprezentanții oficiului consular mențin în continuare legătura cu cetățenii români care au semnalat că se află în situații dificile până la identificarea unor soluții dispuse de autoritățile locale. (Radu Filip)
Între timp continuă să crească numărul celor care şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din Spania.
Potrivit celor mai recente informaţii, sunt cel puţin 72 de morţi, cei mai mulţi dintre ei, 70 în regiunea Valencia, cea mai afectată. Numeroase alte persoane sunt date dispărute, dar nu se ştie cu exactitate câte, în condiţiile în care sunt comunităţi în care echipele de intervenţie nu au putut ajunge încă.
Foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.