Ascultă Radio România Cluj Live

Reactor organizează o instalație performativă multimedia și un spectacol-lectură

Instalația perfomativă multimedia va conecta publicul participant cu peisaje sonore transmise din diverse locații din oraș în timp real.

Reactor organizează o instalație performativă multimedia și un spectacol-lectură

Articol editat de cristina.rusu, 1 noiembrie 2024, 14:37

Propunându-și să sondeze legăturile complexe dintre orașul Cluj-Napoca și locuitorii lui, Reactor popune două evenimente care abordează tema din unghiuri diferite: din cel afectiv al emoțiilor asociate cu spațiul urban, și din cel rațional al umăririi dinamicilor pieței imobiliare locale în timp.

 

Ca locuitori ai orașului, tindem să trecem cu vederea principiile legăturii dintre noi și acest construct atât de complex.

Punem orașul în mișcare și ne mișcăm odată cu el. Mai mult decât o simplă structură, acest organism complex este o sursă de potențialități.

E spațiul comun, interconectat, în care dinamica propriului traseu se transformă în dinamica comună.

În instalația perfomativă multimedia În timp ce locuim, artistul Mihai Păcurar, alături de performerii Olivia Grecea, Oana Mardare și Dragoș Mușoiu, vor conecta publicul participant cu peisaje sonore transmise din diverse locații din oraș în timp real.

Reverberațiile sonore îndepărtate, provenite din câmpuri acustice ale spațiilor civice, industriale, profesionale, intime sau publice din Cluj-Napoca, îi vor invita pe vizitatori la o sesiune de ascultare activă și imaginativă.

Performerii vor transmite stream-uri diferite de sunet și text, din trei locuri diferite ale orașului, transformând spațiul Reactorului într-un receptor viu, divers, format din participanții prezenți.

Alternând între trei canale diferite, ascultătorii își vor putea crea propriul colaj sonor. Sunetele spațiilor urbane îndepărtate vor fi hibridizate, creând astfel spații de proiecție personală.

Instalația va permite participanților să se conecteze cu superorganismul orașului, utilizând tehnologia ca o extensie a organelor senzoriale umane.

Din această relație interdependentă granițele dintre locuitor și loc se estompează, instalându-se simultaneitatea de a fi înăuntru și în afara contextului.

Evenimentul va avea loc în 9 noiembrie, de la ora 20:00, la spațiul Reactor, iar intrarea va fi liberă, pe baza rezervării unui bilet cu valoare 0: eventbook.ro/theater/bilete-spectacol-in-timp-ce-locuim

Performance-ul va fi urmat de o sesiune Framework, facilitată de Ioana Hogman, care va avea loc în 10 noiembrie, de la ora 12:00.

Framework este platforma Reactor de mediere culturală, un spațiu de dialog informal care pornește de la experiențele artistice pe care le propunem și se extinde dincolo de acestea, într-un dialog multidirecțional, generând, în schimbul de idei dintre participanți, noi conexiuni și narative despre artă și conviețuire.

Conversația se va desfășura în jurul relației noastre afective cu orașul Cluj-Napoca și a felului în care mediul sonor al orașului se inserează în experiența noastră de locuire. Participarea se va face pe bază de înscrieri, până în data de 9 noiembrie, ora 12:00, prin completarea unui fomular: forms.gle/ni7Cng6z74QmwnzRA

În data de 14 noiembrie, de la ora 20:00, va avea loc spectacolul-lectură Orașul comoară, pe textul și în regia lui Petro Ionescu.

Orașul comoară este un text de teatru documentar scris în urma unei cercetări artistice și sociologice despre piața imobiliară clujeană.

Textul explorează dinamicile orașului, având în vedere felul în care acesta s-a dezvoltat și modificat de-a lungul timpului, din perspectiva locuitorilor din diferite clase sociale, dar și al celor cu o putere mai mare de decizie.

Spectacolul-lectură va include și o prezentare a sociologului George Zamfir despre același subiect.

Vor citi: Călin Deneș, Alexandra Harapu, Oana Mardare, Alina Mișoc, Victor Muntean și Doru Taloș.

Evenimentele fac parte din proiectul Noi și orașul, care își propune să exploreze spațiul urban dintr-o perspectivă critică interdisciplinară.

Focusul proiectului este felul în care s-a dezvoltat și modificat orașul de-a lungul timpului, urmărindu-se dinamicile ce țin de piața imobiliară și locuire, precum și impactul asupra locuitorilor.

Acest demers are la bază promovarea dezvoltării sustenabile, punând accentul pe susținerea și consolidarea unei legături cu spațiile independente din Cluj, într-un context de dezvoltare imobiliară accelerată în cel mai scump oraș al țării.

 

Comunicat

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Evadare tăcută sau despre iadul care explodează în lumină
Cultural miercuri, 30 octombrie 2024, 15:22

Evadare tăcută sau despre iadul care explodează în lumină

Unul dintre apropourile acestei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat la Cluj de Teatrul Maghiar de Stat în...

Evadare tăcută sau despre iadul care explodează în lumină
”Așteptându-l pe Godot” la Teatrul de Nord
Cultural miercuri, 30 octombrie 2024, 12:59

”Așteptându-l pe Godot” la Teatrul de Nord

Una dintre capodoperele teatrului modern, ”Așteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett, în viziunea lui Ovidiu Caița, va fi prezentată...

”Așteptându-l pe Godot” la Teatrul de Nord
Luminația în Transilvania
Cultural luni, 28 octombrie 2024, 17:02

Luminația în Transilvania

Muzeul Memorial David Prodan în colaborare cu Cercul Etnostud al Facultății de Litere a UBB organizează marți, 29 octombrie, conferința...

Luminația în Transilvania
Concert de Luminație la Cimitirul Central din Cluj-Napoca
Cultural luni, 28 octombrie 2024, 11:33

Concert de Luminație la Cimitirul Central din Cluj-Napoca

A zecea ediție a Concertului tradițional de Luminație va avea loc în Cimitirul Central din Cluj, în seara zilei de 1 Noiembrie.   Pe scena...

Concert de Luminație la Cimitirul Central din Cluj-Napoca
Cultural luni, 28 octombrie 2024, 10:41

Recviemul lui Mozart, în prag de 1 Noiembrie

În prag de 1 Noiembrie, Recviemul lui Mozart va fi prezentat la Cluj, de Filarmonica de Stat Transilvania, joi, 31 octombrie, de la ora 19:00....

Recviemul lui Mozart, în prag de 1 Noiembrie
Cultural duminică, 27 octombrie 2024, 10:11

Câștigătorii Astra Film Fest 2024

În cadrul competiției românești, marele premiu a fost primit de documentarul ”Alice on & off”, regizat de Isabela Țenț, ce urmărește...

Câștigătorii Astra Film Fest 2024
Cultural duminică, 27 octombrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Regele Richard al II-lea

Duminică, 27 octombrie, de la ora 20.03 Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic prezintă piesa Regele Richard al II-lea de William Shakespeare....

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Regele Richard al II-lea
Cultural duminică, 27 octombrie 2024, 00:00

Provocarea financiară a fost mare, dar… avem Interferențe!

Pentru prima dată a fost extrem de nesigur dacă se va putea organiza festivalul internațional de teatru Interferențe, a dezvăluit directorul...

Provocarea financiară a fost mare, dar… avem Interferențe!