Numărul cazurilor de intoxicație cu ciuperci a crescut
Recent, șapte persoane au ajuns la spital în stare gravă după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 2 noiembrie 2024, 13:38
Umiditatea mare din păduri a făcut ca producția de ciuperci să fie una însemnată.
Autoritățile medicale sunt îngrijorate după ce numărul cazurilor de intoxicație cu ciuperci a crescut în ultima perioadă.
Recent, în județul Sălaj, șapte persoane, trei adulți și patru copii, au ajuns la spital în stare gravă, după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. Tot mai mulți culegători confundă ciupercile comestibile cu cele otrăvitoare.
Reporter: Zeci de sălăjeni ajung anual la spital intoxicați cu ciuperci, iar în ultimii ani au fost înregistrate mai multe decese. În pofida avertismentelor date de medici și silvicultori, ciupercile de pădure sunt căutate inclusiv în această perioadă, mai ales de sălăjenii de la sat, care susțin că știu să facă diferența între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare. Le cunoașteți?
-: Sigur.
Reporter: Nu aveți încredere? Cum le cunoașteți?
-: Nu am fost.
Reporter: Nu ați fost. Cum le cunoașteți? Sunt foarte curios.
-: Trebuie să știi că sunt și din alea de te apucă fluturii după ele.
Reporter: Nu sunt otrăvitoare? Cum vă dați seama?
-: Da, s-a întâmplat că au murit oameni de aici. Dar nu au mâncat hribi, au mâncat un fel de oiță și ceva buruieni.
-: Buruieni, da. Dacă le cunoști, nu…
Reporter: S-au făcut multe anul acesta?
-: Acum s-au făcut, în perioada asta.
-: Prima dată, și hribii și orice sălbăticătură, trebuie fiartă bine și apoi friptă.
Autoritățile sanitare îndeamnă populația să manifeste o atenție sporită și să evite consumul de ciuperci despre care nu are certitudinea că sunt comestibile.
ADRIAN LUNGU, RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.