Nici pentru un salariu de 4.000 de euro nu se găsesc angajați
Un antreprenor român din Milano nu reușește să găsească angajați pentru un salariu de 4.000 de euro pe lună
Articol editat de cristina.rusu, 5 noiembrie 2024, 00:00
Patron român din Milano nu găsește angajați – Adrian Ionila, un român în vârstă de 34 de ani, a plecat din România cu visul de a-și construi o carieră și o viață stabilă în Italia.
Deși a început ca spălător de vase, azi conduce cu succes Beef Club, un renumit restaurant din Milano, la care clienții fac rezervări cu săptămâni înainte.
Cu toate acestea, Adrian întâmpină o problemă majoră: nu reușește să găsească angajați pentru a-și desfășura activitatea la capacitate maximă.
Chiar și cu un salariu atractiv de 4.000 de euro pe lună pentru postul de bucătar, numeroși candidați refuză pozițiile disponibile din cauza programului de lucru și a cerințelor ridicate.
Adrian a ajuns în Italia la vârsta de 20 de ani, renunțând la universitate din cauza problemelor financiare din familie, scrie Corriere della Sera.
Fascinat de oportunitățile pe care Milano le oferea, Adrian a început de jos și a urcat treaptă cu treaptă în industria ospitalității: a fost mai întâi spălător de vase, apoi chelner, director de sală și, în cele din urmă, patron.
În 2022, a preluat acest club situat în apropierea stației de metrou Cadorna, și a reușit să îl transforme într-un local popular printre milanezi și turiști.
Datorită succesului obținut, Adrian a reușit chiar să își facă foștii colegi chelneri parteneri în afacere.
În ciuda reușitei sale și a atmosferei primitoare din restaurant, Adrian întâmpină dificultăți serioase în a găsi angajați dornici să muncească în condițiile impuse de domeniul ospitalității.
Mulți dintre cei care vin la interviuri fie nu se prezintă, fie renunță la locul de muncă după câteva săptămâni.
Tot mai des tinerii par să fie cei care pun condițiile, nu angajatorul.
Deși oferă salarii atractive și condiții de lucru avantajoase, mulți candidați refuză postul din cauza programului de lucru, care include și weekendurile.
Un caz concret este al unui bucătar care, deși urma să primească un salariu de 3.200 de euro, i-a fost oferit un pachet de 4.000 de euro pentru a accepta postul.
Cu toate acestea, candidatul a refuzat oferta deoarece nu era dispus să lucreze vineri și sâmbătă, zilele cele mai aglomerate pentru orice restaurant din Milano.
Problemele cu recrutarea de personal în domeniul ospitalității par să fie o realitate generalizată în Milano și nu numai.
Alți patroni de restaurante și hoteluri susțin că dificultățile sunt determinate și de alte aspecte, cum ar fi costul ridicat al chiriei în Milano și lipsa mijloacelor de transport după miezul nopții.
Pe de altă parte, Adrian este convins că tinerii sunt descurajați și de rutina zilnică și de munca intensă într-un mediu dinamic și competitiv.
Simt că ne confruntăm cu o schimbare de mentalitate în rândul noii generații, care nu mai are aceeași dorință de a munci intens pentru a atinge obiectivele pe termen lung.
Hotărât să nu renunțe la visul său, Adrian lansează un apel deschis către tinerii care sunt dispuși să învețe și să muncească:
Caut tineri ambițioși, chiar și fără experiență, care sunt gata să accepte o provocare. În viața asta, și în această industrie, e nevoie de răbdare și determinare pentru a crește.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.