Platforma BD – International Cluj Comics, Illustration and Animation Festival
Platforma BD - primul festival internațional de bandă desenată, ilustrație și animație din Cluj-Napoca dedicat tinerilor artiști
Articol editat de cristina.rusu, 5 noiembrie 2024, 12:53
Platforma BD – primul festival internațional de bandă desenată, ilustrație și animație din Cluj-Napoca dedicat tinerilor artiști se va defășura în perioada 7 – 10 noiembrie 2024 în câteva spații importante din Cluj-Napoca: Casa Matei Corvin, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Cinematograful Florin Piersic și Centrul pentru Tineret.
Inițiat de Asociația Artivistory după un concept de conf. univ. dr. Alice Iliescu, evenimentul are ca scop principal susținerea tinerilor artiști care creează bandă desenată, ilustrație și animație prin asigurarea unui context profesionist în care aceștia să-și facă vizibile proiectele și în care să se poată coagula o comunitate de profil în România.
Festivalul își propune să contribuie la dezvoltarea scenei culturale clujene, dar și la creșterea expertizei și a profesionalismului în sfera artei secvențiale.
În cadrul festivalului, tinerii artiști vor avea ocazia de a-și expune creațiile la Cluj-Napoca, de a intra în dialog cu publicul în spațiile expoziționale sau în cadrul atelierelor tematice și de a se conecta cu alți artiști de profil, cu reprezentanți ai editurilor sau ai mediului profesional și academic.
Tema primei ediții încurajează participanții să exploreze noi orizonturi și să depășească limitele convenționale prin creativitate și inovație.
Pornind de la clasicul îndemn „Think outside the box”, festivalul extinde către tinerii artiști invitația de a explora storytelling-ul în trei areale diferite – ilustrație, animație și bandă desenată – fie prin tehnici experimentale, povești neobișnuite, interacțiuni și secvențialitate sau mix de tehnici narative.
Din 298 de înscrieri, au fost preselectate un număr de 201 proiecte care au intrat în competiție în cele trei categorii: 108 proiecte de bandă desenată, 64 proiecte de ilustrație și 40 de proiecte de animație.
Juriul festivalului format din imponți profesioniști în domeniu va desemna câștigătorii la cele trei secțiuni Festivalul celebrează astfel arta secvențială și contribuie la redefinirea modului în care artiștii construiesc povești prin imagini.
Ce înseamnă creativitatea? Care sunt sursele (in)epuizabile de inspirație? Cu ce limitări și provocări se confruntă tinerii artiști din acest domeniu? Sunt doar câteva întrebări ce își caută răspuns în programul festivalului.
Publicul este astfel invitat să participe la evenimentele din cadrul festivalului după cum urmează:
Selecție oficială Platforma BD: Bandă desenată și ilustrație – expoziție organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (deschisă în perioada 24 octmbrie – 10 noiembrie 2024, cu finisaj în data de 7 noiembrie la ora 17.00).
Expoziția Cartografii afective dedicată școlilor clujene organizată la Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean și Federația Tinerilor Clujeni (deschisă în perioada 7 – 10 noiembrie, cu vernisaj în data de 7 noiembrie ora 18.00).
Proiecții de animație la Cinema Florin Piersic Cluj-Napoca (Secțiunea Animație) în perioada 8 – 10 noiembrie, cu următoarele: o proiecție dedicată școlilor clujene în 8 noiembrie la ora 10.00, o proiecție specială a filmului Pachamama a regizorului Juan Antin, în 8 noiembrie, la ora 12.30, precum și selecția oficială integrală din serile de 8 și 9 noiembrie la 19.30 și în a doua parte a zilei de 10 noiembrie la ora 15.00 .
Platforma BD Art Book Fair la Cinema Florin Piersic: Edituri, creatori și realizatori de zine, cărți de bandă desenată, ilustrații și romane grafice – Lansare de carte în data de 7 noiembrie la ora 16.00 – Casa editorială Signatura – Slices of You(th)/ Parte din Tine(ri), proiect editorial cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Ateliere creative în 9 noiembrie la Casa Matei Corvin și Centrul pentru Tineret cu participarea invitaților speciali: Radu Gaciu (regizor film de animație) și Claudia Chelaru (artist vizual), Juan Antin (regizor film de animație), Iulia Burlac (ilustratoare), Maria Surducan (ilustratoare, autoare de benzi desenate și scenaristă), Roma Gavrila (ilustratoare și autoare de benzi desenate), Gizem Güvendağ (artist vizual, ilustrație și animație), Cristian Opriș (artist vizual, profesor UAD Cluj-Napoca) & Adorjani Marta (artist vizual), Horațiu Coman (artist vizual), Adrian Buda (artist vizual, autor de benzi desenate), Maria Brâneț (artist vizual).
Mese rotunde și artist talks în perioada 8 – 10 noiembrie, la Casa Matei Corvin, moderate de Anamaria Tomiuc, Mara Rațiu și Daniel Popescu (UAD Cluj-Napoca) cu participarea invitaților speciali: Paul Mureșan (artist vizual, regizor și ilustrator), Juan Antin (regizor film de animație), Nicola Alessandrini (artist vizual, fondator al Ratata Festival Maceratta), Lambert Barthélémy (profesor Universitatea Paul Valery Montpellier) Helga Fodorean (președinte al Asociației Animest București), Bianca Mereuță (director editura Signatura), Incubatorul de animație, Matei Branea (UNATC București), Alice Iliescu (UAD Cluj-Napoca), Adina Șuta (UAD Cluj-Napoca), Meister Kante (Universitatea Oradea), Sabina Drinceanu (UNAGE, Iași), Greti Adriene Papiu (UTCN Baia Mare), Mihai Ciplea (UTCN Baia Mare), Victor Drujiniu (Universitatea de Vest Timisoara), Alexandra Rusu (Centrul Cultural German), Dana Ungur (Centrul Cultural Clujean), Andras Farkas (Pont Group), Paul Marc (FTC), Alexandru Chituță (Muzeul Brukenthal Sibiu).
Festivitatea de premiere la Cinema Florin Piersic în 10 noiembrie, începând cu ora 14.00. Juriul Platforma BD este susținut prin contribuția partenerilor instituționali: Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca / Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București / Universitatea Națională de Arte București – Facultatea de Arte Plastice, Departamentul Grafică / Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte și Design / Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte / Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, Programul de studii Arte Plastice – Pictură / Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași / Editions GRÈGES / Associazione Culturale Ratatà APS / Casa Editorială Signatura / Animest.
Comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.