Se lansează un volum inedit de memorii despre Transilvania începutului de secol XX
Autorul acestei cărți de memorii, Avram Mihai, este bunicul fostei noastre colege, Anca Băltan. Volumul se lansează la Muzeul Etnografic din Cluj.
Articol editat de cristina.rusu, 5 noiembrie 2024, 11:55
Volumul pe care îl lansează Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj în 8 noiembrie 2024 a fost inițial o serie de patru caiete scrise de mână, cu creion chimic.
Autorul lor, Avram Mihai, era născut la Lancrăm în 10 mai 1897. După ce a absolvit primii șase ani de școală în satul natal, a fost obligat să muncească de foarte tânăr și a practicat meserii foarte diverse: ajutor de pantofar, calfă de cojocar, laborant la un farmacist sas și poștaș.
Reușește să se angajeze la CFR Sibiu și să-și continue studiile. Este martor la foarte multe evenimente istorice: zborul lui Aurel Vlaicu, mobilizarea la oaste a împăratului Imperiului Austro-Ungar, retragerea sașilor din Alba Iulia și intrarea armatei române, preluarea instituțiilor transilvane de către autoritățile române după Marea Unire din 1918.
Este însoțitorul vagonului de tren cu care Vasile Lucaciu pornește în campanie electorală prin România Mare imediat după război.
Amintirile lui Avram Mihai încep din primii ani ai copilăriei, la sfârșitul secolului al XIX-lea și se încheie, din păcate în 1921.
Deși știa despre existența celor patru caiete îngălbenite și acoperite cu scrisul lui colțuros cu creionul, nepoata autorului, jurnalista Anca Băltan a început să le transcrie abia în anul 2022, la 101 ani de la ultimele însemnări. Sfârșitul pandemiei de coronavirus a fost un bun imbold, la gândul efemerității noastre.
Scris cu sinceritate și talent, volumul este o lectură captivantă și instructivă referitoare la o perioadă a istoriei Transilvaniei pe care Avram Mihai o prezintă din ipostaza de martor ocular.
La lansarea volumului vor vorbi:
Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei
Radu Mârza, conferențiar univ. La Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB
Doina Gecse-Borgovan, jurnalistă Radio România și scriitoare
Anca Băltan, nepoata autorului și cea care a îngrijit volumul.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.