Cum putem încetini îmbătrânirea?
Îmbătrânirea poate fi încetinită, spun cele mai noi teorii.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 noiembrie 2024, 12:00
Îmbătrânirea este un proces ireversibil, o parte normală a vieţii. Totuşi, există teorii care susţin că îmbătrânirea poate fi o alegere conştientă. Alimentaţia poate încetini sau accelera îmbătrânirea biologică a organismului.
Iată câteva obiceiuri alimentare care contribuie la prelungirea vieţii.
Consumul de legume, cereale integrale (cum ar fi pâinea integrală sau orezul brun), leguminoase (mazăre, fasole şi linte) şi fructe cu coajă lemnoasă pot adăuga câţiva ani vieţii noastre.
Oamenii de ştiinţă indică faptul că cele mai benefice alimente pentru îmbunătăţirea markerilor sanguini sunt nucile, leguminoasele şi cerealele integrale, în timp ce cele mai dăunătoare sunt carnea roşie şi băuturile îndulcite cu zahăr.
Se ştie că grăsimea viscerală se acumulează între organele corpului şi eliberează un cocktail de molecule inflamatorii care pot accelera procesul de îmbătrânire. Excesul de greutate acţionează ca o îmbătrânire accelerată, crescând riscul de boli de inimă, diabet şi anumite tipuri de cancer.
Restricţiile alimentare pot avea efecte secundare, variind de la anemie până la iritabilitate şi senzaţie de frig.
Studiile arată, de asemenea, că persoanele care se înfometează periodic pot pierde un procent mai mare de masă musculară decât cele care urmează în mod constant o dietă hipocalorică. (www.dariknews.bg)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.