Persoanele neasigurate pot beneficia de servicii de depistare a afecțiunii oncologice decontate de stat
Persoanele neasigurate trebuie să se înscrie la un medic de familie pentru a beneficia de servicii de prevenție, de depistare și confirmare a afecțiunilor oncologice.
Articol editat de Camelia Velțan, 6 noiembrie 2024, 16:29
Persoanele neasigurate pot beneficia de servicii de prevenţie, depistare şi confirmare a afecţiunii oncologice, decontate de stat.
În acest scop, trebuie urmaţi câţiva paşi, pe care i-a indicat, miercuri, 6 noiembrie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Fondurile pentru aceste servicii provin dintr-o alocaţie suplimentară de la bugetul de stat şi NU din contribuţiile plătite de persoanele asigurate.
Persoanele neasigurate trebuie să se înscrie la un medic de familie pentru a beneficia de servicii de prevenție, de depistare și confirmare a afecțiunilor oncologice.
Se programează și medicul respectiv îi va oferi o consultație de prevenție.
Medicul de familie va evalua riscul pacientului pentru eventualitatea unei boli ascunse, fără simptome.
În funcție de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul cu bilet de trimitere la analize medicale preventive gratuite.
Dacă la oricare din consultații medicul de familie va avea suspiciunea că pacientul are o formă de cancer, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii, îl va putea trimite, după caz, la analize de sânge, radiografii, ecografii la medicul specialist sau să fie internat în regim de spitalizare de zi.
confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul neasigurat va putea fi inclus în Programul Național de Oncologie și, dacă nu are nicio sursă de venit, după includerea în program va putea deveni persoană asigurată, fără plata contribuției, până la vindecarea respectivei afecțiuni.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.