Atenţie la fraudele online cu promisiuni de câştiguri mari şi rapide
Pentru a evita înșelăciunile online, polițiștii recomandă atenţie la promisiunile de câştiguri mari şi rapide.
Articol editat de cristina.rusu, 8 noiembrie 2024, 10:33
Fraudele informatice, înșelăciunile cu investiții online în acțiuni sau criptomonede, dar și cum îți poți proteja contul împotriva hoților sunt temele unui eveniment public organizat la Cluj-Napoca, în 14 noiembrie.
Ca mod de operare, hoții folosesc numele unor companii importante, care inspiră încredere.
Autorii se prezintă ca fiind consultanţi financiari ale unor platforme de tranzacţionare on-line și încearcă să convingă victimele să investească sume pentru a câștiga mult, pe scurtă durată de timp.
Persoanele vătămate sunt convinse să-şi instaleze pe telefon aplicaţii de control la distanţă și astfel li se accesează datele personale și li se golesc conturile.
Gina Pop, șeful Biroului de Prevenire din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj.
Numele unor companii importante, care inspiră încredere, sunt folosite sub pretextul că investiţiile aduc profituri importante.
„Trading scam” – autorii determină în mod fraudulos persoanele vătămate să realizeze investiţii prin intermediul unor platforme de tranzacţionare on-line, iar pentru câştigarea încrederii se folosesc imaginile şi numele unor personalităţi din România.
În aceste reclame se promovează ideea de investiţie sigură şi câştiguri imense şi rapide.
Autorii se prezintă ca fiind consultanţi financiari ale unor platforme de tranzacţionare on-line.
Aceştia apelează de pe diferite numere de telefon şi folosesc de regulă un accent moldovenesc, arătându-se interesate de investiţii în acţiuni şi după ce poartă unele discuţii generale – cu privire la locul de muncă al persoanelor apelate, veniturile de care dispun, ce doresc să facă cu banii câştigaţi din investiţii – încearcă să-i convingă să investească sume din ce în ce mai mari.
Persoanele vătămate sunt convinse să-şi instaleze pe telefoanele mobile aplicaţii de control la distanţă (ANYDESK, Air Droid, AirDroid Business Daemon), prin intermediul cărora autorii accesează dispozitivele persoanelor vătămate, au acces la date personale stocate pe telefoane, laptopuri sau computere, iar sub pretextul că vor fi îndrumaţi cu paşii ce trebuie urmaţi, le sunt accesate aplicaţiile bancare ale acestora, iar apoi transferul fondurilor sunt efectuate fără acordul victimelor.
Revenim cu recomandarea ca cei care vor să investească să nu instaleze pe device-uri astfel de programe şi să nu pună la dispoziţie copii după cărţile de identitate, datele cardurilor bancare faţă verso, codurile generate de aplicaţiile instalate.
Profitând de datele personale şi bancare puse la dispoziţie, autorii retrag fără consimţământ diverse sume de bani din contul persoanelor.
În cazul în care persoanele refuză instalarea de programe în telefon se aplică metoda de securizare a conturilor.
Victimele sunt apelate de către persoane ce se recomandă ca fiind angajaţi ai instituţiilor financiare, de pe numerele de telefon clonate ce aparţin instituţiilor bancare şi li se aduce la cunoştinţă că cineva a încercat sa le acceseze conturile bancare iar pentru protecţie li se sugerează transferul banilor într-un aşa-zis cont securizat.
Victimele transferă banii de bunăvoie în contul indicat după care le sunt dezinstalate aplicaţiile bancare de pe telefoanele mobile.
Recomandăm încă o dată atenţie la promisiunile de câştiguri mari şi rapide sau la anunţurile care se prezintă pe termen limitat.
Cumpărarea de acţiuni se realizează printr-un intermediar autorizat care nu solicită plăţi prin intermediul unei pagini de internet!
Evitaţi persoanele fizice sau operatorii economici care nu afişează date de contact complete şi se rezumă la o simpla adresă de e-mail sau nr de whatsapp!
Nu furnizaţi date personale sau/şi bancare!
Acestea sunt recomandările principale ale polițiștilor către cei care doresc să investească. (Gina Pop)
Evenimentul public pe tema prevenirii fraudelor informatice, a înșelăciunilor cu investitii online în acțiuni sau criptomonede, de la Cluj-Napoca, din 14 noiembrie, face parte dintr-o campanie națională organizată de Asociația ProPrevenire în parteneriat cu Poliția Română și va începe la ora 10 la Secția de Poliție Colina.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.