Sesam deschide cartea: „A doua doamnă Gioconda”, de E.L. Konigsburg
„A doua doamnă Gioconda” este o carte captivantă, scrisă de E.L. Konigsburg, autoare cunoscută pentru modul unic în care combină ficțiunea istorică cu aventurile pline de învățăminte.
Articol editat de cristina.rusu, 8 noiembrie 2024, 00:00
În centrul Parisului, la primul etaj al muzeului Louvre, toți oamenii stau adunați în fața unui singur tablou. Ai ajuns și tu acolo, așa că îți croiești drum spre opera de artă, apoi o observi: minunata Gioconda, pictată de Leonardo da Vinci, și al ei zâmbet inconfundabil.
Oare care este povestea din spatele acestui tablou? De ce da Vinci, un pictor atât de cunoscut, a ales să picteze o femeie atât de umilă în aparență?
„A doua doamnă Gioconda” este o carte captivantă, scrisă de E.L. Konigsburg, autoare cunoscută pentru modul unic în care combină ficțiunea istorică cu aventurile pline de învățăminte. Această carte îi poartă pe cititori într-o fascinantă călătorie prin Renaștere, explorând o poveste inspirată de geniul și secretele lui Leonardo da Vinci. Povestea ne transportă în orașul Milano al secolului XV, unde maestrul lucrează pentru ducele Il Moro, dar și în Florența, unde acesta este nevoit să plece ulterior, din cauza invaziei franceze.
Deși titlul ne face să fim curioși despre această doamnă Gioconda care a inspirat poate cea mai cunoscută creație a artistului, cartea urmărește viața, lucrările și relațiile din viața lui da Vinci, toate acestea privite prin ochii lui Salai, un băiat isteț, plin de șiretenie și haz, luat de către maestru pentru a-i fi ucenic. Acesta devine repede preferatul lui Leonardo, nu pentru că ar fi cel mai talentat dintre toți ucenicii săi, ci dimpotrivă; lui Leonardo nu îi plăcea să își împărtășească cunoștințele cu ucenicii săi, pentru a nu putea fi înlocuit, însă se apropie de Salai tocmai pentru că talentul lui este atât de puțin prezent, încât acesta poate să îi comunice ideile sale fără a se simți amenințat. Deși nu este tocmai un ucenic exemplar, Salai reușește să fie util în felul său neobișnuit, aducând o notă de prospețime și distracție în viața și atelierul lui da Vinci.
Ne este prezentată și povestea ducelui Il Moro, care, atunci când astrologii l-au anunțat că ianuarie e un moment potrivit să se însoare, l-a rugat pe Leonardo da Vinci să aranjeze cel mai spectaculos decor pentru nuntă, pentru a-și impresiona nu viitoarea soție, ci pe cele două femei care l-au refuzat. Beatrice, o fată de doar șaisprezece ani, va sta toată căsnicia ei în umbra altor femei, însă va avea noroc chiar cu ajutorul maestrului da Vinci, care nutrește o dragoste atât de sinceră pentru ducesă, încât tot ce își dorește este să o vadă fericită. Salai, hoț din fire, nu a reușit însă să îi fure inima lui Beatrice, care a fost mereu loială soțului ei, în ciuda trădării din partea acestuia. Ucenicul își dorea câteodată ca maestrul să picteze portretul ducesei, doar pentru a avea ocazia să o admire ore în șir, însă această dorință a lui nu s-a îndeplinit niciodată.
Și totuși, cine este această a doua doamnă Gioconda menționată în titlul romanului și ce legătură are cu cele relatate până acum? Ce personalitate importantă era, așa încât maestrul Leonardo da Vinci acceptă să o picteze, și ce o face atât de specială încât să capteze atenția tuturor vizitatorilor celui mai mare muzeu din Europa? Ei bine, dragi copii, cartea „A doua doamnă Gioconda” nu vă așteaptă la Muzeul Louvre, alături de faimosul tablou, ci la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, iar voi veți putea afla răspunsul la toate aceste întrebări cât ați zice „Gioconda”.
Andreea Rotar, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.