Festival cu purcei în parcarea unui complex comercial
Comuna Biharia, câștigătoarea ediției a XI-a a Festivalului concurs „D’ale porcului”
Articol editat de Carmen Sas, 10 noiembrie 2024, 14:34
Atmosfera și mirosurile îmbietoare au atras orădenii în parcarea unui mall. Aici se desfășoară, în acest sfârșit de săptămână, cea de-a XI-a ediție a Festivalului concurs „D’ale porcului”.
Evenimentul a atras vizitatori, iar concursul de gătit a reunit șapte echipe talentate, care au reprezentat cu mândrie comunități din județul Bihor și din alte zone ale țării.
Printre participanții locali s-au numărat echipele din comunele Biharia, Tulca, Sâmbăta și echipa Oradiei. De asemenea, au fost prezente echipe de renume din afara județului: „Ocolul Silvic Firiza” din Maramureș, comuna Santău din Satu Mare, „Ocolul Silvic Firiza” (Maramureș) și „Zestrea Silvană” din comuna Năpradea, județul Sălaj.
Încă de la primele ore, standurile au fost asaltate de vizitatori dornici să deguste preparate tradiționale autentice, precum: toroș, cârnați și caltaboși.
Un localnic entuziast a mărturisit: „Am fost și anul trecut și preparatele ne-au încântat. Am revenit să cumpărăm și acum, căci nicăieri altundeva nu găsim aceleași rețete tradiționale”.
Juriu de prestigiu
Competiția a fost analizată cu atenție de un juriu format din experți de renume în domeniul gastronomiei. Printre aceștia s-au numărat arheologul culinar Mircea Groza, Chef Emanuel Mocan – vicepreședinte al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, și chef Nina Rus, proprietara „Bunătățile lu’ Nina” și dublu medaliată la IKA 2024.
Degustarea a început cu proba pălincii, ce a adus în prim-plan diferite sortimente. Cele de zmeură și pere au impresionat în mod deosebit.
„Nici nu știu ce ar fi masa ardeleanului fără pălincă”, a declarat Mircea Groza, subliniind calitatea ridicată a preparatelor și efortul echipelor de a ridica standardele an de an.
Premiile ediției
Comuna Biharia a reușit să impresioneze atât publicul, cât și juriul, adjudecându-și locul I și Trofeul „D’ale porcului” pentru preparatele sale autentice și gustoase.
Pe locul II s-a clasat echipa comunei Tulca, iar locul III a revenit echipei „Zestrea Silvană” din Sălaj.
Distincțiile speciale au inclus:
Cel mai bun toroș – echipa comunei Santău din Satu Mare;
Cei mai buni cârnați – echipa comunei Sâmbăta;
Cel mai bun caltaboș – „Ocolul Silvic Firiza” din Maramureș;
Cea mai bună pălincă – comuna Tulca.
Duminică, în cea de-a doua zi a evenimentului, festivalul va continua cu competiția „D’ale porcului Pro”, unde s-au înscris echipe din diverse instituții și organizații locale.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.