Ascultă Radio România Cluj Live

Pălinca de Tulca, o nouă recunoaștere internațională

Pălinca „Trămuța” din Bihor a fost premiată internațional.

Pălinca de Tulca, o nouă recunoaștere internațională

Articol editat de Carmen Sas, 10 noiembrie 2024, 10:00 / actualizat: 10 noiembrie 2024, 16:33

La mijlocul lunii octombrie, familia Chișe a reprezentat cu onoare comuna Tulca și România la „𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐟𝐨𝐫 𝐁𝐫𝐚𝐧𝐝𝐢𝐞 𝐒𝐨𝐦𝐛𝐨𝐫 𝟐𝟎𝟐𝟒” din Serbia, unde a câștigat 3 medalii de argint și 2 medalii 𝐝𝐞 𝐛𝐫𝐨𝐧𝐳.

Pălinca „Trămuța” din Bihor a fost premiată internațional.

„Această recunoaștere internațională ne motivează să continuăm să producem cu pasiune și tradiție pălinca autentică de Bihor, aducând spiritul și gustul locurilor noastre peste granițe.

Mulțumim Ambasada României în Republica Serbia pentru sprijinul acordat în această competiție și pentru încrederea pe care ne-ați arătat-o”, a spus Florian Chișe.

Pălinca „Trămuța” este o frumoasă afacere de familie din localitatea Tulca, județul Bihor.

Sortimentele de palincă bio din județul Bihor se bucură de un real succes.

Ambasada României la Belgrad a fost onorată să sprijine participarea producătorului român la competiție, meritul premiilor câștigate aparținând în totalitate Palinca Trămuța, au notat reprezentanții Ambasadei României în Serbia.

 

Un secol de tradiție

În comuna Tulca, din județul Bihor, se produce una dintre cele mai apreciate băuturi tradiționale din România: pălinca.

Cu rădăcini care se întind pe mai bine de un secol, familia Chișe continuă cu mândrie acest meșteșug transmis din generație în generație, păstrând vii secretele străvechi ale distilării.

Pălinca „Trămuța”, produsă de această familie, a reușit să se remarce nu doar în România, ci și pe plan internațional, câștigând numeroase premii, inclusiv la competiții prestigioase din Austria și Serbia.

Procesul de producție al pălincii începe cu tone de fructe coapte, selecționate cu grijă și lăsate la fermentat în butoaie mari, de 200 sau 400 de litri, timp de trei până la șase săptămâni.

 „Noi producem pălincă de prună, că pruna-i baza. Prună, mere, pere, caise, gutui… am avut și cireșe, iar anul acesta ne pregătim cu fructe de pădure, explică Florian Chișe, artizanul principal al distileriei. Distilarea are loc în cazane tradiționale de cupru cu foc direct, unele cu o istorie de peste 100 de ani, ceea ce garantează un gust unic și o calitate superioară.

În inima distileriei, unde lemnul și arama împart povara poveștilor transmise din trecut, Florian Chișe, reprezentantul distileriei, explică importanța învechirii.

Noi punem pălinca la învechit, pentru mai mulți ani, în butoaie de stejar sau de dud, de unde pălinca își capătă aroma și culoarea aurie, a explicat Florian Chișe.

Această practică conferă pălincii de Tulca nu doar o aromă inconfundabilă, ci și o culoare ce amintește de apusurile calde din Bihor.

După distilarea dublă, pălinca trece printr-un proces riguros de selecție.

La prima mână cum zicem noi, luăm alcoolul metilic (spirtul), care trebuie eliminat pentru a asigura siguranța băuturii”, precizează Chișe.

Cu un gust puternic și o transparență asemenea apei de izvor, pălinca este apoi lăsată să se „odihnească” în butoaie de dud sau stejar, unde își desăvârșește parfumul.

Din tată-n fiu

Pe plan internațional, pălinca „Trămuța” a cucerit palate și juriile concursurilor de specialitate  din țară și din străinătate. La competiția din Sombor, Serbia, din luna octombrie 2024, familia Chișe a fost recompensată cu trei medalii de argint și două de bronz, o recompensă a calității impecabile a produsului lor. De asemenea, pălinca lui Chișe este nelipsită de la manifestările de profil, precum: târguri și expoziții.

Din copilărie mi-a plăcut munca din pălincărie. Îmi aduc aminte cu mare drag de nopţile pe care le petreceam împreună cu bunicul şi cu tata la cazane. Povesteam despre cum se produce această pălincă. Am păstrat de la ei secretul pălincii. Cred că asta m-a ajutat să o fac atât de cunoscută a mărturisit Florian Chișe, cu mândrie.

Rafinamentul licorii e definit de calitatea fructelor bine coapte. Sunt distilate în cazane tradiționale cu foc direct”, explică producătorul celei mai premiate pălinci din Bihor.

Deși provocările, cum ar fi seceta severă de anul acesta, au redus producția de fructe, rezultând în prețuri mai mari, acestea au fost mai dulci și mai concentrate, promițând o pălincă de o calitate superioară. Prețul pentru jumătate de litru poate ajunge la 100 de lei, mai ales când este ambalat în sticle frumos decorate, perfecte pentru cadouri.

Adevărata pălincă bihoreană trebuie să atingă un grad de tărie de 50, iar localnicii o servesc, cu mândrie, alături de tradiționalele slănină și ceapă roșie.

Așa cum spunea un vechi poet local, „Vigoarea de dimineață/Cu pălincă prinzi și viață...”, pălinca este mai mult decât o băutură – este un simbol al rădăcinilor bihorene și al ospitalității românești.

 

Crina Dobocan / Foto: Facebook Florian și Monica Chișe

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Restricții pentru schiori pe unele pârtii din Poiana Brașov
Transilvania luni, 17 februarie 2025, 12:23

Restricții pentru schiori pe unele pârtii din Poiana Brașov

Campionatul Național la schi alpin va avea loc începând de luni, 17 februarie, în Poiana Brașov.   Pentru desfășurarea competiției în...

Restricții pentru schiori pe unele pârtii din Poiana Brașov
Meteorologii au prelungit atenționările de vreme rea
Transilvania luni, 17 februarie 2025, 10:31

Meteorologii au prelungit atenționările de vreme rea

Mai mult de jumătate din țară se află sub cod galben de ger, iar mai multe județe din partea de sud sunt vizate de cod galben de ninsoare....

Meteorologii au prelungit atenționările de vreme rea
Asociaţia Comunelor din România nu vrea o reorganizare administrativ-teritorială
Transilvania vineri, 14 februarie 2025, 11:07

Asociaţia Comunelor din România nu vrea o reorganizare administrativ-teritorială

Asociația Comunelor din România respinge în mod categoric așa-zisa reformă administrativ-teritorială a României prin comasarea sau...

Asociaţia Comunelor din România nu vrea o reorganizare administrativ-teritorială
Drumarii au intervenit cu material antiderapant pe mai multe drumuri
Transilvania vineri, 14 februarie 2025, 10:54

Drumarii au intervenit cu material antiderapant pe mai multe drumuri

Drumarii au intervenit cu material antiderapant pe cinci sectoare de drum naţional şi unul european pentru combaterea poleiului, a informat,...

Drumarii au intervenit cu material antiderapant pe mai multe drumuri
Transilvania vineri, 14 februarie 2025, 10:35

Romsilva analizează situația financiară a direcțiilor silvice

Regia Națională a Pădurilor Romsilva analizează situația financiară a celor 41 de direcții silvice din țară.   Potrivit datelor Regiei,...

Romsilva analizează situația financiară a direcțiilor silvice
Transilvania joi, 13 februarie 2025, 16:15

Două fetițe au căzut într-un bazin de acumulare a apei pluviale

Polițiștii din Mureș cercetează împrejurările în care două fetițe din Sighișoara au căzut miercuri, 12 februarie, într-un bazin de...

Două fetițe au căzut într-un bazin de acumulare a apei pluviale
Transilvania miercuri, 12 februarie 2025, 13:09

România, promovată de Charlie Ottley prin două clipuri inedite

Jurnalistul britanic Charlie Ottley, producător al documentarelor care au promovat România în lume, ‘Flavours of Romania’ și...

România, promovată de Charlie Ottley prin două clipuri inedite
Transilvania miercuri, 12 februarie 2025, 10:26

Oradea, promovată la Târgul de Turism de la Milano

Oradea a participat, în perioada 9-11 februarie 2025, la BIT Milano, unul dintre cele mai cunoscute târguri de turism din Europa.  ...

Oradea, promovată la Târgul de Turism de la Milano