Ascultă Radio România Cluj Live

Ce se întâmplă când avem un coșmar în care murim?

Există vreun adevăr în ideea că a muri în vis înseamnă a muri în viața reală?

Ce se întâmplă când avem un coșmar în care murim?
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 noiembrie 2024, 18:00

Pe 9 noiembrie 1984, regizorul Wes Craven a dezlănțuit o teroare care avea să bântuie visele (și coșmarurile) fanilor filmelor de groază în următorii 40 de ani. În „A Nightmare on Elm Street”, o generație de cinefili l-a cunoscut pe Freddy Krueger, un ucigaș în serie terifiant care bântuia adolescenții prin visele lor.

 

Acum, la patru decenii după ce filmul clasic a apărut pentru prima dată pe ecranele noastre, există vreun adevăr în ideea că a muri în vis înseamnă a muri în viața reală?

Experții spun că, deși nu poți întâmpina un sfârșit sângeros în timp ce dormi, coșmarurile ar putea duce de fapt la complicații grave de sănătate.

În timpul unui coșmar, corpurile și creierul nostru intră într-o frenezie de activitate în timp ce trăim orice scenariu oribil și-a imaginat mintea noastră. În unele cazuri rare, acea frică intensă de noapte te poate ucide în somn, provocând un atac de cord, explică „Daily Mail”.

Ce se întâmplă când avem un coșmar în care murim, conform științei

Oamenii de știință avertizează că cel mai mare pericol asociat coșmarurilor vine din pierderea unui somn valoros. Fie că trebuie să dai un test pentru care nu te-ai pregătit sau să fii urmărit de un ucigaș cu gheare, aproape toată lumea a avut un coșmar la un moment dat în viață. La un nivel foarte simplu, un coșmar este pur și simplu un vis deosebit de tulburător în care trăim un nivel ridicat de emoție negativă, cum ar fi frica, dezgustul sau dezamăgirea.

De obicei, oamenii încep să aibă coșmaruri când au aproximativ trei sau patru ani și încep să le experimenteze mai rar pe măsură ce îmbătrânesc. Nu este clar ce declanșează coșmarurile la nivel fiziologic, dar profesorul Tiina Paunio, expert în somn la Universitatea din Helsinki, dezvăluie că coșmarurile sunt probabil legate de părți ale creierului nostru asociate cu stresul.

Luptă sau fugi

Când dormim, nivelurile de activitate ale norepinefrinei, o substanță chimică a creierului implicată în răspunsul nostru de „luptă sau fugă”, sunt de obicei scăzute. Dar, în timpul unui coșmar, vedem creșterea nivelului de norepinefrină în amigdale și locus coeruleus, regiuni ale creierului asociate cu frică, anxietate și furie. Deși originile fiziologice ale coșmarurilor pot fi misterioase, cauzele lor psihologice sunt foarte bine studiate.

Profesorul Paunio spune: „Coșmarurile apar adesea sub stres emoțional, așa că stresul acut de viață este un factor de risc. Stilul de viață, în special consumul de alcool, este un alt factor de risc bine cunoscut pentru coșmaruri„.

În plus, coșmarurile pot fi declanșate dacă asistăm la ceva înfricoșător sau traumatizant. Asta ar putea explica de ce mulți membri ai distribuției Nightmare on Elm Street au raportat că au experimentat coșmaruri după ce au filmat scene deosebit de terifiante.

Dacă ai avut vreodată un coșmar care implică propria ta moarte, atunci știi că experiența poate fi absolut terifiantă și cu adevărat tulburătoare. Unii experți sugerează că această frică ar putea fi atât de puternică încât să te sperie de moarte. Când ți-e frică, corpul tău intră într-o stare de zbor sau frică și eliberează un val de substanțe chimice, inclusiv adrenalină și cortizol.

Adrenalina, prieten sau dușman

În timp ce o doză de adrenalină ți-ar putea salva viața dacă ar trebui să fugi de un ucigaș supranatural, această substanță chimică este toxică pentru organele noastre în doze mari. Când adrenalina intră în contact cu receptorii de pe celulele musculare ale inimii, începe o reacție chimică care îi spune inimii să se contracte. Dacă atinge o doză masivă de adrenalină, acel semnal nu se va opri și inima nu se va putea relaxa, ceea ce duce la un ritm anormal fatal.

În general, riscurile pentru sănătate ale coșmarurilor sunt de obicei indirecte și sunt legate de factorii cauzali care le provoacă. La persoanele vulnerabile, de exemplu cele cu boli de inimă, coșmarurile pot contribui indirect la moarte, deși acest lucru este rar„, conchide Paunio. (www.20minutos.es)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

De ce vopsim ouă de Paști?
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

De ce vopsim ouă de Paști?

Absolut toată lumea vopsește în această perioadă ouăle de Paști – atât credincioșii, cât și necredincioșii, pentru care este doar...

De ce vopsim ouă de Paști?
Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti

Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le...

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 18:00

Au fost creați primii dinți umani de laborator

Oamenii de ştiinţă de la Londra au anunţat că au reuşit să creeze în premieră dinţi umani în laborator.   Echipa de cercetători a...

Au fost creați primii dinți umani de laborator
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 16:59

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase

Conducerea ANSVSA a avut luni, 14 aprilie, o nouă întâlnire de urgenţă cu reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de animale, pentru a...

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 00:00

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?

Există un lucru cu care foarte mulţi părinţi par să fie de acord: cu faptul că după un timp cântecele pentru copii devin atât de enervante,...

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?
Diverse duminică, 13 aprilie 2025, 12:00

Alimente asociate cu longevitatea

Un expert în longevitate recomandă consumul a cel puţin trei tipuri de alimente zilnic pentru a trăi mai mult.   Sfaturile se bazează pe...

Alimente asociate cu longevitatea