Dârele de condensare lăsate de avioane, în discuție la summitul COP 29
La summitul COP 29 s-a discutat pentru prima dată despre impactul dârelor de condensare lăsate de avioane cu reacţie asupra climei
Articol editat de cristina.rusu, 14 noiembrie 2024, 14:09
Experţii care participă la summitul COP 29 au discutat pentru prima dată despre impactul dârelor de condensare lăsate de avioanele cu reacţie asupra climei.
Vaporii din acele dâre formează nori artificiali care împiedică disiparea căldurii în spaţiu.
Impactul lor asupra încălzirii globale este uriaş, putând fi la fel de însemnate precum cel al combustibililor fosili folosiţi în aviaţie, însă experţii susţin că simple ajustări la rutele de zbor şi altitudini ar putea elimina cea mai mare parte a efectelor negative.
Numeroase teorii ale conspiraţiei au apărut cu privire la dârele de condensare, unele persoane crezând că acestea conţin agenţi chimici sau biologici care ar putea răspândi diferite boli sau controla minţile oamenilor.
Toate aceste idei sunt false.
Realitatea periculoasă este că dârele de condensare pot agrava impactul pe care aeronavele îl au asupra modificărilor climatice.
Cu toate acestea, problema poate fi rezolvată prin redirecţionarea unui mic număr de avioane, totul la un cost de aproximtiv cinci dolari/zbor.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.