A început postul Crăciunului
Recomandări privind ce este bine și ce nu este bine să consumăm în această perioadă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 noiembrie 2024, 00:00
Postul Crăciunului se ține încă din cele mai vechi timpuri.
În 1166, Sinodul de la Constantinopol a stabilit ca toți creștinii să postească 40 de zile înaintea Crăciunului.
Momentul amintește de perioada petrecută de proorocul Moise pe Muntele Sinai, când, potrivit, tradiției a asteptat poruncile lui Dumnezeu.
Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lasă sec pe 14 noiembrie, iar postul începe pe 15 noiembrie. Însă, dacă data de 14 noiembrie cade miercurea, lăsatul secului este cu o zi mai devreme, adică pe 13 noiembrie.
Postul Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei.
În această perioadă se obişnuieşte ca toţi credincioşii să postească de carne, brânză şi ouă.
În cele 40 de zile de post există dezlegări la pește, untdelemn si vin.
Luni, miercuri și vineri se mănâncă fără ulei și fără vin.
Sâmbetele și duminicile, până la 20 decembrie inclusiv se dezleagă la untdelemn, vin și pește.
Dezlegare la pește este și în 24 noiembrie, când prăznuim Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Am aflat de la câțiva sibieni dacă postesc, ce mâncăruri gătesc în această perioadă și cât de mult îi costă mâncarea de post:
- Țin postul Crăciunului, deoarece consider că ne curățește și suflește și trupește. De exemplu, astăzi am gătit o ciorbă de fasole cu cartofi, morcovi și mazăre. Felul doi ceva care să fie mai consistent. Postul Crăciunului nu este greu. Să ajungem Crăciunul cu pace și sănătate.
- Nu prea îl țin de motive de sănătate. Mi-aș fi dorit, dar îl mai țin miercurea și vinerea. Am pregătit zacuscă de fasole, de vinete și de ciuperci.
- Postul Crăciunului este destul costisitor. Ne axăm mult pe legume. Mai facem și sarmale de post, tocănițe sau mazăre.
Nutriţioniştii susţin că postul Crăciunului este o restricţie alimentară binevenită pentru organism, mai ales pentru cei care fac excese culinare.
Sfaturile acestora sunt să înlocuiască alimentele de origine animală cu vegetale ce conțin proteine, precum ciupercile sau soia.
Tehnicianul nutriționist Oana Bucelea, cu recomandări.
Sunt foarte multe leguminoase pe care le putem consuma din belșug. Mă refer la linte, mazăre, fasole, niște cartofi decât niște cârnați de soia.
Nu recomand produsele de post din comerț pentru că sunt procesate.
Facem un pateu de fasole la noi în casă decât aceste variante pe care le luăm din magazine, aceste paste vegetale.
Ar trebui să fie doar de extremă urgență. Perioada aceasta de vegetale nu ne face rău și nu este o perioadă atât de lungă să ducă la carențe nutriționale. (Oana Bucelea)
Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie.
Antena Sibiului
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.