Istoria și istoricii Clujului | FOTO
Care e rolul istoricului în viața cetății?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 noiembrie 2024, 12:47 / actualizat: 15 noiembrie 2024, 14:41
M-am întrebat deseori de ce Clujul reuşeşte să atragă oamenii atât de tare? Poate că o bună parte a răspunsului se află în istoria orașului. Reușește să îmbine moştenirea seculară şi agitaţia contemporană, iar ceea ce atrage în mod deosebit este aerul medieval, frumuseţea arhitectonică a construcţiilor, dar şi diversitatea locuitorilor săi. Practic acoperă atât de natural toate perioadele istorice încât ai mereu senzația că ar mai fi încă ceva de povestit.
Evenimentul ”Istoria si istoricii Clujului” organizat joi seara, 14 noiembrie a.c. în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei a adunat laolaltă o mulțime de istorici, pasionați de istorie și oameni care au vrut să asculte povești despre urbe.
A fost suficient ca un editor de carte să lanseze întrebarea: Care e rolul istoricului în viața cetății? Și poveștile au curs. Profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici ”i-a scos la tablă” pe câțiva istorici, nume consacrate cum ar fi: profesorii Eduard Nemeth și Marius Bucur, profesorul Ioan Bolovan – membru corespondent al Academiei Române, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a UBB – Ovidiu Ghita, mai exact i-a provocat să povestească, având ca temă patru dintre cărțile sale despre Cluj.
Care e rolul istoricului în viața cetății?
Oamenii păreau încântați de răspunsurile care s-au transformat pe alocuri în veritabile analize pe text, căci, nu-i așa, metodologia și acuratețea sunt atribute fără de care istoricii nu pot exista.
Un astfel de moment e ca un bulgăre ce se rostogolește asupra celor prezenți, deci și a reporterului care odată furat de poveste e nevoit să apeleze la memorie pentru a reproduce atmosfera. Am reușit totuși la final să-i smulg câteva răspunsuri profesorului Vladimir-Alexandru Bogosavlievici aka profu Bogo ori Dudu pentru prietenii mai apropiați.
Și mă, io-s clujean…
Vladimir-Alexandru Bogosavlievici: Să știi că nu chiar aleatoriu i-am invitat, ci intenționat. Știam fiecare istoric cu ce se ocupă. Nu numai că îmi sunt prieteni, dar de asemenea sunt niște profesori eminenți care reprezintă Napoca Universitară, adică orașul nostru, Cluj-Napoca.
Alina Vigoniuc: Când a început povestea asta pe străzile Clujului și de unde ideea de a povesti Clujul elevilor?
Vladimir-Alexandru Bogosavlievici: Ideea mi-a venit acum 15 ani. Eu am copilărit în Piața Abator și acolo este o clădire mai veche, e lângă blocurile făcute în perioada comunistă, cele din 62-63, șapte blocuri sunt. Acum zona s-a modernizat cu tot felul de zgârie-nori. Și am întrebat lumea cine a stat acolo. Nimeni, nimic. Habar n-aveau. Până la urmă am aflat că era o clădire în care a stat un vestit antreprenor și constructor al Clujului, Spada îl chema, italian de origine. Bineînțeles, în literatura maghiară îi spuneau Șpada pentru că ”s” se citește ”ș”.
Și mă, io-s clujean, sunt absolvent al Facultății de Istorie și habar n-am de orașul meu?! Ia să investigăm noi așa, pas la pas. Și mi-am dat seama că sunt o serie de lucruri pe care eu nu le cunosc despre oraș. Și treptat, treptat, ca un burete, am început, am umblat la arhive, la Academie, în biblioteci, am întrebat lumea, deci și istorie orală. Și uite așa mi-am creat un bagaj de cunoștințe.
Mi-am zis: hai mă, să le spun eu și elevilor. Și-n orele de după cursuri… sigur era o treabă de reîmprospătare. Efectiv m-a tonificat lucrul ăsta. Dar nu numai pe mine, ci și pe elevi. Și le povesteam aspecte din Cluj, din diverse epoci. Și treptat, treptat, hobby-ul ăsta uite că s-a transformat și în cărți, am scris vreo 18 cărți de autor.
Bine, am făcut tururi ghidate și cu maturii pentru că mi-am dat seama că adulții știu mai puține decât copiii despre istoria Clujului, din păcate.
Și încă o dată accentuez lucrul ăsta: e bine să-ți cunoști istoria locală, pentru că îți creează, vrând-nevrând, o pojghiță de cultură civică.
Pentru că altcumva vezi orașul când îi cunoști realitățile, când îi cunoști ”bogățiile spirituale” și nu numai. Și atunci ai cu totul și cu totul altă viziune.
Despre italieni și istoria Clujului
Alina Vigoniuc: Pe când povestea Clujului în care a trăit Antonio Possevino și a poveștii în care trăiește Tempestini?
Vladimir-Alexandru Bogosavlievici: Eu ți-am devoalat treaba asta, dar văd că repede ai luat-o ca un adevărat reporter. Uită-te la lansarea pe care o vom avea.
Nu știu, dar în curând o să-ți spun mai multe despre povestea asta. De fapt, despre italienii și istoria Clujului de la Possevino citire, deocamdată silenzio stampa 🤫.
A fost tare fain
Alina Vigoniuc: Care e rolul istoricului în viața cetății?
Decanul Facultății de Isorie și Filosofie a UBB, profesorul Ovidiu Ghita: E important în continuare, chiar dacă istoricii, azi, nu mai sunt ca odinioară foarte importanți în viața unei cetăți.
Cred că rolul lor rămâne și pot contribui foarte mult la dezvoltarea sentimentului apartenenței la un spațiu prin ceea ce fac în calitate de profesori de istorie, prin ceea ce fac ca amatori de istorie.
Pot contribui la o mai bună cunoaștere a locului în care trăiesc, la relații mai bune între oameni, care depind de cunoașterea reciprocă.
A fost multă lume, zgomotul de fond confirmă spusele mele, a fost o bucată de istorie în stilul Bogo. Și a fost tare fain. La evenimentul ”Istoria si istoricii Clujului” au fost prezentate şi volumele: „Cluj-Mănăştur, o povestire istorică”, „Oameni, locuri şi fapte în Clujul Interbelic”, „Bogo şi elevii Colegiului Național „George Barițiu”, „O istorie povestită a Clujului” (scrisă pe baza interviurilor realizate de Dan Moșoiu la Radio România Cluj), toate semnate de Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, profesor la Colegiul Naţional „George Bariţiu” din Cluj-Napoca, cel care afirmă: ”Când faci ceva ce-ţi place, se vede, se simte, ai şi eficienţă. Și ăsta e lucrul cel mai important!”
FOTO: THOMAS POLEDNA
Text/audio: Alina Vigoniuc
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.