Vinul roșu, din nou în atenție!
Ar putea vinul roşu să ne protejeze de cancerul de colon?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 noiembrie 2024, 12:00
Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie a început un nou studiu clinic care investighează legătura dintre un anumit compus din vinul roşu – resveratrolul – şi cancerul de colon. Poate acest compus să protejeze de această boală, care afectează tot mai mulţi oameni, la vârste tot mai tinere?
Adesea, vinul roşu este considerat cel mai benefic tip de alcool datorită efectelor pozitive asupra sistemului cardiovascular şi posibilităţii de a prelungi chiar durata vieţii. Toate acestea se datorează acestui polifenol, care este un puternic antioxidant natural.
Pe lângă strugurii folosiţi pentru vinul roşu, resveratrolul se găseşte şi în fructele de pădure şi în arahide.
Acum, acest compus se află din nou în centrul atenţiei, dar cu un alt potenţial rol – prevenirea dezvoltării cancerului de colon la persoanele cu risc crescut. Grupul ţintă are vârste cuprinse între 50 şi 73 de ani şi prezintă factori de risc, cum ar fi polipii.
Este important de menţionat că resveratrolul se găseşte în cantităţi foarte mici în vinul roşu, motiv pentru care participanţii la acest studiu amplu nu au consumat vin, ci un supliment alimentar care conţine această substanţă. Grupului de control i s-a administrat un placebo.
Aceste informaţii ar putea fi oarecum dezamăgitoare pentru iubitorii vinului roşu, deoarece cercetătorii continuă să-l clasifice alături de alte băuturi alcoolice în ceea ce priveşte riscul crescut de cancer. Aşadar, nu putem susţine că este o excepţie de la regulă, deşi probabil resveratrolul din compoziţia sa contribuie la echilibrul dintre beneficii şi riscuri. (www.focus-news.net)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Skitterphoto/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.