Atenție de unde cumpărați carne de porc!
Este important să aveți grijă de unde vă cumpărați carnea pentru preparate.
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 16 noiembrie 2024, 16:55
Se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, iar comerțul cu carne și produse din carne de porc se intensifică.
În aceste condiții, inspectorii sanitar-veterinari le recomandă celor care sacrifică porci în gospodării să facă neapărat examenul trichineloscopic, iar celor care cumpără să o facă numai din locuri autorizate.
Nu mâncați carne provenită de la porcii din gospodării înainte de efectuarea examenului trichineloscopic.
Doctorul veterinar Răzvan Chiorean, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj: Se poate solicita medicul veterinar, vine, vă recoltează probă sau dacă duceți dumneavoastră.
Orice comună are un medic veterinar. Perioada de incubație este cam 20-21 de zile. Acest parazit e foarte periculos și vă spun și de ce: se încapsulează și intră în mușchiul inimii și provoacă infarct și omul nu știe de ce a murit.
Riscul este mare.
Cea mai sigură metodă este examenul trichineloscopic.
Există și această, domnule, la mine în coteț e curat, că eu sunt sigur de porcul meu, da, dar șobolanul știți cum îl mânâncă porcul?
Și șobolanii circulă. Degeaba la tine e betonat și ai condiții, dar șoarecele este un rezervor extraordinar de trichină.
Examenul trichineloscopic durează câteva minute și poate fi efectuat în toate cabinetele veterinare autorizate, publice și private.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.