Ascultă Radio România Cluj Live

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri

Fructul în sine era originar din America de Sud, unde fusese cultivat cu secole înainte de „descoperirea” lui de către Columb.

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 17 noiembrie 2024, 10:29

Ananasul este astăzi un fruct devenit banal, prezent în toate colţurile lumii, dar între secolele 16 şi 18 avea o valoare comercială atât de mare încât deseori era afişat ca o adevărată operă de artă.

 

Nu se poate estima exact preţul de atunci al unui fruct în monedele moderne, dar, cu aproximaţie, se presupune că un ananas ajungea să coste şi 10.000 de dolari, în funcţie de sezon şi de calitate.

Descoperit de europeni pe Insula Guadeloupe în noiembrie 1493, în timpul celei de-a doua expediţii a lui Cristofor Columb în Caraibe, ananasul a devenit o atracţie şi s-a încercat cultivarea lui pe bătrânul continent, iniţial fără prea mare succes.

Fructul în sine era originar din America de Sud, unde fusese cultivat cu secole înainte de „descoperirea” lui de către Columb.

Casele regale europene, care adorau dulceaţa şi aroma sa deosebită, au cheltuit sume serioase pentru a-l cultiva, dar în ciuda eforturilor, singura soluţie de a-l avea la calitatea dorită era importul din teritoriile exotice.

Chiar şi aşa, vasele erau mult prea lente la acea vreme pentru a se putea preveni alterarea fructelor până ajungeau la destinaţie. Aşadar, era nevoie de cele mai rapide vapoare şi de condiţii meteo prielnice pentru ca ananasul importat să ajungă în stare bună în Europa.

În consecinţă, cei care îşi permiteau să mănânce un ananas bun erau doar regii şi cei putred de bogaţi.

De-abia după două secole, accesul la acest fruct exotic a fost posibil şi pentru alte categorii sociale.

 

                                      Când a început cultivarea ananasului?

 

Olandezii au fost cei care au reuşit să cultive cu succes ananasul în Europa la sfârşitul secolului 17.

Nu se cunoaşte exact cine a fost primul fermier care a obţinut ananas într-un climat non-tropical, dar o femeie pe nume Agnes Block este creditată astăzi cu acest merit.

Metoda cea mai productivă îi aparţine însă unui negustor de textile din Olanda pe nume Pieter de la Court, care a folosit nişte camere încălzite, cu atmosferă umedă.

Folosirea focului cu lemne pentru acest lucru se dovedise o treabă riscantă şi anevoioasă, de multe ori producându-se incendii.

Dar succesul său a determinat şi alţi europeni să încerce metoda iar nobilii englezi, de exemplu, îşi trimiteau grădinarii în Olanda pentru a învăţa tehnicile de cultivare, la preţuri deloc neglijabile.

Şi asta pentru că olandezii deţineau la acea vreme monopolul comerţului în Caraibe, iar bogătaşii din regat puteau aduce numeroase soiuri de ananas cu care să experimenteze.

Vremea rece din Anglia, însă, de notorietate de altfel, a fost o piedică serioasă pentru cultivarea acestui fruct.

Un anume John Rose este adesea, în mod eronat, considerat primul grădinar care a cultivat fructul în Anglia, din cauza unui tablou din 1675 în care apare alături de Regele Charles II cu un ananas copt.

Fructul fusese însă importat verde din Bahamas iar John Rose nu făcuse decât să-l conserve foarte bine pentru coacere.

Abia în 1716, un olandez numit Henry Telende a obţinut primele fructe de ananas în Anglia, prin cultivarea lor în seră, în gropi încălzite umplute cu scoarţă de stejar, bălegar şi pietriş.

Deşi cultivarea ananasului devenise posibilă, mulţi nobili englezi nu se îndurau să mănânce fructele, ci le foloseau ca decor pentru a-şi impresiona oaspeţii sau le purtau cu ei la petreceri.

Cei mai puţin bogaţi, începuseră chiar să închirieze un astfel de fruct pentru câteva ore, pentru anumite evenimente.

Ananasul trecea astfel din casă în casă până când cineva cu dare de mână chiar îl cumpăra pentru consum.

Aroma ananasului era descrisă la acea vreme ca „o combinaţie de vin, apă de trandafir şi zahăr” şi era considerat o adevărată delicatesă, pentru că zahărul în sine era un produs accesibil doar păturii foarte bogate.

Cei care cultivau ananasul nu au gustat nici măcăr o dată din fructul pe care îl plantau cu atâta grijă.

Regele Charles al-II-lea se spune că îndrăgise ananasul nu doar pentru gustul său, ci pentru faptul că i se părea că fructul poartă o mică coroană. De aceea, suveranul îl numise „fructul regal”.

Forma atractivă a fructului i-a fascinat pe mulţi artişti englezi ai vremii şi acesta a început să apară în multe tablouri sau în arhitectură. Cea mai celebră construcţie este „Ananasul Dunmore” din Scoţia, lucrare comandată în 1761 de contele de Dunmore.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Alimente care curăță organismul
Diverse miercuri, 29 ianuarie 2025, 00:00

Alimente care curăță organismul

Unele dintre cele mai eficiente alimente pentru detoxifiere sunt cele care ajută la eliminarea toxinelor și îmbunătățesc funcția organelor...

Alimente care curăță organismul
Păstârnacul și beneficiile mai puţin cunoscute pentru sănătate
Diverse marți, 28 ianuarie 2025, 12:00

Păstârnacul și beneficiile mai puţin cunoscute pentru sănătate

Păstârnacul este una dintre legumele prezentă mai rar în meniul nostru, deşi are multe beneficii pentru sănătate şi este extrem de...

Păstârnacul și beneficiile mai puţin cunoscute pentru sănătate
Lady Gaga lansează un nou album
Diverse marți, 28 ianuarie 2025, 00:00

Lady Gaga lansează un nou album

Cântăreața americană Lady Gaga a dezvăluit că cel de-al șaptelea album de studio al ei, care se va intitula cel mai probabil...

Lady Gaga lansează un nou album
Paradă în care defilează şase planete
Diverse marți, 28 ianuarie 2025, 00:00

Paradă în care defilează şase planete

Protagoniștii sunt Venus, Saturn, Jupiter, Marte, Uranus și Neptun, care începând de sâmbătă sunt vizibile cu ochiul liber.   Este o...

Paradă în care defilează şase planete
Diverse duminică, 26 ianuarie 2025, 14:05

CIA: pandemia COVID-19 este ‘mai probabil’ să fi provenit dintr-un laborator decât din natură

Ambasada Chinei la Washington nu a dat curs deocamdată unei solicitări transmise de Reuters pentru a face declaraţii pe această temă. Nu este...

CIA: pandemia COVID-19 este ‘mai probabil’ să fi provenit dintr-un laborator decât din natură
Diverse vineri, 24 ianuarie 2025, 12:00

Știți care e cea mai gustoasă bucătărie din lume în 2024?

În 2024, conform celui mai recent clasament al TasteAtlas, bucătăria grecească a fost recunoscută drept cea mai bună din lume. Grecia a...

Știți care e cea mai gustoasă bucătărie din lume în 2024?
Diverse joi, 23 ianuarie 2025, 12:00

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta

Cafeaua și ceaiul sunt băuturi consumate zilnic de multă lume. Rezultatul multor cercetări arată că un consum în cantități moderate este...

Descoperă beneficiile consumului moderat de cafea și ceai pentru sănătatea ta
Diverse miercuri, 22 ianuarie 2025, 18:00

Incident șocant: un bărbat a circulat agățat de un tren ICE cu o viteză de 282 km/h!

Incident șocant în Germania. Un bărbat în vârstă de 40 de ani a luat o decizie periculoasă care s-ar fi putut termina cu o tragedie. Când...

Incident șocant: un bărbat a circulat agățat de un tren ICE cu o viteză de 282 km/h!