Cum ne asigurăm că porcul tăiat de sărbători este sigur pentru consum
Un examen trichineloscopic este obligatoriu.
Articol editat de cristina.rusu, 19 noiembrie 2024, 15:45 / actualizat: 20 noiembrie 2024, 14:04
Vedeta absolută a meselor festive în perioada sărbătorilor este carnea de porc. Un examen de numai 15 minute e suficient pentru a ne asigura că amintirea ospăţului pregătit cu atâta migală nu e contaminată de probleme ulterioare de sănătate.
Despre riscurile parazitare asociate cu consumul cărnii de porc şi despre metodele sigure de preparare discutăm cu Sorin Dan, profesor la disciplina de control sanitar-veterinar al alimentelor în cadrul USAMV Cluj.
Sorin Dan: În această perioadă, principala problemă care poate să apară este reprezentată de identificarea chisturilor de Trichinella.
E important ca proprietarii care au în gospodărie animale destinate pentru consumul familial să trimită probele prelevate medicilor veterinari, pentru că din păcate încă mai sunt probe pozitive din când în când.
Andrea Nagy: Riscul e mai mare la animalele crescute în gospodărie?
Sorin Dan: La porcinele care sunt crescute în ferme profesionale riscul este practic 0. La nivel european în ferme nu au fost identificate probe pozitive.
Andrea Nagy: Oamenii vor spune că nu are cum să fie infectat porcul lor, de vreme ce nu s-a mişcat din coteţ.
Sorin Dan: În mediul rural, principala sursă de infestare sunt rozătoarele, în special şobolanii.
Având în vedere că în gospodăriile private sistemul de construcţie al adăposturilor pentru porcine nu este unul care să ţină deoparte aceste rozătoare, riscul potenţial este prezent.
Problema e că dacă un proprietar are doi porci, este foarte posibil ca numai unul să fie infestat; de aceea e important să se trimită probe de la fiecare porc care a fost sacrificat.
Andrea Nagy: Dacă trimitem o probă la examinare, înseamnă că trebuie să amânăm pomana porcului. Cam în cât timp avem rezultatul?
Sorin Dan: Examenul prin compresie durează aproximativ 15 minute; dar având în vedere că în această perioadă se taie mulţi porci în gospodării (sunt comune sau sate unde se pot tăia şi 100 de porci într-o zi), volumul de muncă este mare.
Important e să se aştepte puţin pentru a fi siguri că nimeni din familie nu va fi expus riscului de îmbolnăvire cu acest parazit, care ridică probleme de sănătate pe termen lung.
Cei care au trecut prin trichineloză pot avea dureri musculare mai ales la trecerea de la un anotimp la altul, având în vedere că aceste larve se calcifică şi sunt percepute ca nişte firişoare de nisip la nivelul musculaturii.
Andrea Nagy: Carnea de porc se prepară în fel şi chip: uneori o prăjim doar 5 minute, alteori o fierbem 5 ore pentru răcituri. Care sunt metodele sigure de preparare?
Sorin Dan: În cazul în care tratamentul termic, fie prin frigere, fie prin fierbere, asigură o temperatură de aproximativ 75 de grade în profunzimea bucăţii de carne, acest parazit va fi inactivat.
Tratamentul termic trebuie să fie aplicat pentru câteva minute.
Problema e la carnea tratată termic insuficient: sub formă de grătar de exemplu, sau de mititei.
Sărarea, afumarea sau uscarea nu duc la inactivarea acestei formaţiuni parazitare: doar tratamentul termic duce, prin căldură sau prin congelare.
De exemplu congelarea la -15 grade pentru 2 săptămâni, sau la -37 de grade pentru o jumătate de oră va duce la inactivarea acestui parazit. La examinarea cărnii se mai poate detecta şi un alt parazit, sarcocistis specie.
Acesta nu reprezintă un risc atât de mare pentru sănătate, având în vedere manifestările bolii care sunt în general digestive şi trec după o zi sau două.
Măsurile sunt mai blânde în cazul acestui parazit: adică se confiscă doar porţiunile care sunt de regulă infestate (limba, esofagul şi inima), iar restul cărnii se poate valorifica după un tratament termic corespunzător.
Andrea Nagy: La trichineloză se confiscă tot?
Sorin Dan: Se confiscă întreaga carcasă şi se incinerează; iar proprietarul, dacă are porcinele identificate, va primi o despăgubire de la stat.
Medicii veterinari se ocupă şi de completarea acestui dosar pentru despăgubire.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.