O mie de zile de când Rusia a invadat Ucraina
Războiul declanșat de Moscova este cel mai brutal în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Articol editat de cristina.rusu, 19 noiembrie 2024, 11:40
Pe 24 februarie 2022 s-a intrat într-o etapă mult mai brutală a unui război care a început încă din 2014, când Rusia a invadat și anexat peninsula ucraineană a Crimeei și a inițiat, cu ajutorul așa-numiților omuleți verzi, războiul separatist din Donbas.
Invazia la scară largă a adus la distrugere a numeroase localități ucrainene, iar 6 milioane de persoane au fost forțate să se refugieze în afara țării.
Mii de civili au fost uciși în bombardamentele armatei ruse, acuzate și de numeroase crime de război, inclusiv execuții în masă.
Pierderile înregistrate pe front sunt catalogate de Reuters drept catastrofale și estimate la sute de mii de morți și răniți, între care 700.000 în tabăra rusă.
În ciuda superiorității sale nete în ceea ce privește echipamentul, numărul de militari și cantitățile de muniție, Rusia nu a reușit să obțină victoria rapidă pe care o aștepta şi a pierdut câteva bătălii importante.
În ultimele luni, însă, forțele ruse se află în ofensivă pe frontul de est, unde avansează către mai multe orașe strategice.
Două dintre acestea, Pokrovsk şi Kupiansk, au fost vizitate luni, 18 noiembrie, de președintele Volodimir Zelenski.
Rușii pregătesc o ofensivă și în Kursk, regiune a Rusiei controlată parțial de Ucraina începând cu luna august.
Moscova a adunat acolo circa 50.000 de militari, inclusiv 10.000 de nord-coreeni.
Problemele Ucrainei sunt date de lipsa de personal și de muniția insuficientă și există temeri că ar putea fi amplificate anul viitor, dacă administrația lui Donald Trump decide să nu mai ofere sprijin militar Kyivului.
RRA
Foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.