Ascultă Radio România Cluj Live

Atelierul unde cărămizile vechi capătă o nouă viaţă, iar oamenii o nouă şansă

Bricked este o întreprindere socială în care jumătate din angajaţi provin din grupuri marginalizate.

Atelierul unde cărămizile vechi capătă o nouă viaţă, iar oamenii o nouă şansă

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 noiembrie 2024, 15:33

Dacă ar fi să se identifice cu o singură piesă din munca lui, Codruţ Bogdan ar alege să fie o cărămidă imperfectă: cărămida aceea la care cei cu pretenţii strâmbă din nas, care cumva nu se aliniază cu o rutină riguros trasată, dar în care există potenţial şi creativitate.

 

În 2019 acesta a pus bazele unui atelier unde cărămizile vechi, adesea cu o istorie specială, primesc o viaţă nouă şi se transformă într-o resursă valoroasă. Bricked este o întreprindere socială în care jumătate din angajaţi provin din grupuri marginalizate. Am vizitat şi eu atelierul lui Codruţ Bogdan.

Codruţ Bogdan: Aş putea să mă definesc ca fiind un om de creaţie. Tot ce se vede aici e rezultatul pasiunii pentru frumos.

Andrea Nagy: Ce se vede aici??

Codruţ Bogdan: Aici se întâmplă multe lucruri frumoase şi toate se învârt în jurul cărămizii vechi, recuperate. Cărămida veche are ceea ce nu are niciun produs nou: are o poveste, are un aspect deosebit; are această putere de a crea un frumos aparte şi irepetabil. Aşa că în jurul nostru vedem tot cărămidă recuperată şi ceea ce se poate obţine cu ea punând-o în povestea potrivită.

 

 

De la pasiune la întreprindere socială

Codruţ Bogdan: Noi suntem o întreprindere socială; aspectul acesta social a fost de fapt baza pe care am început tot demersul antreprenorial, pentru că înainte de a face un business noi am avut o întâlnire cu oameni din medii mai vulnerabile.

Andrea Nagy: Ce s-a întâmplat, ce ai observat atunci?

Codruţ Bogdan: Cred că viaţa e formată din întâlniri; devenirea noastră e rezultatul unor întâlniri cu anumiţi oameni, cu anumite circumstanţe. Eu în special am avut binecuvântarea de a cunoaşte nişte oameni extraordinari, foarte bine pregătiţi în domeniul recuperării de cărămidă. Şi pentru că am cunoscut o familie de rromi cu câţiva ani în urmă, am îndrăznit să le spun proiectul meu şi visul meu. Ei deja activau în domeniul acesta al recuperării de materiale din demolări. Deci aveau experienţă, cunoşteau produsul, trebuia doar să facem un business profesionist cu ceea ce ei lucrau. Eu am venit cu ideea, cu partea tehnică şi cu tot ce înseamnă dezvoltarea ca şi brand. Atelierul acesta există pentru că s-au întâlnit nişte oameni de treabă, cu o pasiune comună.

Andrea Nagy: Câţi angajaţi ai în această perioadă?

Codruţ Bogdan: Chiar acum suntem 4. Până prin iunie-iulie am fost 8, din care tot timpul peste 50% au fost angajaţi din medii vulnerabile.

Andrea Nagy: Oamenii care provin din medii marginalizate nu sunt un pic mai greu de contactat?

Codruţ Bogdan: Mai greu de contactat la început. Din momentul în care ai stabilit o relaţie cu ei, tot timpul vor veni către tine cu recomandări. În momentul de faţă avem o angajată care lucrează cu fiul ei.

Andrea Nagy: Cum de sunteţi acum doar 4?

Codruţ Bogdan: Piaţa materialelor de construcţii a fost foarte complicată anul acesta.

 

Din şantiere de demolare în proiecte de fineţe

Andrea Nagy: Tu ce făceai înainte?

Codruţ Bogdan: Eu am lucrat în domeniul materialelor de construcţii, dar în acelaşi timp făceam şi tot felul de lucrări de artă în interiorul caselor, cum ar fi pereţii decorativi. Deci liniile acestea două, materialele de construcţii şi aspectul artistic, le-am trăit tot timpul laolaltă.

Andrea Nagy: Care este parcursul unei cărămizi recuperate?

Codruţ Bogdan: Trebuie să ajungem în şantierele unde se demolează, sunt oameni care ştiu ce dorim şi ei ne selectează cărămida. Apoi ajunge în atelier, unde o curăţăm şi o pregătim pentru feliere. În cele din urmă cărămida e aplicată pe pereţi prin lipire; peretele respectiv lasă impresia că e un zid recuperat, nu-ţi dai seama că această cărămidă nu a fost acolo dintotdeauna. Aşa că dintr-o groapă de gunoi ajunge într-un proiect de arhitectură sau de design de mare fineţe.

Andrea Nagy: Care au fost cele mai deosebite cărămizi cu care ai lucrat?

Codruţ Bogdan: Am avut loturi din vechea fabrică Tractorul din Braşov, cărămidă produsă special pentru acea fabrică. Am avut cărămidă din case vechi, proiectate de arhitecţi faimoşi în Interbelic sau chiar înainte. Au fost cărămizi deosebite, iar rezultatele au fost pe măsură.

Andrea Nagy: Dacă ar fi să alegi o cărămidă care să te reprezinte ca artizan, cum ar arăta?

Codruţ Bogdan: Ar fi imperfectă. De multe ori avem clienţi care când văd o cărămidă care nu e întreagă, care poate e ciobită, se întreabă dacă aşa trebuie să fie. Ori tocmai cumulul acesta de imperfecţiuni creează aspectul perfect. Şi eu m-aş defini ca fiind o cărămidă imperfectă: cu ciobituri, cu mortar, cu urmele trecerii timpului; dar cu un aspect autentic, irepetabil şi perfect datorită imperfecţiunilor.

 

 

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?