Delicioase și sănătoase – castanele coapte în alimentație
Castanele coapte au multiple beneficii pentru sănătate.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 noiembrie 2024, 12:00
În multe ţări, castanele sunt considerate o adevărată delicatesă. Aceste fructe delicioase sunt şi foarte sănătoase, cu efecte benefice asupra digestiei şi oaselor. Există motive întemeiate să iubim castanele, fie coapte, fierte sau prăjite.
Îmbunătăţesc digestia – un studiu publicat în revista „Food Microbiology” a constatat că extractul de castane a avut un efect protector asupra unei tulpini de probiotice găsite în tractul gastrointestinal. Probioticele sunt un tip de bacterii benefice care menţin intestinul sănătos şi ajută la îmbunătăţirea digestiei. În plus, castanele au un conţinut ridicat de fibre – ameliorează constipaţia, oferă senzaţia de saţietate, stabilizează zahărul din sânge şi hrănesc bacteriile intestinale benefice.
Conţin antioxidanţi – pe lângă vitamine şi minerale, castanele au şi un nivel ridicat de antioxidanţi. Un studiu realizat de Departamentul de Biotehnologie de la Universitatea Chosun din Coreea a constatat că extractul de floare de castan are proprietăţi antioxidante puternice şi chiar ajută la protejarea împotriva melanomului sau a cancerului de piele. Antioxidanţii sunt substanţe care ajută la neutralizarea radicalilor liberi nocivi care se pot acumula şi pot deteriora celulele, provocând boli cronice.
Protejează inima – interesant este că unele tipuri de castane au un efect protector asupra inimii. Motivul este conţinutul de potasiu, un mineral important care poate reduce unii factori de risc asociaţi cu bolile de inimă. Conform unui studiu, creşterea aportului de potasiu a fost eficientă în reducerea tensiunii arteriale şi riscului de accident vascular cerebral cu 24%.
Îmbunătăţesc sănătatea oaselor – doar 10 castane pot asigura 50% din aportul zilnic recomandat de mangan – un mineral extrem de important necesar pentru funcţionarea normală a celulelor. Unele studii au descoperit că manganul poate juca un rol central în sănătatea oaselor, precum şi în asigurarea protecției împotriva anumitor boli. Aproximativ 43% din mangan este stocat în oase. Utilizarea acestuia în combinaţie cu alte minerale de întărire a oaselor poate preveni pierderea osoasă, în special la femeile în vârstă. Un studiu a constatat că o capsulă care conţine mangan, împreună cu vitamina D, calciu, magneziu, zinc şi bor, a crescut densitatea osoasă la 334 de femei cu sistem osos slăbit.
Îmbunătăţesc funcţia creierului – castanele sunt bogate în tiamină, vitamina B6, riboflavină şi acid folic. Aceste vitamine sunt esenţiale pentru a menţine creierul sănătos şi pentru a-l proteja de boli. O deficienţă a oricăreia dintre vitaminele B poate cauza afectarea funcţiei cognitive a creierului. Deficitul de tiamină, de exemplu, poate duce la delir, în timp ce deficitul de folat poate afecta dezvoltarea creierului la copii. (www.focus-news.net)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.