Pregătiri de Visa Waiver la Serviciul Pașapoarte al județului Cluj
Clujul este printre primele județe din țară ca număr de solicitări la pașapoarte.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 noiembrie 2024, 12:53
La începutul lunii octombrie, ambasadorul român la Washington anunța că România îndeplinește condițiile pentru ridicarea vizelor de către SUA. Lucrurile au intrat pe un făgaș sigur mai ales în contextul în care la serviciul Pașapoarte din Cluj se lucrează la aplicarea unor măsuri suplimentare pentru aplicarea programului Visa Waiver.
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, anunța luna trecută că România a îndeplinit și ultima condiție pentru a face parte din programul Visa Waiver și că, cel mai probabil, în prima parte a lui 2025 românii vor putea călători în America, fără vize. O noutate, la Serviciul de Pașapoarte al județului Cluj este și pregătirea condițiilor solicitate pentru aplicarea programului Visa Waiver.
Clujul este printre primele județe din țară ca număr de solicitări la pașapoarte. Există și câteva noutăți la serviciul clujean de pașapoarte printre care eliberarea în trei zile și posibilitatea de a achita online toate plățile care țin de solicitarea acestui act, declară Irina Munteanu, prefectul județului Cluj:
S-au întâmplat multe modificări pe parcursul ultimilor 2-3 ani la Serviciul Pașapoarte. Am reactivat ceea ce a funcționat și înainte de pandemie, cele două puncte de lucru de la Câmpia Turzii și Turda. Acestea se desfășoară în zilele de miercuri, alternativ, într-o miercuri Câmpia, într-o miercuri Turda. Foarte bine merg lucrurile acolo, există programarea online și pentru punctele de lucru.
În ceea ce privește noutățile, o să avem viza pentru Statele Unite și în prezent am făcut o serie de actualizări în ceea ce privește securitatea pașapoartelor. Există o serie de dispoziții ale Direcției Generale și am lucrat pe ceea ce privește supravegherea, camerele de supraveghere, efectiv chestiunile de securitate. Este vorba de Visa Waiver, care va intra în curând la nivelul țării noastre. Acuma, ceea ce știm deja este că programările funcționează. Mă uitam și zilele astea pe hub-ul M.A.I-ului pentru programările pentru pașapoarte, suntem la câteva zile.
Avem ca și noutate anunțarea prin SMS în momentul în care pașaportul se poate ridica, pentru cei care optează să-l ridice de la Serviciul de Pașapoarte.
Avem, bineînțeles, plățile online, funcționează pe ghișeul.ro. Toate plățile în ceea ce privește pașapoartele se fac online.
Chiar dacă colegii de la pașapoarte au trecut prin niște momente foarte dificile, atât în pandemie, când existau restricțiile acelea, și mai mult decât atât, odată cu izbucnirea conflictului armat din Ucraina, au fost solicitări extraordinar de mari pentru eliberare de pașapoarte. La momentul acesta, deși avem opt persoane lipsă, în ceea ce privește resursa umană, din 24 de agenți și ofițeri, avem opt cadre lipsă, cu un management corespunzător și cu atenție și cu empatie și cu grijă față de cetățeni, lucrurile funcționează foarte bine.
În general, și o să puteți observa la Serviciul Pașapoarte nu sunt aglomerări. Lumea s-a obișnuit, sistemul funcționează atât de cursiv încât lumea s-a obișnuit. Mergi, dacă este la 7:15 la și 15 minute îți faci procedura câteva minute și îți obții pașaportul. Solicitările sunt foarte multe.
Suntem printre cele mai aglomerate județe. În anul 2023, spre exemplu, s-au eliberat peste 50.000 de pașapoarte. Vorbim de pașaportul simplu, electronic și temporar, deci au fost peste 50.000 de operațiuni. Asta pe o parte pe componenta de emitere și evidență a pașapoartelor, dar avem și componenta de restricții, unde au fost peste 2400 de suspendări a dreptului de liberă circulație prin hotărâri judecătorești care au fost gestionate la nivelul serviciului și peste 850 de adeverințe referitoare la exercitarea dreptului de liberă circulație în străinătate, la fel gestionate de către serviciu. La fel funcțional la nivelul acestui serviciu este că în 3 zile putem obține pașaportul, adică putem face programare aproape de pe o zi pe alta și în 3 zile avem pașaportul acasă.
Revenind la programul Visa Waiver, România se află printre ultimele țări din UE neincluse în acest program care presupune călătoria în SUA, fără viză, pe o perioadă mai scurtă de 90 de zile. Ceea ce ne-a ținut pe loc până acum a fost imposibilitatea de a atinge condiția obligatorie și anume ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3%.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.