Ascultă Radio România Cluj Live

Românii își votează președintele!

Alegătorii pot să voteze până la ora 21:00, când se vor închide urnele.

Românii își votează președintele!

Articol editat de Andreea Leonid, 24 noiembrie 2024, 09:17 / actualizat: 24 noiembrie 2024, 20:25

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi astăzi la urne, în cele aproape 19.000 de secţii, care s-au deschis la ora 7.00, pentru a pune ştampila pe unul dintre cei 14 candidaţi intraţi în cursa prezidenţială.

Alegătorii pot să voteze până la ora 21:00, când se vor închide urnele. Cei care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în spațiul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23,59.

În cazul în care alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, el poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii; în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român.

Între timp, potrivit datelor prezentate în timp real pe pagina oficială a Autorităţii Electorale Permanente – „prezenţa.roaep.ro”, în străinătate şi-au exprimat deja opţiunea peste 223 de mii de conaţionali.

Prezenţa la vot în diaspora în primele două zile ale alegerilor a fost mai degrabă slabă. Cea mai mare mobilizare a fost a românilor din Marea Britanie, cu peste 42.000 de voturi, urmată de cele din Gemania, Italia şi Spania. În oraşul spaniol Castellon, la nord de Valencia pe coasta mediteraneană, trăieşte una din cele mai numeroase comuntităţi de români din Spania, iar autorităţile au înfiinţat în zonă trei secţii de votare.

Peste 20.500 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota astăzi, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

În România sunt aproximativ 24.700 de persoane private de libertate, dintre care 2.000 nu au drept de vot.

Ora 9:00 

Până la ora 9:00 au votat, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 640 de mii de alegători, reprezentând 4% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În județele Alba, Bihor, Cluj  s-au prezentat la urne peste 2% dintre alegători, iar în Maramureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Bistrița Năsăud  peste 1%.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.

 

Ora 10:00

În județul Alba, din cele 300.000 de persoane cu drept de vot, până acum s-au prezentat la urne mai mult de 7.000.

Cei mai harnici au fost locuitorii comunelor Șugag și Ocoliș, după cum transmite corespondenta RRA, Andreea Bogdan.

Cei mai matinali alegători din județul Alba s-au prezentat la urne încă de la deschiderea acestora, de la ora 7:00 în pofida temperaturilor scăzute. În acest moment însă, e o prezență la vot în județul Alba de sub 3%.

Alegătorii din județul Alba au la dispoziție un număr de 440 de secții de votare, cele mai multe, 51, fiind în Alba Iulia, municipiul reședință de județ.

Toate secțiile de votare din județ au fost deschise fără probleme, sunt alimentate cu energie și sunt pregătite generatoare ca măsuri de rezervă. Nu sunt drumuri închise sau blocate din cauza vremii, în acest moment, toate defecțiunile fiind remediate pe parcursul zilei de ieri.

De asemenea, se va vota la nivelul județului Alba și cu urna mobilă în diverse situații.

În ceea ce privește pacienții internați în spitale, și-au anunțat intenția de a vota 137 de pacienți, dintre care 89 la sediul central al Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. De asemenea, își vor putea exercita dreptul la vot și persoanele private de libertate.

La penitenciarul din Aiud, din cele 675 de persoane cu drept de vot, 606 și-au exprimat invenția de a vota.

Până la această oră nu au fost înregistrate incidente în ceea ce privește buna desfășurare a procesului electoral la nivelul județului.

 

Ora 13:00

Un bărbat din oraşul Năsăud, stabilit în Irlanda, a fost amendat de Poliție, după ce a postat pe o reţea de socializare o fotografie a buletinului de vot folosit în diaspora şi un îndemn pentru votarea unui anumit candidat la prezidenţiale.

Bărbatul s-a ales cu o amendă de 1.500 de lei şi un avertisment.

De asemenea, o altă persoană, care publicase pe o reţea de socializare un video în care îndemna lumea să voteze cu un anumit candidat, după încheierea campaniei electorale, a fost sancţionată cu avertisment şi a şters materialul respectiv.

Șapte incidente electorale sunt investigate în Bihor

Deși până la ora 11:30, autoritățile din județul Bihor au raportat că procesul electoral se desfășoară fără incidente majore care să afecteze ordinea publică, nu lipsesc suspiciunile și verificările privind posibile nereguli. Poliția a primit șapte sesizări privind incidente electorale, toate fiind în curs de verificare.

Cel mai notabil dintre cazuri este cel din comuna Lugașu de Jos, unde polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea că alegătorii ar fi fost transportați cu autoturisme de către reprezentanți ai unor partide politice.

În prezent sunt efectuate verificări pentru a se stabili situația de fapt”, a transmis Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

Pentru a asigura un proces electoral corect, autoritățile din Bihor au intensificat controalele în teren. Filtrele rutiere au fost instituite pentru a preveni transportul ilegal al alegătorilor și pentru a combate orice încălcare a legii. De asemenea, echipe mixte formate din polițiști și jandarmi sunt mobilizate pentru a interveni prompt la orice sesizare.

Precizăm că au fost luate măsuri ample pentru a descuraja orice tip de infracțiune electorală. În acest sens, polițiștii de ordine publică, echipaje de poliție rutieră și jandarmi, sunt prezenți în teren, în zona respectivă și monitorizează situația.

De asemenea, au fost instituite și filtre rutiere, pentru a preveni și combate orice încălcare a legii”, a precizat Fărcuța.

Propagandă online

Alte cinci sesizări se referă la continuarea propagandei electorale pe rețelele de socializare, o practică explicit interzisă de lege. Legea nr. 370/2004 stipulează clar că promovarea electorală se încheie cu 24 de ore înainte de deschiderea secțiilor de votare.

Totuși, mulți candidați sau susținători par să ignore aceste reguli, iar autoritățile investighează situațiile raportate. Este important de menționat că rețelele de socializare sunt considerate spațiu public, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2014.

 

Ar fi fotografiat buletinul de vot

Un alt caz investigat privește o persoană care ar fi fotografiat buletinul de vot și ulterior l-ar fi postat pe o platformă de socializare.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să sesizeze orice încălcare a legii electorale la numărul 112.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne din județul Bihor asigură că fiecare caz raportat va fi investigat cu imparțialitate și profesionalism, indiferent de persoanele implicate.

Ora 14:00

Peste 25% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 14.00 pentru ași alege noul președinte din cei 14 candidați.

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne, în cele aproape 19.000 de secţii, care s-au deschis la ora 7.00. În județul Cluj au votat până acum peste 24 % din alegători, în Alba peste 23%, Bihor peste 22%, Sibiu și Sălaj 21%, Bistrița Năsăud peste 19%, iar la Satu Mare și Maramureș peste 18%.

Alegătorii pot să voteze până la ora 21.00 când se vor închide urnele. Cei care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în spațiul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23.59.

 

 

Ora 15:00

Peste 5,7 milioane de români au votat până la această oră la alegerile prezidenţiale, adică 31,54 % din totalul cetăţenilor înscrişi pe listele permanente.

Prezenţa la urne la această oră este uşor mai ridicată decât în urmă cu cinci ani, la precedentele prezidenţiale, când era de doar 29,21 procente. Judeţele fruntaşe acum sunt: Ilfovul, cu peste 34%, urmat de Olt, Argeş şi Mehedinţi, cu mai mult de 33 de procente. Cea mai mică prezenţă la urne este până acum în judeţele Satu Mare, Vaslui şi Maramureş, doar 22%.

 

Peste 31% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 15.00 pentru a-și alege noul președinte din cei 14 candidați.

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne, în cele aproape 19.000 de secţii, care s-au deschis la ora 7.00. În județul Cluj au votat până acum peste 30 % din alegători, în Alba peste 29%, Bihor și Sălaj peste 27%, Sibiu peste 26, Bistrița Năsăud peste 25%, iar la Satu Mare peste 22% și Maramureș peste 23%.

Alegătorii pot să voteze până la ora 21.00 când se vor închide urnele. Cei care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în spațiul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23.59.

 

Aproximativ 800 de persoane şi-au exercitat dreptul de vot, duminică, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, în unităţile spitaliceşti şi de detenţie de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, potrivit datelor comunicate de Biroul Electoral Judeţean.

La Penitenciarul Bistriţa, au fost depuse 427 de cereri pentru urna mobilă, iar 423 dintre solicitanţi au şi votat, la care se adaugă 29 de solicitări şi tot atâtea voturi exprimate de la persoanele aflate în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

De la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi secţiile sale externe, au fost depuse 234 de solicitări pentru urna mobilă, iar numărul celor care au votat a fost de 224.

De asemenea, au venit 39 de cereri de la spitalul din Năsăud, 28 de la spitalul din Beclean şi 98 de la centrele de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi, din care au votat în total 123 de persoane.

 

Ora 18:00

Numărul persoanelor care au votat duminică, 24 noiembrie, pe listele suplimentare până la ora 18,00 în secţia amenajată în Valea Mănăstirii, comuna Râmeţ, a fost mai mare decât cel al votanţilor de pe listele permanente.

 

Potrivit datelor publicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, prezenţa la vot era de 134,10% în Secţia nr. 356 amenajată în fosta şcoală din Valea Mănăstirii, unde pe listele permanente erau înscrişi 129 de alegători.

Până la ora menţionată, au votat 173 de persoane, din care 92 pe listele suplimentare şi 73 pe listele permanente, iar 8 cu urna mobilă.

O explicaţie este aceea că secţia este amenajată în apropierea Mănăstirii Râmeţ, iar pe listele suplimentare au putut vota atât pelerinii, cât şi călugăriţele de-aici.

Şi la Secţia nr. 353 din centrul de comună numărul celor care au votat pe listele suplimentare, respective 46, a fost mai mare decât al celor de pe listele permanente, adică 42, prezenţa la vot în localitatea Râmeţ fiind de 52,38%.

Prezenţa la vot cu trei ore înainte de închiderea urnelor era în Alba de 46,19%.

Ora 19:00

Până la ora 19,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 8.827.310 de alegători, reprezentând 49,01% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

În mediul urban, au votat 5.217.197 de alegători, iar în mediul rural – 3.610.113 de alegători.

Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 93.900 de alegători.

Dintre cei 8.827.310 de alegători care au votat până la ora 19,00, 726.931 au votat în străinătate. Dintre aceştia din urmă 722.704 au votat pe liste suplimentare, iar 4.227 prin corespondenţă.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.

 

 

 

Ora 20:00 

Poliţiştii din Satu Mare au aplicat, duminică, un număr de cinci sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.000 de lei în cazul unor incidente electorale, informează Centrul de Comunicare Judeţean.

‘De la începerea votării, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au menţinut climatul normal de siguranţă şi ordine publică, iar în judeţul Satu Mare nu au fost înregistrate situaţii grave care să afecteze procesul electoral. Angajaţii MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. În context electoral, au fost aplicate în total 5 sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.000 de lei’, precizează sursa citată.

În cadrul acţiunilor desfăşurate în trafic, au fost verificate peste 150 de vehicule, legitimate peste 230 de persoane şi fiind aplicate 45 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 7.500 de lei.

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

 

 

 

 

Coaliția se reunește în prima ședință din 2025
Politic miercuri, 8 ianuarie 2025, 09:29

Coaliția se reunește în prima ședință din 2025

Liderii coaliției de guvernare se reunesc miercuri, 8 ianuarie, în prima ședință din acest an. Vor avea loc discuții privind data alegerilor...

Coaliția se reunește în prima ședință din 2025
Discuții pentru noi măsuri împotriva evaziunii fiscale
Politic marți, 7 ianuarie 2025, 11:36

Discuții pentru noi măsuri împotriva evaziunii fiscale

Ministrul finanțelor și conducere ANAF au început discuții pentru identificarea unor noi măsuri de descurajare a evaziunii fiscale și prin care...

Discuții pentru noi măsuri împotriva evaziunii fiscale
Își retrage sau nu Crin Antonescu candidatura?
Politic duminică, 5 ianuarie 2025, 10:22

Își retrage sau nu Crin Antonescu candidatura?

Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, consideră suspendat acordul încheiat cu partidele din coaliția de guvernare pentru susținerea sa la...

Își retrage sau nu Crin Antonescu candidatura?
România şi Bulgaria sunt în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre
Politic miercuri, 1 ianuarie 2025, 15:53

România şi Bulgaria sunt în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre

România şi Bulgaria au intrat la miezul nopţii în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre, după 18 ani de la integrarea în Uniunea...

România şi Bulgaria sunt în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre
Politic luni, 30 decembrie 2024, 15:44

Ilie Bolojan și-a dat demisia de la şefia CJ Bihor

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi-a dat demisia din această funcţie, cu începere de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a...

Ilie Bolojan și-a dat demisia de la şefia CJ Bihor
Politic luni, 30 decembrie 2024, 11:04

Care va fi impactul ”Ordonanței trenuleț”

Impactul financiar al măsurilor prevăzute în „ordonanța trenuleț” va fi de peste 133 de miliarde de lei anul viitor, conform notei...

Care va fi impactul ”Ordonanței trenuleț”
Politic luni, 30 decembrie 2024, 10:49

Ședință de Guvern | UPDATE

Guvernul a adoptat luni, 30 decembrie, în ultima ședință din acest an, Ordonanța de Urgență care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul...

Ședință de Guvern | UPDATE
Politic duminică, 29 decembrie 2024, 11:20

Sindicatele amenință cu proteste dacă Guvernul adoptă ordonanța ”trenulețul”

Guvernul va adopta luni, 30 decembrie, în ultima şedinţă din acest an, ordonanţa de urgenţă care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul...

Sindicatele amenință cu proteste dacă Guvernul adoptă ordonanța ”trenulețul”