Repartitoarele de căldură devin obligatorii
Repartitoarele de căldură devin obligatorii de la 1 ianuarie pentru toate apartamentele conectate la sistemul centralizat de încălzire.
Articol editat de cristina.rusu, 26 noiembrie 2024, 13:43
Repartitoarele de căldură devin obligatorii de la 1 ianuarie pentru toate apartamentele conectate la sistemul centralizat de încălzire, potrivit Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).
Repartitoarele devin obligatorii indiferent dacă blocul a fost sau nu reabilitat termic, iar cei care nu le vor avea de la 1 ianuarie riscă o amendă între 500 și 1000 de lei, potrivit unui ghid lansat de ANRE.
Montarea repartitoarelor de căldură
Costurile de montare sunt între 200 și 300 de lei, pe calorifer, iar aceasta trebuie făcută de o firmă specializată autorizată.
La costul de montare se adaugă o taxă lunară de aproximativ 7 lei pe calorifer, care va fi percepută de firmele care citesc repatitoarele.
ANRE a pus la dispoziție o listă cu firmele autorizate, care se găsește AICI.
Persoanele sau gospodăriile cu un venit lunar sub 2.000 de lei pot beneficia de un ajutor pentru montarea repartitoarelor.
Acesta va fi în cuantum de maximum 750 de lei și va fi acordat numai după montarea repartitoarelor, printr-un card ce va fi distribuit de către Compania Poșta Română S. A., până la 27 decembrie 2024.
Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, a explicat că repartitoarele vor ajuta la evitarea certurilor generalizate legate de situațiile în care unii proprietari nu doresc căldură, în timp ce alții doresc distribuirea agentului termic în bloc.
Soluția repartizării și a existenței robineților termostatați ar fi putut duce, în timp, la un sistem care să fie încărcat, tot timpul, nu după calendar, ci după nevoile oamenilor, cu energie. Cine vrea deschide și consumă, cine nu ține închis. Nu la nivel de bloc, la nivel de apartament.
E clar că, în clipa în care există agent termic, la baza blocului, nici președintele, nici administratorul și nici măcar asociația, în ansamblul ei, nu poate decide să nu furnizeze energie, în imobil, dacă există doritori, a explicat Mereuță.
Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.