Cea mai interesantă colecție de obiecte magice din Europa se află la Cluj
Expoziția cu obiectele magice din Europa va fi amenajată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Articol editat de cristina.rusu, 27 noiembrie 2024, 12:36
Muzeul Etnografic al Transilvaniei anunță amenajarea unei expoziții, o premieră absolută la nivel sud-est european cu obiecte magice, talismane și artefacte utilizate în ritualuri de protecție.
Expoziția “Altera mundi. Vrăji, farmece și credințe din Transilvania secolului al XIX-lea” de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei oferă, în premieră absolută, pentru zona Europei de Sud-Est, o perspectivă de ansamblu asupra practicilor magice din Transilvania sfârșitului de secol XIX.
Este vorba despre o colecției de amulete magice, talismane apotropaice și artefacte folosite în ritualuri de protecție, în principal, în cadrul comunităților de romi nomazi realizate de arheologul și etnograful maghiar transilvănean Téglás István (1853-1915).
Printre obiectele expuse, se numără amulete împotriva deochiului, ingrediente pentru licori magice, pietricele „magice” folosite împotriva insomniei, săculețe cu ingrediente pentru leacuri, un talisman din frânghia unui spânzurat, semne conținând termenul ABRAKADABRA sau pietre sculptate cu semnificații spirituale.
Un element central al expoziției este impresionanta colecție de reprezentări iconografice din bisericile de lemn transilvănene, care dezvăluie o perspectivă profundă asupra imaginarului religios și cultural al secolelor XVIII-XIX, povestește Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Expoziția “Altera mundi. Vrăji, farmece și credințe din Transilvania secolului al XIX-lea” este deschisă la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, până în 19 ianuarie 2025.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.