Crește salariul minim pe economie | UPDATE
Ultima majorare a salariului minim a avut loc la 1 iulie.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 27 noiembrie 2024, 11:47 / actualizat: 27 noiembrie 2024, 17:52
UPDATE: ora 17.30
Hotărârea privind majorarea salariului minim la nivel naţional a fost aprobată de Guvern în şedinţa de astăzi.
Executivul a decis să aprobe azi primul contract colectiv de muncă la nivelul sectorului bancar, ceea ce – a precizat şeful Guvernului – va oferi o mai bună protecţie celor 45 de mii de angajaţi din acest sector economic.
O serie de decizii în cadrul reuniunii de azi a Executivului vizează susţinerea unor investiţii la nivel local, dar şi a unor mari proiecte de infrastructură feroviară şi rutieră. Marcel Ciolacu:
Finalizarea investițiilor privind drumul expres Craiova-Pitești, Autostrada de Centură București, legătura metroului cu Aeroportul Otopeni. Finanțăm și o investiție majoră în domeniul sanitar extindem Spitalul Clinic Avram Iancu din Oradea cu un nou corp de clădire, un proiect de 136 de milioane de lei.
Prelungim azi patru programe de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice.
Creștem atât numărul de unități de îngrijire la domiciliu care pot fi înființate în cadrul programului, precum și cuantumul zilnic al finanțărilor.
Avem pentru aceste programe sociale circa 100 de milioane de lei.
…………………………………………………………………………………
Salariul minim pe economie va crește din nou începând cu 1 ianuarie anul viitor, de la 3.700 la 4.050 lei brut, conform discuțiilor dintre guvern, patronate și sindicate.
Ultima majorare a salariului minim a avut loc la 1 iulie.
Proiectul inițiat de Ministerul Muncii s-a aflat până acum în dezbatere publică și ar putea fi aprobat de executiv în ședința de miercuri, 27 noiembrie.
De la începutul anului viitor, salariul minim brut pe economie se va majora cu 350 lei, iar de această majorare ar urma să beneficieze mai mult de 1.800.000 de salariați, inclusiv din mediul privat.
În acest fel, România se va alinia directivei europene prin care lucrătorii au dreptul la salarii echitabile, care să le asigure un nivel de trai decent.
Valoarea salariului minim brut ar trebui să fie între 47 și 52% din câștigul mediu brut la nivel național, iar formula de calcul ce va fi realizată de specialiștii Ministerului Muncii va trebui să țină cont de mai multe criterii, cum ar fi: puterea de cumpărare, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național.
Dacă se va menține totodată facilitatea netaxării celor 300 lei, așa cum este și în prezent, atunci angajatul ar urma să primească în mână 2.574 lei.
Ministerul Muncii afirmă că acest demers va avea efecte pozitive și asupra ocupării în acele sectoare unde există cerere de forță de muncă și asta datorită faptului că munca devină mai atractivă pentru anumite categorii de salariați, în special femei și tineri.
Însă majorarea va atrage după sine și alte drepturi și obligații, se mai arată în proiectul postat pe site-ul Ministerului Muncii, cum ar fi creșterea contribuției pentru persoanele cu handicap neîncadrate și va determina totodată creșterea punctului de amendă, întrucât acest calcul se raportează la salariul minim.
Petruța Obrejan (RADIO ROMÂNIA)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.