Cea mai bună „Detectivă de Fake News” din Sighet
”Detectiv de Fake News” este un concurs pe care o elevă din Sighetu Marmației l-a câștigat recent.
Articol editat de Popovici Ioana, 27 noiembrie 2024, 12:30 / actualizat: 27 noiembrie 2024, 18:40
Concursul a fost organizat de Goethe Institut din București și s-a încheiat pe 17 noiembrie.
Eleva Iulia Drăguș din clasa X F a Colegiului Național Dragoș Vodă din Sighetu Marmației a reușit să obțină locul I. Participanții au avut de redactat un eseu despre știrile false, precum și deconstrucția unei știri false identificate chiar de ei.
Astfel de competiții le dezvoltă elevilor gândirea critică și îi ajută să recunoască știrile false care apar cel mai recent pe internet.
Iulia a împărtășit cu noi ce a însemnat pentru ea această experiență.
Iulia Drăguș:
Concursul Detectiv de Fake News a constat în redactarea unui eseu între 1.000 și 1.500 de cuvinte despre știri false în general în care a trebuit să identificăm o știre falsă pe internet și să explicăm de ce este falsă.
Ți-a fost greu să găsești o știre falsă?
Din păcate nu este greu să găsești știri false pentru că internetul este plin cu ele. Știrea falsă era despre cancelarul Germaniei și cuvinte care i s-au pus în gură pe care de fapt nu le-a zis. Am aflat de pe site-ul oficial al cancelarului german că nu ar susține ceea ce a susținut știrea falsă.
De ce te-ai înscris la acest concurs sau cum ai ajuns să participi?
Am fost informată de doamna dirigintă pe grupul clasei de concurs și mi se pare o temă foarte importantă în zilele noastre și am vrut să fac și eu ceva pe tema respectivă.
Crezi că este important ca tinerii din ziua de astăzi să cunoască elementele unei știri false, să o recunoască și să o trateze ca atare?
Da, este foarte important pentru că internetul, cum a spus și mai înainte, este plin cu știri false și nu trebuie să credem tot ce vedem și în special să nu distribuim știrea înainte să ne convingem că știrea este adevărată.
Iulia a fost coordonată de prof. Brîndușa Oanță, care încearcă să îi atragă pe elevii săi către astfel de concursuri.
Iulia și nu doar Iulia a primit cu foarte mare entuziasm vestea organizării acestui concurs. Meritul realizării articolului materialului îi aparține în întregime. Eu am ajutat-o doar sugerându-i câteva idei, ajustându-i articolul pe aici, pe colo. Nu a fost cazul de mari corecturi. În general, acest tip de concurs este bine primit de către elevi, pentru că este altceva față de materiile pe care le parcurg la școală. De ce? Pentru că clasa mea cel puțin e familiarizată cu elementele de educație media. Eu infuzez la orele de limba română elemente de educație media, îi determin și îi învăț să gândească critic, să-și pună întrebări, să nu ia de bună chiar orice știre văd pe internet, să învețe să o analizeze, să detecteze știrile false de cele adevărate, să-și dea seama care sunt opinii și care sunt fapte.
Pentru că lumea în care trăim, atât noi cât mai ales ei, este inundată de o serie de informații și trebuie să fii foarte bine antrenat din acest punct de vedere ca să-ți dai seama ce este real și ce nu.
Eseul câștigătorilor, celor care au luat locurile I, II și III au fost publicate în revista Observator Cultural în data de 27 noiembrie.
De asemenea, câștigătorul locului întâi, respectiv Iulia Drăguș, va beneficia și de un curs gratuit de limba germană la Goethe Institut din București.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!