Fructe lemnoase care reduc riscul de demență
Studiul a fost făcut cu peste 50.000 de participanţi.
Articol editat de cristina.rusu, 27 noiembrie 2024, 12:00
Migdalele şi caju fără sare reduc riscul de a dezvolta demenţă, conform unui studiu publicat în revista „GeroScience”, axată pe biologia îmbătrânirii.
Cercetători din Spania şi Uruguay au realizat un studiu cu peste 50.000 de participanţi.
Rezultatele au arătat că un consum regulat de nuci reduce riscul de demenţă senilă cu 12%.
La vârstnici, consumul constant de nuci protejează împotriva inflamaţiilor care pot cauza tulburări cerebrale precum demenţă şi boala Alzheimer.
Migdalele sunt o sursă bogată de niacină, care stimulează funcţiile cerebrale.
De asemenea, conţin multe vitamine şi minerale, fiind bogate în fibre, vitamina E, grăsimi sănătoase, magneziu şi mangan.
Acestea contribuie la reducerea colesterolului, tensiunii arteriale ridicate şi la scăderea riscului de accident vascular cerebral.
Caju îmbunătăţeşte funcţiile vaselor de sânge şi reduce nivelul colesterolului.
Medicii recomandă alegerea fructelor cu coajă lemnoasă nesărate, pentru a evita efectele adverse asociate consumului excesiv de sare.
Demenţa se manifestă adesea prin simptome precum halucinaţii şi insomnie, în stadiile incipiente.
Potrivit cercetătorilor, aceasta este a doua cea mai frecventă afecţiune neurodegenerativă, după boala Alzheimer.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.