Atenţie la escrocherii la Târgul de Crăciun!
Atenție la persoanele care cer donații în numele Asociaţiei Surzilor!
Articol editat de cristina.rusu, 28 noiembrie 2024, 12:08 / actualizat: 28 noiembrie 2024, 13:27
Oriunde se adună mai mulţi oameni, apar şi cei care încearcă să profite ilegal de pe urma lor.
Dacă aţi trecut pe la Târgul de Crăciun din Cluj, poate că i-aţi întâlnit deja pe cei care pretind că strâng donaţii în numele Asociaţiei Surzilor.
Regula de aur e să fim sceptici: Asociaţia Surzilor a atras atenţia în repetate rânduri că nu recurge niciodată la această metodă de a strânge donaţii.
Metoda folosită este simplă şi eficientă: Cerşetorul se apropie de oameni afişând un aer trist, gesticulând în semn că nu poate vorbi sau auzi. Le oferă o hârtie pe care este scris un mesaj, explicând că strânge bani pentru o cauză nobilă – de exemplu, construirea unui centru pentru persoanele cu dizabilităţi. În unele cazuri foaia include şi un tabel cu semnături şi sume donate de alţii, pentru a crea un efect de presiune socială.
Sunt anumite semne după care ne putem da seama dacă o persoană e surdă sau nu, de exemplu faptul că reacţionează involuntar când i se răspunde verbal.
Regula de aur e să fim sceptici, să nu acceptăm o foaie A4 drept dovadă, spune Bogdan Anicescu, interpret în cadrul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România:
Bogdan Anicescu: Ar trebui insistat pe calitatea acestor persoane: ele caută victime ocazionale, nu vor investi enorm de multă energie şi multe resurse în a fabrica tot felul de legitimaţii sau documente.
Acele tabele pe care ei le completează au trecute nişte sume mai mari: 100-200 de lei, ca tu să te simţi şi să nu dai doar 10-20 de lei.
Andrea Nagy: Tu ai întâlnit vreodată surzi falşi?
Bogdan Anicescu: Personal nu, dar mulţi colegi din ţară i-au întâlnit şi sunt extrem de revoltaţi.
Ei strică şi imaginea surzilor în societate ca fiind persoane capabile să aibă un loc de muncă, strică şi imaginea Asociaţiei Surzilor.
Sigur că mai avem şi strângeri de fonduri pentru a implementa cât mai multe proiecte, însă niciodată într-un astfel de mod complet inacceptabil.
Chiar şi vicepreşedintele Asociaţiei Surzilor a întâlnit într-o parcare o astfel de persoană care, când a fost abordată în limba semnelor, a dat bir cu fugiţii.
Pretinderea unei dizabilităţi este, conform legii, o înşelăciune, în realitate însă pedepsele pentru astfel de fapte sunt foarte rare.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.