Scandal în lumea medicală din cauza unei modificări legislative
Se trage un semnal de alarmă cu privire la un proiect de lege care acordă mai multe competențe fizioterapeuților.
Articol editat de cristina.rusu, 28 noiembrie 2024, 13:22
Medicii de Medicină Fizică și Reabilitare Medicală trag un semnal de alarmă cu privire la un proiect de lege care acordă mai multe competențe fizioterapeuților.
Mai exact, susțin ei, din traseul pacientului dispare medicul de Recuperare Medicală, cel care stabilea diagnosticul și planul de tratament pentru recuperarea bolnavilor.
Noua prevedere legislativă elimină rolul esențial al medicilor specialiști în medicină fizică și recuperare medicală din procesul de tratament și pune sub semnul întrebării calitatea și siguranța actului medical, susțin medicii de Medicină Fizică și Reabilitare Medicală care au și protestat sub forma unei greve japoneze, în data de 21 noiembrie.
Această decizie are un impact grav asupra siguranței și sănătății pacienților cu dizabilități, principalii beneficiari ai serviciilor de reabilitare medicală, prin faptul că se acordă drept de decizie medicală fizioterapeuților, care nu sunt medici și care, în majoritate, nici măcar nu au absolvit Facultatea de fizioterapie la programe de licență în domeniul Sănătate, ci în domeniul Educație Fizică și Sport, transmite Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM).
Și Asociația Alianța Universitară G6 UMF, ca reprezentant al mediului academic medical și farmaceutic din România, își exprimă solidaritatea cu Societatea Română de Reabilitare Medicală și îngrijorarea profundă față de decizia Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, care pune în pericol sănătatea pacienților cu dizabilități prin acordarea dreptului de decizie medicală fizioterapeuților.
Pe de altă parte, Daniela Stanca, președintele Colegiului Fizioterapeuților din România explică faptul că modificarea legislativă nu dă puteri suplimentare fizioterapeuților, ci rezolvă o problemă a lor.
Astfel, ei ar putea ajunge la decontarea unor servicii de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
În prezent, în România sunt puțin peste 1.200 de medici MFR și aproape 400 de rezidenți, potrivit CNAS.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.