Este oare aceasta cea mai scumpă înghiţitură din istorie?
Bărbatul care a cumpărat opera de artă constând într-o banană lipită cu bandă adezivă pe un perete, a mâncat banana în faţa a zeci de jurnalişti şi influenceri.
Articol editat de cristina.rusu, 29 noiembrie 2024, 15:18
Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană lipită cu bandă adezivă pe un perete, şi-a respectat vineri, 29 noiembrie promisiunea şi a mâncat acel fruct, informează AFP.
Într-un hotel de lux din Hong Kong, Justin Sun, un antreprenor chinezo-american, fondator al platformei de criptomonede Tron, a mâncat banana în faţa a zeci de jurnalişti şi influenceri.
Antreprenorul, în vârstă de 34 de ani, a susţinut mai întâi un discurs în care a spus că acea operă de artă era „legendară” şi a făcut câteva paralele între arta conceptuală şi criptomonede.
Este mult mai bună decât celelalte banane, a declarat el după prima înghiţitură.
E cu adevărat foarte bună, a insistat el.
Opera de artă consta într-o banană lipită pe un zid cu o bandă adezivă de culoare argintie.
Intitulată „Comedian”, ea a fost creată de un artist iconoclast şi provocator din Italia, Maurizio Cattelan.
Lucrarea a fost vândută săptămâna trecută la New York cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s.
Justin Sun a declarat că nu îi venea să creadă în primele zece secunde după ce a câştigat licitaţia. După alte 10 secunde, a decis că va mânca acea banană.
Să o mănânc într-o conferinţă de presă este un gest care poate să facă parte şi el din istoria acestei opere de artă.
Lucrarea există în trei exemplare. Ea are menirea de a pune întrebări despre noţiunea de artă şi valoarea acesteia.
Presa internaţională a publicat numeroase articole despre creaţia insolită după prima sa expunere în public, în anul 2019, la Milano.
Proprietarul fiecăreia dintre aceste opere primeşte un certificat de autenticitate, precum şi instrucţiuni privind modul de înlocuire a fructului atunci când banana începe să putrezească.
Justin Sun a comparat operele conceptuale, precum „Comedian”, cu arta NFT (jeton-nonfungibil) şi cu tehnologia blockchain descentralizată.
Majoritatea acestor obiecte şi idei există ca atare (proprietate intelectuală) şi pe internet, spre deosebire de ceva fizic, a subliniat el.
Justin Sun a anunţat totodată în această săptămână o investiţie de 30 de milioane de dolari în World Liberty Financial, o platformă de investiţii şi împrumuturi în criptomonede, susţinută de preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump.
Participanţii la evenimentul de vineri, 29 noiembrie au primit câte o rolă de bandă adezivă şi o banană pe post de suvenir.
AGERPRES
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.