Să ne cunoaștem artiștii locali | FOTO
Un program unic, spune Corina Bucea, de la Centrul Cultural Clujean.
Articol editat de cristina.rusu, 29 noiembrie 2024, 11:27
Un album cu cântece pentru copii, în maghiară, sau un spectacol lectură despre seniori și lecțiile pe care le putem învăța de la ei, confecționare de marionete sau animație despre o lume utopică, sunt doar câteva exemple de proiecte realizate de artiști în cadrul programului Cluj în rezidență.
Un program unic, spune Corina Bucea, de la Centrul Cultural Clujean, care explică:
Am încercat prin acest program să creăm un cadru flexibil, deschis, care prețuiește mai mult decât orice libertatea artistică și încearcă să ajungă la acei creatori din scena locală care nu doar demonstrează potențial, dar și capacitate de a dezvolta proiecte artistice relevante, puternice și actuale.
În procesul de selecție am acordat atenție diversității mediilor – de la literatură, la teatru, arte vizuale sau muzică, care face din comunitatea de artiști participanți în program în acest an o bună oglindă a diversității din scena artistică locală.
Pe parcursul rezidenței, fiecare artist a ales să se concentreze pe un proiect, fie unul care era deja în dezvoltare, fie unul pe care l-au inițiat acum.
De la albume de muzică, la creații noi de design, de la lucrări de grafică la texte noi, rezultatele rezidenței sunt palpabile deja și își vor găsi ecou în comunitatea locală în diferite feluri – unii artiști își prezintă lucrările în expoziții pe care le pregătesc acum, alții lucrează la albume noi de muzică, alții își vor lansa cărțile în perioada următoare.
Procesul din spatele acestor produse culturale este deseori invizibil, iar sprijinul pentru acesta este rar.
Programul Cluj în rezidență și-a propus să sprijine exact această etapă din munca artistică – cea care se întâmplă în atelier, în camera de lucru, în studioul artiștilor locali.
Câțiva dintre artiștii reuniți la Casa Tranzit pentru a-și prezenta proiectele ne povestesc:
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.