Ascultă Radio România Cluj Live

1 Decembrie, ziua alegerilor parlamentare

Peste 18 milioane de români sunt așteptați dumninică, 1 decembrie, la vot pentru a-și alege noul Parlament, mai precis Senatul și Camera Deputaților pentru următorii patru ani.

1 Decembrie, ziua alegerilor parlamentare

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 1 decembrie 2024, 07:44 / actualizat: 1 decembrie 2024, 19:51

Cele aproape 19.000 de secții de votare organizate în țară s-au deschis la ora 7:00.

 

Redactorul Radio România, Petruța Obrejan transmite:

465 de parlamentari vor fi aleși în urma votului din 1 decembrie, 331 de deputați și 134 de senatori pentru un mandat de patru ani.

Și trebuie să știți că o persoană nu poate fi aleasă simultan deputat și senator.

Candidații vor fi aleși prin scrutin de listă, conform principiului reprezentării proporționale.

În acest sens, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru Senat un senator la 168.000 de locuitori.

La alegerile de duminică, sunt înscrise 31 de partide și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale și vor candida doar persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară.

Iar pentru a fi aleși în Camera Deputaților, candidații trebuie să aibă cel puțin 23 de ani, iar pentru Senat 33.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la orele 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru a vota toate persoanele prezente în secție, dar și cele care încă mai așteaptă să-și exercite acest drept constituțional.

Spre deosebire de alegerile pentru președintele României, la alegerile de duminică, se poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde alegătorii își iau domiciliul sau reședința.

Pentru a vota trebuie să aveți 18 ani, să nu vă fie interzis dreptul de a alege și, în plus, aveți nevoie de un act de identitate valabil – carte de identitate, pașaport, inclusiv carnet militar.

La secția de votare veți primi un singur buletin de vot pe care veți regăsi listele de candidați din partea partidelor politice și candidații independenți înscriși în cursa pentru un loc în Parlament și va trebui să aplicați ștampila în dreptul partidului sau alianței candidatului ales.

 

Petruța Obrejan (RADIO ROMÂNIA)

…………………………………………………………………………….

                                                                                                   ORA 8:00

Până la ora 8,00 au votat duminică, la alegerile parlamentare, 425.942 de alegători, reprezentând 2,37% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

 

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, cu o declarație făcută în această dimineață:

Toni Greblă: Fac un apel la toți președinții, locțiitorii, operatorii de tabletă, la cei peste 100.000 de reprezentanți ai partidelor politice care participă la alegeri, în calitate de membri ai birourilor secțiilor de votare, să dea dovadă de maximă atenție, responsabilitate, să respecte cu strictețe prevederile legale, pentru că numai astfel se poate desfășura un proces electoral corect și care să dea încredere cetățenilor în faptul că aceste alegeri s-au desfășurat corect.

……………………………………………………………………………

                                                                                                  ORA 9:00

175.202 alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 9,00, la alegerile parlamentare, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

 

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de sâmbătă până duminică, la ora 9,00, s-au prezentat la vot 170.859 de cetăţeni români, iar 4.343 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 175.202.

Cei mai mulţi alegători români au votat în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 31.547; Italia – 25.828; Germania – 25.009; Spania – 21.147; Republica Moldova – 16.785; Franţa – 7.980.

De asemenea, au votat în Suedia – 1.301 alegători, în Norvegia – 894, în Canada – 2.662, iar în Statele Unite – 3.167 de alegători.

În străinătate nu se votează cu urna mobilă.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro.

Votul în diaspora la alegerile parlamentare se desfăşoară pe parcursul a două zile, sâmbătă şi duminică.

…………………………………………………………………………………..
                                                                                              ORA 10:00

O tânără a fost sancţionată contravenţional cu avertisment scris ‘după ce ar fi postat pe reţelele de socializare injurii şi expresii jignitoare în context electoral’, a anunţat purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.

 

‘În ultimele 24 de ore, în judeţul Sibiu s-a înregistrat un singur incident în context electoral.

O tânără în vârstă de 18 ani, din municipiul Sibiu, a fost sancţionată contravenţional cu avertisment scris după ce ar fi postat pe reţelele de socializare injurii şi expresii jignitoare în context electoral’, a precizat Elena Welter.

La nivelul judeţului Sibiu sunt mobilizaţi aproximativ 1.300 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi lucrători de la alte structuri, dintre care 1.000 asigură protecţia secţiilor de vot.

…………………………………………………………………………………………….
                                                                                          ORA 11:00
Poliţia a fost sesizată de producerea a şapte incidente electorale, dintre care patru s-au soluţionat, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş, Florina Meteş.

 

‘În ultimele 24 de ore au fost primite şapte sesizări de incidente electorale, două nu s-au confirmat, patru s-au soluţionat, iar una este în curs de verificare. Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale.

Au fost aplicate două avertismente şi două amenzi, în valoare de 9.000 de lei şi s-a întocmit un dosar penal pentru săvârşirea unei posibile infracţiuni’, a spus Florina Meteş.

Peste 800 de lucrători din cadrul MAI asigură protecţia celor 444 de secţii de vot din judeţ.

………………………………………………………………………………………………..                                                                                           

                                                                                     ORA 13:00

23.46 la sută dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru a-şi alege noul Parlament, mai precis Senatul şi Camera Deputaţilor, pentru următorii patru ani.

………………………………………………………………………………………………..                                                                                           

                                                                                     ORA 14:00

Peste 5.000.000 de cetățeni s-au prezentat până la această oră  la vot, ceea ce înseamnă o prezență de peste 28% la nivel național.

Printre județele fruntașe privind prezența la urne se numără Harghita, Olt, Argeș și Mehedinți, iar printre cele în care mobilizarea alegătorilor a fost mai mică până acum se află Vaslui, Iași, Caraș-Severin și Maramureș.

 

Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la miezul nopții, în cazul în care mai sunt alegători la rând care așteaptă să voteze.

În diaspora, peste 400.000 de români au venit până acum la urne pentru a-și alege noul legislativ.

În Belgia, fluxul de cetățeni care se prezintă la vot este crescut, prezența fiind de peste 14.000 de persoane – un număr mai mare decât cel înregistrat la scrutinul parlamentar anterior. Corespondentul Radio România Bogdan Isopescu are detalii.

Interesul românilor din Belgia pentru alegeri este în creștere. Săptămâna trecută, la primul tur pentru prezidențiale s-a prezentat un număr record de 41.000 de români, iar acum fluxul către secțiile de vot este similar.

-: Eu sunt parte din diaspora românească din Republica Moldova. Deci e foarte important pentru noi ca și România să urmeze un parcurs european.
-: Speranțe nu mai are nimeni, domn’le. Ce speranțe să mai ai? Noi ne facem datoria și cam atât. Ei se schimbă între ei.
-: Sperăm să mai schimbe ceva. Nu o să devenim niciodată ca în Occident, dar măcar 20-30%.
Reporter: Ce vă deranjează cel mai mult în România?
-: Birocrația, cel mai tare.
-: Am votat pentru că mi se pare că suntem într-un moment esențial în care avem de ales parcursul României. Sper că zilele astea oamenii s-au informat ce candidați avem, ce liste avem, ce programe politice au oamenii care și-au asumat candidatura și că s-au gândit foarte bine ce viitor își doresc pentru România, și pentru copiii lor, și pentru familiile lor, în următorii ani.

În Belgia trăiesc aproximativ 130.000 de români cu drept de vot, pentru care autoritățile au organizat 29 de secții.

Cele mai multe secții de vot sunt în capitala Bruxelles – 12 la număr, acolo unde sunt și cei mai mulți români.

 

Analiza Expert Forum dezvăluie probleme semnificative pe TikTok legate de gestionarea conţinutului politic, transparenţa reclamelor şi monitorizarea comportamentul inautentic coordonat al unor conturi.

Expert Forum a identificat peste 300 de conturi suspecte de comportament inautentic, folosite pentru a amplifica mesaje ale unor candidaţi extremişti.

Deşi TikTok interzice reclamele politice, acestea continuă să fie prezente, iar lipsa de transparenţă a platformei face imposibilă monitorizarea eficientă a fenomenului.

Solicităm platformei TikTok măsuri imediate: acces transparent la date pentru cercetători, reguli clare de identificare pentru conturile care creează conţinut politic şi un mecanism de verificare a reclamelor.

Raportul despre Tik Tok poate fi consultat la https://expertforum.ro

 

………………………………………………………………………………………………..                                                                                           

                                                                                     ORA 15:00

Peste 6.600.000 dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne până la această oră (15) pentru a-şi alege noul Parlament, mai precis Senatul şi Camera Deputaţilor, pentru următorii patru ani.

Cele aproape 19.000 de secţii de votare organizate în ţară s-au deschis la ora 7.

Acestea vor fi deschise pana la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru a vota toate persoanele prezente în secție, dar și cele care încă mai așteaptă să-și exercite acest drept constituțional.

Alegătorii vor primi un singur buletin de vot, pe care se regăsesc listele de candidați din partea partidelor politice și candidați independenți înscriși în cursă pentru un loc în Parlament.

În România, alegătorii pot vota la secția unde sunt arondați.

 

Ministerul de Externe anunţă că toate buletinele de vot înregistrate în cadrul secţiilor de votare din străinătate la primul tur al alegerilor pentru preşedintele României au fost expediate la Bucureşti.

Misiunile diplomatice au utilizat în acest scop cele mai rapide soluţii de transport, mai ales din zonele geografice îndepărtate.
Ministerul de Externe estimează că mâine se vor afla la Bucureşti peste 97% dintre voturile exprimate în străinătate.

………………………………………………………………………………………………..                                                                                           

                                                                                     ORA 16:00

În diaspora, duminică pot vota doar românii care au domiciliul sau reședința în străinătate pentru alegerea deputaților și senatorilor. Sunt aproximativ 950 de secții de votare deschise în toată lumea, unde în total, de sâmbătă până acum, au votat aproape 530.000 de cetățeni români.

Dintre aceștia, peste 84.000 au votat în Germania.

Românii din Germania au ieșit și duminică în număr mare la vot, animați nu doar de responsabilitatea cetățenească pe care o au, ci și de vremea însorită. Ca peste tot în Republica Federală, la Consulatul României la Bonn, tineri, pensionari, dar și copii îmbrăcați în porturi populare au venit pentru a alege noul Parlament, dar și pentru a petrece împreună Ziua Națională a României. Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei.

-: Care ați spune că este principala schimbare pe care doriți s-o vedeți în țară cât mai repede înfăptuită?
-: Probabil mai puțină corupție, justiție.
-: Sunt de opt ani în Germania. Am venit astăzi și am fost și weekend-ul trecut și voi veni și weekend-ul viitor pentru președinție, pentru că este un moment unic de a face ceva pentru România acum, ori niciodată.

Până în acest moment nu s-au înregistrat incidente majore la vot.

Relatare semnată de reporterul Radio România Vlad Drăghicescu.

………………………………………………………………………………………………..                                                                                           

                                                                                     ORA 17:00

Procesul electoral se desfăsoară fără probleme in judetul Alba.

Până acum, nu au fost înregistrate incidente deosebite, iar prezența la vot de peste 45%.

De la deschiderea urnelor nu a fost înregistrată nicio sesizare cu privire la procesul electoral.

141 de pacienți internați la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și-au exprimat intenția de vot și vor vota astăzi, la alegerile parlamentare, prin intermediul urnei mobile, transmite corespondenta radio România, Andreea Bogdan.

 

 

………………………………………………………………………………………………..                                                                                           

                                                                                     ORA 18:00

Alegătorii participă în număr mare la alegerile parlamentare de astăzi.

Prezența la urne a depășit-o deja pe cea totală de acum patru ani.
Peste 45% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne până la această oră (18) pentru a-şi alege noul Parlament, mai precis Senatul şi Camera Deputaţilor, pentru următorii patru ani.
Cele aproape 19.000 de secţii de votare organizate în ţară s-au deschis la ora 7.
Acestea vor fi deschise pana la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru a vota toate persoanele prezente în secție, dar și cele care încă mai așteaptă să-și exercite acest drept constituțional.
Alegătorii vor primi un singur buletin de vot, pe care se regăsesc listele de candidați din partea partidelor politice și candidați independenți înscriși în cursă pentru un loc în Parlament.
În România, alegătorii pot vota la secția unde sunt arondați.
Cele mai bine clasate județe din punct de vedere al prezenței la vot sunt Harghita, Bihor și Olt.La polul opus sunt județele Vaslui, Iași și Caraș-Severin, cu o prezență de sub 36%.

 

Numărul buletinelor de vot de la secţiile de votare din Sâncraiu Almaşului şi Sutoru (din Sălaj) a fost suplimentat, după ce procentul cetățenilor care și-au exprimat votul a fost de peste 100%.

Buletinele vor fi transferate de la alte secţii de votare din judeţ.
Deciziile vin după ce la Sâncraiu Almaşului se înregistra, la ora 18,30, o prezenţă la vot de 180%, cu 183 de persoane pe liste suplimentare, iar la Sutoru o prezenţă la vot de 130%, cu 68 de votanţi pe liste suplimentare.
La secţia din Sutoru a fost necesară întreruperea procesului de votare până la sosirea altor buletine de vot.
În Sălaj, la ora 18,30 erau şapte secţii de votare cu o prezenţă mai mare de 100%.

 

 

………………………………………………………………………………………………..

                                                                                     ORA 19:00

Poliţiştii au primit 162 de sesizări de posibile incidente electorale, dintre care 15 sunt în curs de verificare şi 69 nu s-au confirmat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog.

Angajaţii MAI au aplicat 59 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi în valoare de apoape 65 de mii de lei.

Au fost întocmite şi dosare penale cu privire la 45 de posibile infracţiuni.

 

Procesul electoral a fost suspendat la şase secţii de votare din municipiul Satu Mare, din cauza unei pene de curent, informează Centrul de Comunicare Judeţean.    

Procesul electoral a fost suspendat pentru scurt timp dar în acest moment procesul electoral se desfăşoară în condiţii normale, situaţia fiind remediată de către operatorul de energie electrică’, a transmis sursa citată.

La nivelul judeţului Satu Mare au fost înregistrate 7 sesizări. Dintre acestea, 5 s-au referit la continuarea propagandei prin intermediul reţelelor de socializare, acestea fiind în curs de verificare, iar 2 sesizări au vizat fotografierea buletinului de vot în incinta cabinei de votare.

În aceste 2 situaţii au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.500 de lei.

 

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA/AGERPRES

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Coaliția se reunește în prima ședință din 2025
Politic miercuri, 8 ianuarie 2025, 09:29

Coaliția se reunește în prima ședință din 2025

Liderii coaliției de guvernare se reunesc miercuri, 8 ianuarie, în prima ședință din acest an. Vor avea loc discuții privind data alegerilor...

Coaliția se reunește în prima ședință din 2025
Discuții pentru noi măsuri împotriva evaziunii fiscale
Politic marți, 7 ianuarie 2025, 11:36

Discuții pentru noi măsuri împotriva evaziunii fiscale

Ministrul finanțelor și conducere ANAF au început discuții pentru identificarea unor noi măsuri de descurajare a evaziunii fiscale și prin care...

Discuții pentru noi măsuri împotriva evaziunii fiscale
Își retrage sau nu Crin Antonescu candidatura?
Politic duminică, 5 ianuarie 2025, 10:22

Își retrage sau nu Crin Antonescu candidatura?

Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, consideră suspendat acordul încheiat cu partidele din coaliția de guvernare pentru susținerea sa la...

Își retrage sau nu Crin Antonescu candidatura?
România şi Bulgaria sunt în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre
Politic miercuri, 1 ianuarie 2025, 15:53

România şi Bulgaria sunt în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre

România şi Bulgaria au intrat la miezul nopţii în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre, după 18 ani de la integrarea în Uniunea...

România şi Bulgaria sunt în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre
Politic luni, 30 decembrie 2024, 15:44

Ilie Bolojan și-a dat demisia de la şefia CJ Bihor

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi-a dat demisia din această funcţie, cu începere de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a...

Ilie Bolojan și-a dat demisia de la şefia CJ Bihor
Politic luni, 30 decembrie 2024, 11:04

Care va fi impactul ”Ordonanței trenuleț”

Impactul financiar al măsurilor prevăzute în „ordonanța trenuleț” va fi de peste 133 de miliarde de lei anul viitor, conform notei...

Care va fi impactul ”Ordonanței trenuleț”
Politic luni, 30 decembrie 2024, 10:49

Ședință de Guvern | UPDATE

Guvernul a adoptat luni, 30 decembrie, în ultima ședință din acest an, Ordonanța de Urgență care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul...

Ședință de Guvern | UPDATE
Politic duminică, 29 decembrie 2024, 11:20

Sindicatele amenință cu proteste dacă Guvernul adoptă ordonanța ”trenulețul”

Guvernul va adopta luni, 30 decembrie, în ultima şedinţă din acest an, ordonanţa de urgenţă care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul...

Sindicatele amenință cu proteste dacă Guvernul adoptă ordonanța ”trenulețul”