Ascultă Radio România Cluj Live

De ce bursei nu îi place instabilitatea politică?

Volatilitatea bursieră din ultima perioadă a fost cauzată mai degrabă de instabilitatea sau schimbările politice decât de motive economice.

De ce bursei nu îi place instabilitatea politică?

Articol editat de cristina.rusu, 4 decembrie 2024, 08:30

Bine te-am găsit la Financiaria, rubrica de educație financiară care te ajută să fii pe plus cu banii tăi.

 

Ultimele două luni au fost așteptate cu mare interes de investitorii din întreaga lume dar și de investitorii din România, atenția participanților din piața de capital fiind concentrată atât pe raportările financiare ale companiilor cât mai ales pe rezultatele alegerilor.

După un an 2024 în care Băncile Centrale mai au încă de luptat cu inflația și cu riscul reapariției unei creșteri accelerate a prețurilor, finalul de an este rezervat volatilității, respectiv unei perioade în care bursa crește și scade succesiv, în decurs de câteva zile sau săptămâni.

Volatilitatea bursieră poate să apară din mai multe motive însă volatilitatea din ultima perioadă a fost cauzată mai degrabă de instabilitatea sau schimbările politice decât de motive economice.

Realegerea lui Donald Trump ca al 47-lea președinte al SUA a schimbat teza investițională atât pentru investitorii de peste ocean cât și pentru piețele globale.

Cu o săptămâna înainte de rezultatele alegerilor de pe 5 noiembrie, bursa americană nu a înregistrat creșteri și nici scăderi semnificative, investitorii fiind mai degrabă interesați să aștepte rezultatele votului.

Imediat după alegerea lui Trump, indicii bursieri care caracterizează piața americană au înregistrat maxime istorice, cu creșteri spectaculoase ale indicelui Dow Jones de peste 3,000 de puncte în câteva zile.

Teza noului președinte, potrivit căreia America va aborda o politică protecționistă, cu taxe vamale ridicate pentru importurile din China și Europa a creat însă unde de șoc în piețele internaționale, atât bursa de la Hong Kong cât și cea de la Frankfurt sau Londra înregistrând scăderi.

Tarifele pentru mărfuri și servicii se pot traduce în prețuri mai mari și astfel putem discuta despre un risc de reapariție a inflației iar inflația, după cum știm deja, nu este nici pe placul bursei, nici al Băncilor Centrale.

Creșterea bursieră din America ultimelor două luni poate fi însă explicată de optimismul marilor companii americane care speră că măsurile economice amintite de Donald Trump vor avea un impact pozitiv, un optimism văzut de multe publicații economice americane ca fiind unul exagerat.

Într-un editorial apărut săptămâna trecută, Financial Times titra: Cât va mai ține povestea de dragoste dintre Donald Trump și piața americană.

Publicația de peste ocean a semnalat faptul că multe din promisiunile noului președinte vor fi foarte greu de pus în practică și că entuziasmul ultimelor luni ar trebui privit cu moderație.

Pe plan local, Bursa de Valori București a resimțit din plin instabilitatea politică din ultimele săptămâni, indicele BET, Bucharest Exchange Trading, care reunește cele mai relevante 20 de companii ale pieței românești, fiind extrem de volatil.

La finalul zilei de vineri, 29 noiembrie, Bursa de la București a scăzut cu aproape -2%, deschiderea de luni aducând însă o creștere inițială de +2.7%, ceea ce arată faptul că fondurile mari de investiții și investitorii din întreaga lume privesc cu mare atenție schimbările geo-politice și economice care ar putea avea loc în România.

Ce trebuie să înțelegem este că, indiferent de piața de capital la care ne referim, fondurile investite în bursă sunt cele mai lichide și volatile. Practic, primii bani pe care un investitor îi poate retrage dintr-o piață, în cazul unor schimbări majore, sunt banii plasați în companiile listate la bursă iar aceste ieșiri sau intrări în piață duc la scăderi sau creșteri bruște de prețuri.

Pe termen lung însă, volatilitățile de moment sunt episoade aproape insesizabile, dacă piața de capital își păstrează caracteristicile de bază, respectiv transparența, performanța și predictibilitatea.

Marele investitor Peter Lynch spunea că mult mai mulți bani au fost pierduți de-a lungul timpul în încercarea de a anticipa o scădere de piață decât în scăderea propriu-zisă.

Discutăm mai multe despre bursa locală și evoluția ei din ultimele zile, pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro.

Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit!

 

Flavian-Cătălin Pah, consilier de investiții

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Importanța educației financiare
Financiaria miercuri, 4 septembrie 2024, 10:28

Importanța educației financiare

În ultima perioadă vorbim tot mai des despre educația financiară, rolul și importanța acesteia, atât pentru copii cât și pentru adulți....

Importanța educației financiare
Financiaria: Cum construiești un portofoliu defensiv?
Financiaria miercuri, 14 august 2024, 06:00

Financiaria: Cum construiești un portofoliu defensiv?

Bine te-am găsit la Financiaria, rubrica de educație financiară care te ajută să fii pe plus cu banii tăi!   Săptămâna trecută i-a...

Financiaria: Cum construiești un portofoliu defensiv?
Financiaria: Recomandare de carte – William Green: Mai bogat, mai înțelept, mai fericit!
Financiaria miercuri, 26 iunie 2024, 11:26

Financiaria: Recomandare de carte – William Green: Mai bogat, mai înțelept, mai fericit!

Salut și bine te-am găsit la Financiaria, rubrica de educație financiară care te ajută să fii pe plus cu banii tăi.   Toată lumea...

Financiaria: Recomandare de carte – William Green: Mai bogat, mai înțelept, mai fericit!
Cinci pași de urmat pentru bunăstarea ta financiară
Financiaria miercuri, 5 iunie 2024, 16:56

Cinci pași de urmat pentru bunăstarea ta financiară

La începutul anului, investitorii sperau că 2024 va fi un an de creștere și că probleme cu inflația, cu conflictele militare și instabilitatea...

Cinci pași de urmat pentru bunăstarea ta financiară
Financiaria miercuri, 22 mai 2024, 10:21

5 metode de a face banii să lucreze pentru tine  

Atunci când vorbim despre gestionarea banilor, nu ne putem rezuma doar la o discuție despre cheltuieli și economii. Într-adevăr, economisirea...

5 metode de a face banii să lucreze pentru tine  
Financiaria miercuri, 15 mai 2024, 14:29

Sunt mașinile electrice o investiție bună?

Te gândești să îți cumperi o mașină nouă sau să o înlocuiești pe cea veche cu un model mai bun? Dacă până în urmă cu 5 ani puteai...

Sunt mașinile electrice o investiție bună?
Financiaria miercuri, 1 mai 2024, 10:51

1 mai 2024 – 1 mai 1975, ziua care a schimbat industria investițiilor

Știai că 1 mai este una din zilele cu cea mai mare semnificație pentru industria de investiții din întreaga lume? Pe data de 1 mai 1975,...

1 mai 2024 – 1 mai 1975, ziua care a schimbat industria investițiilor
Financiaria miercuri, 24 aprilie 2024, 06:00

Financiaria: De ce scăderile bursei nu ar trebui să te îngrijoreze?

Investești pentru următorii 10, 20 sau 30 de ani? Atunci trebuie să fii pregătit atât pentru anii  în care bursa va înregistra creșteri...

Financiaria: De ce scăderile bursei nu ar trebui să te îngrijoreze?