Negocieri pentru viitorul guvern
Reprezentanţii grupului celor 4 partide proeuropene, care au şansele cele mai mari să formeze o nouă majoritate parlamentară, urmează să aibă loc după-amiază.
Articol editat de Andreea Leonid, 4 decembrie 2024, 09:03
Negocieri pentru viitorul guvern – O primă întâlnire între reprezentanţii grupului celor 4 partide proeuropene, care au şansele cele mai mari să formeze o nouă majoritate parlamentară, urmează să aibă loc miercuri, 4 decembrie, după-amiază, după discuţiile exploratorii purtate în cele două zile de la alegeri.
Potrivit unor surse politice, liderii PSD, PNL, USR şi UDMR la care se adaugă reprezentanţi ai minorităţilor ar urma să se întîlnească la Palatul Parlamentului.
Şi pe fondul unui viitor legislativ foarte fragmentat nu este exclusă varianta unui guvern din care să facă parte toate aceste formaţiuni.
Pe de altă parte AUR, SOS România şi POT încearcă să creeze o mişcare numită suveranistă.
Cum se poziţionează partidele după alegerile din 1 decembrie:
Liberalii reuniți în ședință au decis că vor susține în negocierile dintre partide formarea unei coaliții cu PSD, UDMR, USR și grupul parlamentar al minorităților naționale.
Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, arăta că structura fragmentată a noului legislativ presupune coalizarea acestor partide pentru o viitoare majoritate stabilă.
Pentru a asigura o stabilitate în guvernarea țării noastre, pentru a moderniza România, pentru a recâștiga încrederea cetățenilor. PNL va susține formarea unei coaliții, inițiind, participând la discuții cu forțele politice democratice pentru a asigura o majoritate parlamentară.
Pe aceeași idee merge și USR, care lansează în discuții un guvern de uniune națională, tot cu aceleași formațiuni. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, spunea că în acest moment există doar decizia politică de a purta negocieri.
A face un guvern cu asemenea componență ar însemna ca opoziția să rămână integral în mâna celor din blocul suveranist, iar acest lucru nu este sănătos deloc pentru democrație.
Probabil că cineva va trebui să-și asume, dintre partidele proeuropene, rolul de partid-opoziție.
În principiu, fără PSD e foarte greu că, având în vedere ponderea din Parlament, să se construiască în guvern, dar toate scenariile sunt mase în acest moment.
Pe de altă parte, există și discuții care se poartă în această perioadă între reprezentanții AUR, SOS România și Partidul Oamenilor Tineri pentru o posibilă colaborare în viitor.
Tot marți, 3 decembrie, după-amiază, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu liderul USR, Elena Lasconi.
După o discuţie de mai puţin de o oră, Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că au vorbit despre o majoritate parlamentară pro-europeană şi despre soluţiile pentru a putea realiza o guvernare care să susţină aceleaşi valori.
Alina Stănuţă/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.