Anxietate politică – cum o combatem?
Pare că suntem tot mai dezbinați, iar experții vorbesc tot mai des despre anxietatea socială, carer în momentul de față provine din anxietatea politică!
Articol editat de cristina.rusu, 5 decembrie 2024, 09:03
Trăim vremuri în care politica nu doar că naște controverse, dar crează un conflict între prieteni și chiar și parteneri de viață care nu împărtășesc aceași viziune politică.
Pare că suntem tot mai dezbinați, iar experții vorbesc tot mai des despre anxietatea socială!
Psihologul Cristina Nicula ne explică acest fenomen și cum să ne acceptăm unii pe alții:
Reporter: Cum ne protejăm de tot bombardamentul acesta informatic, din informații care apar și dintr-o tabără și din alta și cum vedem ce e adevărat sau nu?
Păi, în primul rând, social media este o rețea care mai mult decât informație trebuie cercetată.
Mediul online este un mediu destul de periculos pentru că în el vin foarte multe informații șterse, scoase din context, bruiate, false, cap-coadă.
Iar atunci singura noastră șansă pentru a ne proteja de lucrul acesta este să cercetăm informația din mai multe surse.
Așa cum spun ziariștii, practic, nicio informație nu trebuie luată dintr-o singură sursă. Avem parte de sănătate socială. Unii au numit-o chiar, anxietate politică.
Cum ne facem ordine în gânduri și cum luăm decizia cea mai bună și rațională pentru noi?
Anxietatea este un fenomen care este de actualitate în orice domeniu. Cu atât mai mult, anxietatea apare atunci când trebuie să facem alegeri.
Și alegeri pe care le considerăm importante pentru viitorul nostru, pentru viitorul familiei noastre, pentru viitorul general.
Iar alegerile parlamentare, prezidențiale creează acest soi de anxietate. Anxietate dată de proiecția noastră către viitor.
Cum ne ferim de anxietate, prin a cerceta care sunt problemele, ce probleme se pot crea și cum putem să rezolvăm acele probleme?
Construindu-ne, practic, un plan. Nici de cum certându-ne cu cei din jurul nostru.
În momentul în care, pe subiectul politică, doi oameni au viziuni diferite, trebuie respectate.
Trebuie respectate viziunile fiecăruia în partea asta și în cabină intrăm câte unul. Astfel încât să nu se ajungă la certuri legate de o opțiune sau alta.
Democrația înseamnă respectarea opiniei celuilalt. Dar în cazul în care avem de-a face cu doi oameni care nu sunt suficient de înțelepți și fiecare își susține cu ardoare opinia și apar certuri, conflicte, poate chiar deteriorări ale relațiilor de cuplu.
Cum putem să evităm acest lucru? Cum putem noi, dacă suntem prinși într-un astfel de conflict, să-l stopăm, să-l evităm?
Dacă se ajunge într-o familie, dacă se ajunge din cauza politicii la astfel de certuri, este clar că în acea familie lucrurile scârție cu mult timp în urmă. Iar ceea ce se întâmplă acum este picătura care umplu paharul.
Lupta de putere în cuplu este un fenomen des întâlnit. Iar de când este fenomenul emancipării femeii, cumva în contradicție cu acceptarea bărbatului ca femeia să devină emancipată, conflictele sunt și mai mari.
Lucrurile acestea se rezolvă de cele mai multe ori la terapii. Astfel de cuplu cel mai bine și-ar putea rezolva problemele de genul ăsta participând la terapie de cuplu, terapie de familie.
Dacă ei singuri acasă nu reușesc să treacă, trebuie să treacă peste niște certuri care de cele mai multe ori sunt întreținute artificial de către orgoliu masculin sau orgoliu feminin.
Altfel, familia nu reușește să treacă peste colapsul în care se află. Deci, în momentul în care doi oameni se ceartă pe politică, nu este vorba doar despre politică.
Este vorba de conflictele care trenează în familia respectivă. Sunt conflicte care, la momentul ăsta, și-au găsit, cum s-ar spune, punctul cheie, picătura care a umplut paharul, nu este vorba de, doar despre asta este vorba.
Și în relație de prietenie se aplică același concept?
Și în relațiile de prietenie trebuie să acceptăm că o relație de prietenie poate fi menținută doar prin acceptarea punctului de vedere al celuilalt.
Iar în momentul în care ne dorim să modificăm punctul de vedere al celuilalt, trebuie să venim cu argumente, să nu aplicăm tehnica manipulării, cum foarte des se întâmplă în zilele astea, în toată mass media, că este pe rețele de socializare sau este presa televizată sau presa scrisă.
Suntem bombardați cu tehnici de manipulare, de un fel sau altul. Vizuale, auditive, scrise, mesaje subliminale și tot felul de ghidușii de genunchi.
În momentul acesta, prietenia trebuie să se bazeze pe argumente, iar în momentul în care constat că argumentul meu nu este împărtășit de către prietenul meu, nu îmi rămâne decât să-i accept punctul de vedere.
George Nedea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.