Romsilva oferă spre vânzare pomi de Crăciun
Dintre aceştia, 13.902 sunt din specia brad, iar alţi 4.645 sunt din specia molid sau alte specii de răşinoase.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 5 decembrie 2024, 13:10 / actualizat: 5 decembrie 2024, 15:12
Peste 18.500 de pomi de Crăciun vor fi scoşi la vânzare de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, în sezonul sărbătorilor de iarnă, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, 5 decembrie.
Dintre aceştia, 13.902 sunt din specia brad, iar alţi 4.645 sunt din specia molid sau alte specii de răşinoase, informează Agerpres.
Majoritatea pomilor de Crăciun provin din culturi specializate, din pepinierele silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, un număr mai mic fiind recoltaţi din suprafeţele de fond forestier regenerate natural, care au o densitate foarte mare.
Direcţiile şi ocoalele silvice din cadrul Romsilva vor onora, cu prioritate, cererile populaţiei, prin vânzarea directă. Valorificarea către operatori economici se va face numai în limita excedentului, se arată în comunicatul Romsilva.
Preţurile la achiziţia directă, de la ocoalele silvice, depozite sau locurile de recoltare pornesc de la 15 lei pentru un pom de Crăciun, specia molid cu înălţimea de până în 1,3 metri, şi ajung la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălţimea între doi şi trei metri.
Pomii de Crăciun sunt vânduţi la sediile ocoalelor silvice, în special cele din zonele de munte şi deal, iar persoanele fizice au prioritate la achiziţionarea acestora.
Ocoalele silvice oferă, la cerere, pomi de Crăciun cu rădăcină protejată sau la ghiveci, care pot fi replantaţi, o soluţie recomandată. Această opţiune include costuri suplimentare.
De asemenea, în cazul în care unităţile din subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva vând pomii de Crăciun în pieţe sau alte locuri amenajate, costurile de transport, manipulare şi depozitare vor fi incluse, suplimentar, în preţul final de vânzare, se mai arată în comunicat.
Romsilva administrează circa 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.