Ascultă Radio România Cluj Live

Consecințele deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale

Profesorul Sergiu Mișcoiu de la UBB Cluj comentează decizia CCR de invalidare a alegerilor prezidențiale.

Consecințele deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
Foto: Foto: Sora Shimazaki/Pexels

Articol editat de Cristian Zoicaș, 6 decembrie 2024, 17:58 / actualizat: 6 decembrie 2024, 21:47

Este pentru prima oară în istorie când ne confruntăm cu o astfel de decizie, prin care CCR a anulat alegerile prezidențiale.

Care sunt consecințele acestei decizii ne spune Sergiu Mișcoiu, profesor de stiințe politice la UBB Cluj:

Sergiu Mișcoiu: Din punct de vedere legal, probabil că această decizie a Curții Constituționale se justifică. Din punct de vedere politic și democratic această decizie este extrem de problematică și să nu uităm, Curtea Constituțională nu este doar un organ juridic, este un organ juridic, o politică.

Din punct dvedere, sigur, democratic, această decizie este problematică mai ales prin momentul în care survine ea. După ce iată, parte din români votează și în număr foarte mare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, decizii de gravitatea acesteia, luate atât de rapid și într-o cascadă care să afecteze încrederea cetățenilor în instituții. Într-adevăr, sunt foarte problematice pentru statul nostru de drept, atâta cât mai e el.

Reporter: Așa cum spuneați mai devreme, există la ora asta români în diaspora care votează.

Sergiu Mișcoiu: Da, și care continuă să voteze pentru că nu au primit încă cei din diaspora, de la secțiile de votare, consemnul de a opri procesul electoral.

Cooperativa ”munca în zadar”, așa cum se spunea pe vremuri, pare că s-a transferat acum peste hotare. E bine că nu s-a luat această decizie în timpul desfășurării turului doi în țară, de exemplu, după ce am și votat cu toții, ca să fie până la capăt un teatru absurd.

Reporter: O să vă rog frumos să ne explicați ce înseamnă această decizie a Curții Constituționale. De unde se reiau aceste alegeri, se depun din nou dosare, semnături, de unde reîncepe întreg procesul?

Sergiu Mișcoiu: Păi, în decizie se spune procesul electoral, deci dacă este vorba de procesul electoral pentru alegerea președintelui, da, ar trebui să înțelegem din această decizie că dacă ar fi noi candidaturi care ar trebui depuse. Procesul se reia de la zero. Eu așa citesc această decizie.

Poate vor fi interpretate altfel prevederile tot de către Curtea Constituțională, pentru că nu este destul de clar, dar ceea ce spune Curtea Constituțională în momentul de față este că procesul electoral trebuie reluat.

Ce înseamnă proces electoral? Înseamnă desigur nu numai votul pe buletine de vot ci și această procedură privind înscrierea în competiție electorală, campania electorală, termenele, ș.a.m.d. Și aici, desigur pot apărea contestații privind anumite candidaturi care vor fi depuse și foarte probabil invalidarea anumitor candidaturi.

Reporter: Nu ar trebui totuși să se prezinte un dosar al fiecărui candidat și să se știe foarte clar despre cine este vorba, înainte? Sigur, mulți ar spune: sunt date personale, nu poți să le comunici, dar vorbim despre primul om în stat.

Sergiu Mișcoiu: Păi, este chiar obligatoriu atunci când depui candidatura să-ți depui CV-ul, numai că în CV unele persoane mint, așa cum am văzut că s-a întâmplat în această campanie electorală.

Deci, până la urmă, degeaba cerem noi dosare cu informații pe care candidații le dau despre ei înșisi dacă ei adaugă acolo diverse episoade mai mult sau mai puțin năstrușnice din viața lor intelectuală, diplome, experiențe și alte asemenea fapte care nu ar trebui aprobate.

Reporter: Dar nu ar trebui probate?

Sergiu Mișcoiu: Ba da, ar trebui probate, însă nu poți să-i ceri unui candidat care își depune un CV să probeze fiecare rând din CV-ul său, pentru că asta ar însemna o muncă foarte complexă în care să urmărim parcursul persoanelor de la un capăt la celălalt.

Reporter: Dar altfel, iată la ce situații ajungem.

Sergiu Mișcoiu: Evident, aici este rolul societății civile, rolul presei în rolul opiniei publice să judece dacă o persoană sau alta este în concordanță cu declarațiile sale despre ceea ce a făcut în viață.

Reporter: În concluzie, trebuie să fim foarte atenți, să vedem cu cine votăm în turul următor și să ne pregătim și noi, fiecare cu informații.

Sergiu Mișcoiu: Absolut. Deci trebuie o vigilență mult mai mare decât am avut-o și aici vorbesc de cetățeni, pentru că la autorități am văzut la ce ne putem aștepta, vigilență mult mai mare în ceea ce privește profilul candidaților.

Să încercăm să judecăm cu mintea noastră nu cu altceva, cât de convingător este un candidat în legătură cu ce a făcut, ce face, ce știe, ce spune, ce promite, cât promite și să, mai ales, să încercăm să-i interpelăm pe acești candidați.

Să simțim puterea aceasta pe care o are presa, societatea civilă, universitatea ș.a.m.d. pentru a-i descoase pe candidați, pentru a înțelege ce sunt ei de fapt, pentru că altfel vom pica într-o capcană teribilă și deja sunt destule premise cum că tabăra ultranaționalistă va fi la rândul său foarte dornică să se reafirme, deci să-și împingă înainte unul sau mai mult mai mulți candidați în aceste alegeri.

Și de aceea apelul este unul la cât mai multă vigilență și rațiune din partea alegătorilor, că puterea, până la urmă, vedem, este a alegătorilor.

Reporter: A fost alături de noi profesorul și analistul politic Sergiu Mișcoiu, de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai.

CITEȘTE ȘI: Reacția candidaților după decizia CCR de anulare a alegerilor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.

USR cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente
Politic luni, 9 decembrie 2024, 17:14

USR cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente

USR solicită convocarea unei şedinţe comune a celor două Camere ale Parlamentului pentru revocarea lui Toni Greblă din funcţia de preşedinte...

USR cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente
S-a schimbat modul de comitere a fraudei electorale față de anii precedenți
Politic luni, 9 decembrie 2024, 11:28

S-a schimbat modul de comitere a fraudei electorale față de anii precedenți

Curtea Constituţională a decis vinerea trecută, 6 decembrie anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.   În...

S-a schimbat modul de comitere a fraudei electorale față de anii precedenți
Componența noului Parlament | UPDATE
Politic luni, 9 decembrie 2024, 10:17

Componența noului Parlament | UPDATE

UPDATE: ora 12.00 Negocierile pentru formarea unui nou Guvern încep săptămâna aceasta, după ce PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale...

Componența noului Parlament | UPDATE
Președintele Klaus Iohannis a discutat cu președinta Comisiei Europene
Politic sâmbătă, 7 decembrie 2024, 17:52

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu președinta Comisiei Europene

Președintele Klaus Iohannis anunță că a discutat la telefon cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care a căzut de acord că...

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu președinta Comisiei Europene
Politic sâmbătă, 7 decembrie 2024, 16:33

AUR contestă decizia Curții Constituționale

Alianța pentru Unirea Românilor contestă decizia Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale. Aceștia o consideră o...

AUR contestă decizia Curții Constituționale
Politic sâmbătă, 7 decembrie 2024, 14:37

A fost publicată motivarea deciziei de anulare a prezidențialelor

Documentul notează că în timpul campaniei electorale ‘a avut loc manipularea voturilor’. Serviciul de presă al Curții...

A fost publicată motivarea deciziei de anulare a prezidențialelor
Politic sâmbătă, 7 decembrie 2024, 14:24

Anchetă privind finanţarea ilegală a campaniei electorale

Procurorii români au efectuat sâmbătă, 7 decembrie, percheziţii la mai multe proprietăţi, în cadrul anchetei privind finanţarea ilegală din...

Anchetă privind finanţarea ilegală a campaniei electorale
Politic vineri, 6 decembrie 2024, 19:32

Klaus Iohannis rămâne la Cotroceni. Declarație după decizia CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va rămâne în mandat până când va fi ales un nou preşedinte al României. Declarația...

Klaus Iohannis rămâne la Cotroceni. Declarație după decizia CCR