TikTok/România: un caz inedit de studiu pentru Bruxelles
Comisia Europeană constrânge platforma online TikTok să păstreze toate datele și probele privind procesul electoral în România începând cu 24 noiembrie.
Articol editat de cristina.rusu, 6 decembrie 2024, 12:31
Bruxelles nu poate face nimic concret în aceste zile, dar poate preveni ca riscul de dezinformare online să nu pericliteze alte alegeri, ca cele din Croația și Germania.
Coordonatorii naționali ai DSA se reunesc în urgență vineri, 6 decembrie.
Comisia Europeană constrânge totuși platforma online TikTok să păstreze toate datele și probele privind procesul electoral în România începând cu 24 noiembrie.
TikTok nu poate șterge aceste date până în 31 martie 2025.
Comisia Europeană are nevoie de datele pe care TikTok le-a adunat deja privind alegerile prezidențiale din România și pe cele pe care le va mai avea pentru o potențială anchetă ulterioară.
Dacă se dovedește că TikTok a încălcat regulile, amenda poate merge și până la 6% din profitul său mondial.
Pentru moment însă, nefiind în poziție de a se amesteca în procesul electoral al unui stat membru, Comisia Europeană acționează la cererea României în baza faimosului Digital Service Act (DSA) – o legislație recentă care monitorizează riscurile sistemice provocate de postările online.
Pentru DSA, cazul României este primul caz și deci un prim test de eficiență a legislației comunitare adoptată în 2022.
Comisia nu poate interveni mai mult în procesul democratic al alegerilor și nici nu poate influența electoratul.
Se încearcă doar constrângerea TikTok să renunțe la algoritmele de manipulare a electoratului.
Trebuie să priceapă că nu fac ce vor ei, ne spun surse ale Comisiei Europene care au declarat pentru RFI că s-ar putea aduna probe suficiente acum împotriva platformei online.
TikTok și-a dovedit eficiența în manipulare și în alte cazuri, dar acesta este un caz grav, spun surse europene apropiate de acest dosar.
De aceea, Comisia organizează în 6 decembrie o reuniune urgentă cu toți coordonatorii naționali ai DSA.
Scopul este ca astfel de manipulări să nu se mai repete.
Cazul României devine astfel un caz de studiu și un scenariu care trebuie evitat în alegerile croate de la sfârșitul anului și în cele germane din februarie 2025.
Între timp, diaspora română a început deja să voteze pentru al doilea tur al prezidențialelor, iar o parte din datele pe care Bruxelles le cere acum de la TikTok trebuie trimise până în 13 decembrie, adică la o săptămână după al doilea tur.
Bruxelles se ascunde totuși aici în spatele unei legislații imperfecte, acest DSA, care are reguli și termene destul de ineficiente în fața manipulărilor și a dezinformării masive care sunt posibile grație platformelor ca TikTok.
Ceea ce facem acum în perspectiva alegerilor este că ne asigurăm în cooperare și cu coordonatorii DSA la nivel național, că TikTok respectă reglementările, spune purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Thomas Regnier.
Altfel zis, că se termină cu bine sau nu, cazul României este un caz de studiu și poate de sacrificiu, iar Bruxelles încearcă să evite acest scenariu în viitor.
CITEȘTE ȘI: Comisia Europeană analizează datele TikTok privind alegerile din UE
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.