Tradiționalul recital de Crăciun al Cvartetului Transilvan
Filarmonica de Stat Transilvania prezintă Tradiționalul recital de Crăciun al Cvartetului Transilvan
Articol editat de cristina.rusu, 6 decembrie 2024, 09:47
Marți, 10 decembrie, cu începere de la orele 19.00, în Studioul de concerte al ANMGD (Str. Ion I. C. Brătianu, nr. 25) va avea loc un recital cameral susținut de binecunoscutul Cvartet Transilvan – Gabriel Croitoru – vioara I, Nicuşor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărăşan – violă și Vasile Jucan – violoncel.
Din programul serii vor face parte Ludwig van Beethoven – Cvartetul de coarde în Si
bemol major, op. 18 nr. 6 și Franz Schubert – Cvartetul de coarde nr. 13 în la minor, D. 804, Rosamunde.
Fondat în anul 1987, Cvartetul Transilvan a obţinut, într-o perioadă relativ scurtă de timp, numeroase premii și distincții naționale, printre care Premiul I la Concursul Național pentru cvartete de coarde „Gheorghe Dima”, Premiul Asociației Criticilor Români și Premiul Uniunii Compozitorilor din România.
La numai doi ani de la formare, datorită nivelului profesional de excepție, Cvartetul Transilvan a dobândit statutul de cvartet de stat al Filarmonicii „Transilvania”.
Absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, membrii fondatori ai cvartetului, Nicușor Silaghi, Marius Suărășan și Vasile Jucan, s-au perfecționat în interpretarea camerală, în perioada studiilor universitare, cu personalități importante, printre care Wilhelm Georg Berger (România), Gerhard Schultz și Thomas Kakuska (membri ai
Cvartetului Alban Berg).
Participarea lor la Festivalul „Orlando” din Kerkrade, în anul 1990, a reprezentat lansarea ansamblului pe scenele internaționale.
Cvartetul clujean a fost remarcat de Earl Carlyss, membru al Cvartetului Juilliard, care i-a invitat pe interpreți să participe la Festivalul din Aspen (Colorado, 1991), oferindu-le și o bursă de specializare în cadrul Centrului de Studii Avansate pentru cvartete de coarde.
Avându-l ca mentor pe Earl Carlyss, Cvartetul a avut ocazia să se perfecționeze în acest prestigios centru de studii trei ani consecutiv, cu o serie de ansambluri de talie mondială, precum Emerson String Quartet, American String Quartet, Cleveland String Quartet sau Mendelsohn String Quartet, fiind apoi invitați să efectueze un amplu
turneu de concerte pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
Începând cu anul 1998, Cvartetul Transilvan îl are în componență, la vioara I, pe Gabriel Croitoru (din ansamblu au mai făcut parte şivioloniştii Cristian Tănase şi George Dudea), unul dintre cei mai valoroși violoniști români ai perioadei actuale, care îmbină cu succes o carieră solistică de excepție cu rafinamentul interpretării camerale.
Pentru meritele sale artistice deosebite, statul român i-a acordat lui Gabriel Croitoru privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesù („Catedrala”), care i-a aparținut lui George Enescu.
Intensa activitate artistică a Cvartetului se reflectă în multiplele concerte, susținute întotdeauna la un înalt nivel, în România și în întreaga lume.
Cvartetul a participat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival, cele din Aldeburgh, Bath, Edinburgh, Belfast, Kuhmo, Bad Gleichenberg, Salzburg, Chemnitz, Salamanca, Eche-sur-Alzette, Aix-enProvence.
În nenumăratele concerte susținute în străinătate, Cvartetul a evoluat în săli de
concert renumite: Wigmore Hall (Londra), Pleyel (Paris), Queens Hall (Edinburgh), Snape Maltings Concert Hall (Aldeburgh), Wheeler Hall (Aspen), Mandel Hall (Chicago), Wilshire Ebel Theatre (Los Angeles), Elmwood Hall (Belfast), Conservatoire Royale (Bruxelles).
Cvartetul Transilvan a colaborat în interpretări camerale de excepție cu artiști consacrați, atât în România, cât și pe mari scene ale lumii: Rudolf Firkušný, Michel Bourdoncle, Rita Sloan, Erik Friedman, Luz Leskowitz, Sharon Bezaly, Jeremy Menuhin, Vladimir Mendelssohn, Dejan Lazic, Götz Teutsch, János Bálint, Ştefan Ruha, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Marin Cazacu, Dana Borşan, Aurel Marc, Adriana Bera, Daniel Goiţi, Mihai Ungureanu, Mirel Iancovici, Şerban Lupu, Aurelian Octav Popa, Cristina Anghelescu. Repertoriul Cvartetului cuprinde creații ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni și contemporani (incluzând realizarea unui mare număr de prime audiții absolute).
În cei peste 37 de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut peste 2000 de concerte, reprezentând totodată România și prin concerte organizate cu ocazia evenimentelor importante și a întâlnirilor diplomatice la nivel înalt (Consiliul Europei, Comisia Europeană, vizite prezidențiale, aniversări naționale).
Pe lângă activitatea artistică, membrii Cvartetului Transilvan îndrumă în prezent o serie de tineri valoroși prin activitatea didactică pe care o desfășoară în cadrul
Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” și a Universității de Muzică din București.
Biletele se pot achiziționa online de pe entertix.ro (https://bit.ly/49q8Gbd) și myticket.ro sau de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318, orar luni-joi 11.00-16.00, vineri 11.00-13.00), precum și cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.
Comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.