Anchetă privind finanţarea ilegală a campaniei electorale
Au avut loc percheziții în mai multe case.
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 7 decembrie 2024, 14:24 / actualizat: 7 decembrie 2024, 16:09
Procurorii români au efectuat sâmbătă, 7 decembrie, percheziţii la mai multe proprietăţi, în cadrul anchetei privind finanţarea ilegală din campania electorală a unui candidat la preşedinţie.
Acestea au loc la o zi după ce Curtea Constituţională a anulat votul din primul tur, ca urmare a acuzaţiilor de ingerinţă a Rusiei în procesul electoral.
Decizia neaşteptată a curţii a creat haos instituţional în statul membru al Uniunii Europene şi al NATO. Acestea ridică temeri privind erodarea încrederii publice în stat şi periclitarea poziţiei prooccidentale a unui aliat ferm al Ucrainei.
Hotărârea de vineri a instanţei a survenit după ce documente declasificate au arătat că procesul electoral a fost denaturat. Principalele acuzații sunt de manipulare a votului, nereguli de campanie şi finanţare netransparentă.
Procurorii au anunţat sâmbătă că trei percheziţii au avut loc în oraşul Braşov, din centrul ţării.
Ei nu au menţionat numele candidatului a cărei campanie este investigată. Cu toate acestea, documentele declasificate s-au concentrat asupra campaniei lui Călin Georgescu – extremist de dreapta, prorus şi critic al NATO.
Acesta a ieşit pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie, după ce era cotat la un procent cu o singură cifră în sondajele de opinie. „Percheziţiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanţarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Preşedinţia României, prin utilizarea unor sume de bani cu privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârşirea unor infracţiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, precizează un comunicat al Parchetului.
Într-unul dintre documentele declasificate, Serviciul Român de Informaţii afirmă că Georgescu – care a pledat pentru încetarea sprijinului României pentru Ucraina împotriva invaziei ruse – a fost promovat masiv pe platforma de socializare online TikTok prin intermediul unor conturi coordonate, algoritmi de recomandare şi promovare plătită.
Georgescu a declarat vineri că decizia curţii de a anula alegerile echivalează cu o „lovitură de stat”.
El a cerut autorităţilor electorale să ignore această hotărâre. Călin Georgescu a declarat zero fonduri cheltuite în campania electorală. Rusia a negat orice amestec în alegeri.
Compania TikTok a negat că Georgescu ar fi beneficiat de tratament special. Contul său a fost etichetat drept cont politic şi tratat ca oricare altul. Departamentul de Stat al SUA a comunicat vineri că românii trebuie să aibă încredere că alegerile lor sunt libere de influenţă străină răuvoitoare.
Ministrul de Externe britanic, David Lammy, s-a declarat „îngrijorat” de informaţiile privind ingerinţa rusă. Înaintea deciziei Curţii Constituţionale, al doilea tur de scrutin era programat pentru duminică.
UPDATE ORA 16.07
Continuă percheziţiile la București și în șase județe, în mai multe anchete penale.
Trei percheziții sunt în Brașov, fiind vizat Bogdan Peşchir. Acesta ar fi finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok cu 1.000.000 euro, a transmis reporterul Diana Surdu.
De asemenea, sunt anchetate persoane care i-au amenințat cu moartea pe susținători ai Elenei Lasconi, contracandidata lui Georgescu la funcția de președinte al României.
Sunt în curs și percheziții în dosarele penale deschise după comemorarea șefului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, de la Tâncăbești, acum o săptămână, întrucât propaganda legionară și arborarea unor simboluri specifice sunt interzise și sancționate penal în România.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.