Componența noului Parlament | UPDATE
Noii parlamentari îşi vor prelua mandatele în perioada imediat următoare, pentru ca legislativul să se poată constitui până în 21 decembrie.
Articol editat de Andreea Leonid, 9 decembrie 2024, 10:17 / actualizat: 9 decembrie 2024, 12:48
UPDATE: ora 12.00
Negocierile pentru formarea unui nou Guvern încep săptămâna aceasta, după ce PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale au semnat un acord de principiu pentru o majoritate pro-europeană în Parlament.
Partidele s-au angajat să evite izolarea internaţională a României, să susţină dezvoltarea economiei, traseul european al ţării şi aderarea la Spaţiul Schengen.
Formaţiunile politice au la dispoziție circa două săptămâni pentru a ajunge la o înțelegere și pentru a merge cu un nume de premier la președintele Klaus Iohannis, aflat încă în mandat, după ce primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională.
În acest context, luni, 9 decembrie vor avea loc ședințe la principalele partide parlamentare.
Potrivit unor declarații politice, PSD se consideră îndreptățit să dea premierul în noua coaliție, după clasarea pe primul loc la alegerile parlamentare.
Surse politice susțin că o variantă de prim-ministru este și liderul PNL, Ilie Bolojan, apreciat atât de USR, cât și de PSD în campania electorală.
Însă scorul mic înregistrat de PNL la parlamentare complică nominalizarea acestuia pentru șefia executivului, menționează aceleași surse.
Constituția prevede că, în termen de zece zile de la desemnare, candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere votul de încredere al Parlamentului nou constituit asupra programului de guvernare și a listei de miniștri.
Alina Bordeiașu/ RADIO ROMÂNIA
………………………………………………………………………….
În noul Parlament, alcătuit din 466 de senatori şi deputaţi, PSD a obţinut cele mai multe mandate, urmat de AUR, PNL şi USR.
În viitorul legislativ se vor regăsi şi două noi formaţiuni politice: POT – Partidul Oamenilor Tineri – şi Partidul SOS România.
UDMR încheie lista celor 7 partide parlamentare.
La Senat, care este camera superioară a Parlamentului, PSD a obținut 36 de mandate. El este urmat de AUR cu 28 de mandate, PNL cu 22 de mandate, USR 19, Partidul SOS România 12, UDMR 10 și de Partidul Oamenilor Tineri, cu șapte mandate.
Și la Camera Deputaților, PSD a obținut cele mai multe mandate 84. Pe locul doi se află AUR, cu 65 de mandate, PNL cu 49 de mandate, USR 40, Partidul SOS România 28, Partidul Oamenilor Tineri 24 și UDMR, cu 21 de mandate.
La Camera Deputaților se află și grupul minorităților naționale, care se alcătuit din 19 mandate.
De asemenea, au mai rămas neatribuite două mandate de parlamentari, care vor fi repartizate partidelor parlamentare în zilele următoare.
Potrivit Constituţiei, Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
Astfel, în condiţiile în care scrutinul a avut loc în 1 decembrie, noii parlamentari îşi vor prelua mandatele în perioada imediat următoare, pentru ca legislativul să se poată constitui până în 21 decembrie.
În paralel, partidele negociază posibile alianţe politice pentru a defini viitorul Guvern.
Este de aşteptat ca premierul să fie desemnat de preşedintele Klaus Iohannis, care, conform legii fundamentale, rămâne în mandat până va fi ales noul şef al statului, cel mai probabil în primăvara anului viitor.
Andrei Șerban/ RRA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.