Ascultă Radio România Cluj Live

Cum să prevenim trichineloza la sacrificarea porcilor?

Sacrificarea porcilor poate ascunde riscuri severe pentru sănătate dacă nu sunt respectate regulile de siguranță sanitar-veterinară.

Cum să prevenim trichineloza la sacrificarea porcilor?

Articol editat de cristina.rusu, 11 decembrie 2024, 11:29 / actualizat: 11 decembrie 2024, 13:40

Pe măsură ce Sărbătorile de iarnă se apropie, gospodăriile din mediul rural încep să își pregătească mesele tradiționale.

 

Totuși, o tradiție atât de îndrăgită, precum sacrificarea porcilor, poate ascunde riscuri severe pentru sănătate dacă nu sunt respectate regulile de siguranță sanitar-veterinară.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor atrage atenția asupra pericolului trichinelozei și recomandă măsuri stricte pentru prevenirea acestei boli.

 

Trichineloza – un pericol ascuns în carnea netratată corect

 

Trichineloza este o zoonoză (o boală infecțioasă care este transmisă de la animal la om), boală cauzată de parazitul Trichinella spiralis, datorată consumului de carne insuficient tratată termic.

Boala se transmite ocazional de la animale la om.

Rezervorul natural de infecție este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea), precum și de rozătoare (șobolanul).

În țara noastră principala sursă de infecție pentru om este porcul.

Porcul se contaminează prin consumul de șobolani sau dejecțiile acestora.

Surse secundare de infecție sunt calul, mistrețul, nutria și ursul, a explicat dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Potrivit acesteia, omul se îmbolnăvește în urma consumului de carne de porc, mistreț sau urs infestată cu trichinella spiralis, atunci când această carne este insuficient fiartă sau friptă, sau este mâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate.

Unele obiceiuri culinare: prepararea termică «în sânge», sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic; pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă, cresc riscul de îmbolnăvire.

Receptivitatea este generală iar imunitatea este de scurtă durată, cu reîmbolnăviri posibile.

Boala nu se transmite interuman, însă poate evolua sporadic sau în focare familiale / de colectivitate din cauza consumului din sursă comună, explică dr. Rahotă.

Medicul șef de la DSP Bihor spune că perioada de incubație poate fi între 2 şi 28 de zile şi este perioada dintre consumul de carne şi apariția primelor semne de boală.

Boala debutează brusc, cu frison, febră, dureri de cap, astenie, edeme (umflături) ale feței, dureri musculare precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greață, vărsături), hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene, descrie dr. Daniela Rahotă.

 

Tratamentul bolii se face în spital, spune medicul.

 

Dacă boala nu este diagnosticată şi tratată, atenționează dr. Rahotă, larvele de trichinella pot rămâne toată viață în organismul uman, producând: dureri musculare, tulburări cardiovasculare, ale aparatului respirator, ale sistemului nervos, alergii.

Decesele sunt datorate complicațiilor cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită), spune dr. Daniela Rahotă.

 

Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii

 

Pentru a evita tragediile și a vă bucura în siguranță de preparatele de sezon, DSP Bihor recomandă următoarele măsuri:

– achiziționarea animalelor de la unități avizate sanitar;

– achiziționarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;

– trimiterea la examen trichineloscopic a probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în Centrele autorizate ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (punctele sanitar-veterinare din piețele agroalimentare și la medicii veterinari din comune) și să respecte recomandările acestora;

– pregătirea cărnii în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;

– prelucrarea termică corectă a cărnii de porc, mistreț, urs (fierbere, frigere), știind că larvele de trichinella spiralis sunt distruse în minimum 15 minute la o temperatură de peste 71° C;

– prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc și care urmează sa fie hrană pentru animale;

– curățarea ustensilelor folosite la manipularea cărnii;

– în cazul apariției primelor semne de boală, urmare a consumului de produse din carne din surse neverificate este necesară prezentarea la medic.

Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare, uscare, procesare cu microunde a cărnii nu distrug larvele de trichinela spiralis.

Este obligatorie analiza trichineloscopică a cărnii la sacrificarea animalelor, fără a se consuma sau comercializa carnea înainte de aflarea rezultatului, recomandă șefa DSP Bihor.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Sănătate luni, 17 februarie 2025, 13:12

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România

Acest lucru face ca profesia de asistent să devină una dintre cele mai căutate în următorii ani, în condiţiile unui decalaj demografic...

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Sănătate vineri, 14 februarie 2025, 12:59

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți

Suferința unei familii se transformă în speranță pentru alți pacienți aflați în lupta pentru viață.   Familia unei femei de 38 de...

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 16:08

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin

Ancheta epidemiologică declanșată de Direcția de Sănătate Publică Mureș, în urma raportării a 37 de cazuri cu simptome specifice unei...

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 11:02

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical

Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a discutat, miercuri, 12 februarie, despre schimbarea regimului juridic pentru utilizarea canabisului...

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical
Sănătate miercuri, 12 februarie 2025, 13:43

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a atras atenția, miercuri, 12 februarie, asupra disfuncționalităților...

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 14:39

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!

Avem o zi mondială a leguminoaselor și pentru că sunt alimente extrem de valoroase pentru nutriția noastră, dar mai ales pentru că aceste...

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 10:43

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE

Inspectorii DSVSA au sechestrat 100 kg de alimente din restaurantul din Reghin. Este posibil ca un aperitiv să fie cauza toxiinfecției mai multor...

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE
Sănătate duminică, 9 februarie 2025, 08:38

Mai multor persoane care participau la un bal li s-a făcut rău

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a trimis echipe de comisari din Mureş și Bistrița să controleze un restaurant din...

Mai multor persoane care participau la un bal li s-a făcut rău