Talente speciale şi bunătăţi la târgul de Crăciun al Şcolii Samus
La târg am descoperit un Moş Crăciun din materiale reciclate, un brad din broşuri cu reclame, dar şi o delicatesă foarte în trend acum: o ciocolată cu cataif şi cremă de fistic.
Articol editat de cristina.rusu, 11 decembrie 2024, 14:42
Astăzi s-a deschis târgul de Crăciun de la Şcoala Profesională Specială Samus din Cluj.
Şcoala oferă mai multe specializări, iar diversitatea talentelor copiilor s-a reflectat în obiectele expuse la târg.
Am descoperit un Moş Crăciun din materiale reciclate, un brad din broşuri cu reclame, dar şi o delicatesă foarte în trend acum: o ciocolată cu cataif şi cremă de fistic.
Edi este elev în clasa a IX-a la specializarea horticultură, îi place tot ce ţine de natură şi de flori. A venit la târg în costum tradiţional pentru că e pasionat de muzica populară şi consideră că o zi în care nu fredonezi măcar un pic, nu merită să fie luată în considerare.
Nimeni nu ştie ce-i va aduce viitorul, pentru că integrarea pe piaţa muncii este foarte dificilă pentru cei cu cerinţe educaţionale speciale.
Totuşi e frumos să ne imaginăm cum ar putea îmbina cele două pasiuni ale lui: poate să aibă o grădină, ca a lui Ion din cântec, unde să primească publicul dornic să-l asculte.
Şcoala Profesională Specială Samus este dedicată formării şi integrării elevilor cu diverse dizabilităţi, inclusiv tulburări de spectru autist, deficienţe intelectuale, motrice sau de comportament.
Instituţia oferă terapii precum logopedie, kinetoterapie, terapie ocupaţională şi consiliere psihologică.
Elevii mai mari au acces la ateliere practice care să le faciliteze integrarea profesională, ateliere în cadrul cărora s-au realizat şi o parte din produsele expuse la târgul de Crăciun.
Discutăm cu Gabriel Vatca, director al Şcolii Profesionale Speciale Samus.
Gabriel Vatca: Târgul de Crăciun îl facem în fiecare an şi chiar sunt foarte bine puşi în valoare elevii, pentru că expun obiectele la care ei au contribuit efectiv. Veţi vedea că sunt produse interesante (şi gustoase unele).
Andrea Nagy: Eu sunt curioasă de o anumită ciocolată.
Gabriel Vatca: Ciocolata aceea foarte la modă acum, cu cataif şi cu fistic.
Andrea Nagy: Ce specializări aveţi?
Gabriel Vatca: Patiserie, manichiură-pedichiură-coafor, tinichigerie-vopsitorie auto, tâmplărie şi horticultură, care se adresează în primul rând celor care au dizabilităţi mai grave.
Horticultura e versatilă, acolo se poate lucra cu obiecte care nu sunt atât de periculoase.
Andrea Nagy: Dar cum rămâne cu sapa?
Gabriel Vatca: Da, dar nu e numai sapa. Mai e şi peisagistica, aranjatul.
Andrea Nagy: Aveţi colaborări privind angajarea lor ulterioară?
Gabriel Vatca: Asta este o problemă într-adevăr. Noi avem un registru în care urmărim ce fac ei după ce pleacă, îi întrebăm când vin să-şi ridice diploma la câteva luni sau la un an după absolvire.
Avem şi întâlniri cu foşti absolvenţi care sunt exemple de bune practici pentru că se integrează.
Dar inserţia profesională e într-adevăr o problemă, mai ales că multora dintre absolvenţii noştri le este necesară o ghidare şi după ce termină.
Unii sunt autonomi, alţii însă au nevoie de sprijin. Bine, agenţii economici beneficiază de nişte deduceri dacă angajează, dar nu mulţi au răbdare.
Târgul de Crăciun de la Şcoala Profesională Specială Samus va fi deschis până în 19 decembrie.
Totuşi dacă vrem să prindem obiecte decorative sau bunătăţi, merită să ne grăbim un pic: experienţa ultimilor ani a arătat că produsele şi obiectele confecţionate de copii se epuizează de regulă în primele zile de târg.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.