Cine este Horațiu Potra și cum s-au defășurat evenimentele
Poate că vă întrebați de ce acest nume este important și de ce atenția se mută asupra lui.
Articol editat de cristina.rusu, 12 decembrie 2024, 13:10
Unul dintre numele care captează atenția tuturor în aceste zile este cel al lui Horațiu Potra.
Acesta a ajuns în atenția publică datorită presupuselor întâlniri alături de candidatul la Președenția României din Turul II care a fost anulat, Călin Georgescu și acuzații de intenție a folosirii unor arme în mod nejustificat.
Poate că vă întrebați de ce acest nume este important și de ce atenția se mută asupra lui, iar noi vă aducem la cunoștință următoarele lucruri:
Cunoscut recent pentru cadidatura sa din vară pentru funcția de primar al municipiului Mediaș, Potra a pierdut alegerile locale în favoarea lui Gheorghe Roman, actualul primar al localității sibiene, dar la o diferență relativ apropriată de voturi.
Cu toate acestea, Horațiu Potra este parte a Consiliului Local al Municipiului Mediaș.
Înainte însă de a începe cariera politică, medieșeanul a fost cunoscut în spațiul mioritic ca o figură contraversată, atribuindu-se titulatura de mercenar și lider al unei grupări de mercenari din Congo, acesta fiind înainte luptător în legiunea străină.
Și cu toate acestea de ce este atât de important?
Ei bine, în contextul anulării alegerilor prezidențiale, în care au fost aduse probe de către serviciile statului român prin care se atestă faptul că influențe străine au manipulat opinia publică, candidatul Călin Georgescu a refuzat paza din oficiu oferită de SPP (Serviciul de protecție și pază), dar a apelat în schimb la așa ziși mercenari plătiți, din anturajul lui Potra și a unor mișcări legionare.
Un control în trafic în seara de 7 spre 8 decembrie a depistat în mașina în care se afla Horațiu Potra arme albe precum săbii, pumnale sau macete și sume de bani suspecte.
Acesta a fost reținut sub acuzarea de instigație publică și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, arme care ar fi urmat a fi folosite pentru instigarea unor persoane la comiterea de infracțiuni în întruniri publice neautorizate.
Luni, 9 decembrie, procurorii au extins ancheta și au efectuat percheziții la reședința lui Potra, unde au găsit 2.2 milioane de euro, bani care nu figurează în declarația sa de avere în calitate de consilier local.
Marți seara, acesta a ajuns la sediul IPJ Sibiu pentru a-i fi montată brățara electronică și a refuzat să ofere declarații.
Horațiu Potra se află sub control judiciar pentru 60 de zile.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.