Ascultă Radio România Cluj Live

”35 de ani – Decembrie și Oamenii Revoluției”

Istoricul Adrian Boda: E într-adevăr momentul, după 35 de ani, să avem un consens și să avem nu doar mărturia revoluționarilor, care în toți acești ani a fost adusă în prim plan în lucrări, în cărți, în monografii, în studii, în documentare, ci să avem și versiunea celor din aceste structuri. Să știm ce au trăit și ei, cum au văzut evenimentele. Cred că e momentul cât mai sunt între noi, că deja toți au o vârstă... 70 și 80 de ani.

”35 de ani – Decembrie și Oamenii Revoluției”

Articol editat de cristina.rusu, 15 decembrie 2024, 00:00

”35 de ani – Decembrie și Oamenii Revoluției” – Interviu cu istoricul Adrian Boda

 

Adrian Boda e cercetător în cadrul Institutului de Istorie Orală al Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș Bolyai și bibliotecar la Departamentul ”Cercetare Colecții Speciale, Arhivă Orală și Multimedia”, Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga”.

Încă din copilărie l-a preocupat subiectul revoluției de la 1989. Pe atunci avea doar 7 ani. Își amintește că era în vacanță la bunici, se uita la televizor. A rămas lipit ore-n șir de ecran și a văzut cum se petrecea revoluția română în direct. Odată cu trecerea anilor a început să acumuleze tot mai multe informații, iar de vreo doi ani încoace studiază aprofundat problema din perspectiva martorilor, prin interviurile de istorie orală pe care le-a realizat. A intrat în posesia unor documente, fotografii astfel încât acum are o perspectivă de ansamblu mult mai completă și mai complexă.

 

Alina Vigoniuc: Nu e ușor lucru să faci interviuri de istorie orală, să se destăinuie oamenii. Până la urmă, ei asta au făcut.

 

Adrian Boda: A fost o miză asumată de la debutul proiectului de cercetare. Și mi-am propus ca proiectul pe care îl voi desfășura să vină cu ceva nou. Am încercat să contactez membrii din structurile de forță, care au participat în decembrie ´89 pe străzi, la represiune. Și nu mă așteptam să am succesul pe care l-am avut.

 

A.V. S-a vorbit în acele zile despre teroriști. La 35 de ani distanță încă se vorbește.

 

A.B. Da, este cel mai controversat aspect al evenimentului din decembrie 1989. Nici astăzi nu avem clar lămurită problema teroriștilor. Avem multe ipoteze de lucru. Nu există nicio dovadă concretă că ar fi fost forțe străine, Avem filmări cu teroriști capturați și legați de pat în spitale din București. Dar oamenii aceia nu spun nimic. Sunt foarte multe confuzii ori nu putem să punem etichete oamenilor pe baza a ceea ce doar credeau alții.

 

A.V. Putem să facem pace cu trecutul sau e prea devreme?

 

A.B. În opinia mea, este momentul să se facă pace. Și în acest sens mi-am propus ca un prim pas să-l facem în acest decembrie. Urmează ca în perioada premergătoare zilei de 21 decembrie să organizez o serie de mese rotunde cu participarea fostelor cadre din foste structuri MI, adică Miliție, Securitate și MApN. E într-adevăr momentul, după 35 de ani, să avem un consens și să avem nu doar mărturia revoluționarilor, care în toți acești ani a fost adusă în prim plan în lucrări, în cărți, în monografii, în studii, în documentare, ci să avem și versiunea celor din aceste structuri. Să știm ce au trăit și ei, cum au văzut evenimentele. Cred că e momentul cât mai sunt între noi, că deja toți au o vârstă… 70 și 80 de ani.

Vă invităm să ascultați interviul realizat de Alina Vigoniuc cu istoricul Adrian Boda

În contextul împlinirii a 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj, în parteneriat cu Institutul de Istorie Orală al Facultății de Istorie si Filosofie UBB organizează o serie de evenimente destinate să marcheze revoluţia decembristă:

1. Lansarea volumului „N-am nimic de ascuns. Sibiu, Decembrie 1989” (Editura Argonaut, 2024), scris de col. (r) Aurel Dragomir, fostul comandant al Școlii Militare de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” și al garnizoanei militare Sibiu în decembrie 1989. Evenimentul va avea loc în data de 16 decembrie 2024, ora 18.00, în Sala de conferințe „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

2. Workshopul „Film și istorie. Studiu de caz: seria documentară «1989 – Decembrie Roșu»”. Evenimentul va avea loc în data de 17 decembrie, ora 14.00, în Aula „Regele Ferdinand I” a Institutului de Istorie Națională, strada Napoca nr. 11, Cluj-Napoca.

3. Masa rotundă „De cealaltă parte a baricadei. Forțele Ministerului de Interne în evenimentele din Cluj-Napoca în decembrie 1989”. Evenimentul va avea loc în data de 18 decembrie 2024, ora 18.00, în Sala de conferințe „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

4. Masa rotundă „Între datorie și onoare. Acțiunile forțelor Ministerului Apărării Naționale în zona Fabrica de Bere, 21 decembrie 1989”. Evenimentul va avea loc în data de 19 decembrie 2024, ora 18.00, în Sala de conferințe „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

 

Alina Vigoniuc

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO