Acces liber în pădurile României – noul Cod Silvic a fost adoptat!
Mircea Fechet: În sfârșit, accesul în pădurile României este liber și nerestricționat.
Articol editat de Camelia Velțan, 17 decembrie 2024, 14:04
Noul Cod Silvic, jalon al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional, cu o largă majoritate de voturi, la mai bine de șapte luni de când actul normativ a trecut de Senat.
Documentul prevede, între altele, supravegherea video a drumurilor forestiere, închisoarea de până la cinci ani pentru falsificarea datelor informatice de natură silvică şi înfiinţarea Registrului Forestier Naţional.
Sunt peste 200 de amendamente adoptate la proiectul de lege iniţiat de Guvern.
Prezent la dezbaterile din plen, ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat că măsurile prevăzute în proiect asigură conservarea pădurilor, dezvoltarea economică și noi locuri de muncă.
Mircea Fechet: În sfârșit, accesul în pădurile României este liber și nerestricționat. Confiscăm dubițele și camioanele care transportă lemn fără acte, eliminăm situațiile de conflict de interese în rândul celor care lucrează în Codul Silvic și vom reuși să împădurim terenurile care au fost despădurite.
Deputata USR, Diana Buzoianu, a subliniat că proiectul de lege este rezultatul colaborării partidelor reprezentate în Parlament cu operatorii economici și societatea civilă.
Diana Buzoianu: Deci, am reușit să trecem împreună: obiective clare de împăduriri, protejarea centurilor verzi, sancționarea ca infracțiune a tăierilor ilegale de arbori din spațiile verzi din orașe, posibilitatea proprietarilor de a conserva pădurile chiar și atunci când pot să le taie în scop economic, implementarea sistemelor de marcat moderne.
De cealaltă parte, AUR s-a declarat nemulțumit de forma proiectului de lege.
Dan Tanasă, deputat: Vom proteja cu adevărat pădurile din România atunci când veți scoate companiile străine din România să exploateze lemn la ei acasă, iar în România pădurile să fie exploatate de români, abia atunci puteți să vă lăudați că ați făcut ceva pentru pădurile din România.
Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, și proiectul de lege care stabilește o durată minimă de șapte ani pentru arendarea terenurilor.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.