De ce este bine să înmoi nucile înainte de a le mânca
În corpul uman, acidul fitic și inhibitorii de enzime pot crea dificultăți în digerarea nucilor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 decembrie 2024, 12:00
Cu toţii am văzut sau măcar am auzit că atât nucile, cât şi alte oleaginoase, pot, ori chiar trebuie să fie înmuiate în apă. Care sunt însă beneficiile înmuierii acestor nuci în apă înainte de a le consuma?
Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie mai întâi să ne amintim ce anume conţin toate nucile crude, semințele și unele leguminoase. Pe lângă faptul că sunt bogate în macronutrienți, conțin și cantități moderate de acid fitic și alți inhibitori de enzime. Acidul fitic este necesar plantei, deoarece depozitează sămânța până când sunt prezente condiții adecvate pentru germinare.
În corpul uman, acidul fitic și inhibitorii de enzime pot crea dificultăți în digerarea nucilor. Acest lucru este din cauza faptului că în timpul digestiei, acidul fitic se leagă de un mineral și se transformă în fitat, care poate împiedica absorbția alimentelor. De remarcat că acidul fitic are și proprietăți benefice pentru organism, dar în cantități mici. Aici intervine rolul înmuierii nucilor – în doar opt ore în apă cu sare, o mare parte din acidul fitic se descompune, precum și nutrienții din nuci, făcându-le mai ușor de digerat.
Cea mai bună opțiune este înmuierea în apă caldă, dar în niciun caz apă fierbinte, cu două linguri de sare la fiecare bol de nuci. Apa caldă neutralizează o mare parte din inhibitorii de enzime, ceea ce creşte gradul de digerare a nutrienților, iar sarea activează enzimele care suprimă inhibitorii de enzime din nuci.
Procesul de înmuiere în sine este destul de simplu – se toarnă apă caldă într-un vas sau borcan, în care se adaugă puțină sare. Când sarea se dizolvă, se adaugă nucile, dar trebuie să vă asiguraţi că sunt complet acoperite de apă. Vasul nu se acoperă și se lasă la temperatura camerei sau poate într-un loc puțin mai răcoros, dar în niciun caz la frigider.
În afară de beneficiile pentru sănătate, înmuierea nucilor conferă un gust proaspăt și lăptos, cum au nucile tinere. (www.actualno.com)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.